Pernah dengar kuih abok-abok tak? kuih yang diperbuat dari sagu, diletakkan gula perang atau gula melaka ditengahnya, lepas tu balut dengan daun pisang bentuk kon dan dikukus.
BW suka kuih ni, tapi tak ramai peniaga yang jual. Kena tunggu bulan puasa kot kalau nak jumpa. So jom buat sendiri. Guna loyang ajer ;)
Kuih abok-abok versi loyang. |
Bahan-bahan nak buat kuih abok abok sagu ni pun simple ajer, sagu, kelapa parut dan gula perang/ gula melaka. Sukatan pula 2:1:1, 2 bahagian sagu, 1 bahagian kelapa parut dan 1 bahagian gula.
Bahan-Bahan;
- 4 Cawan Sagu
- 2 Cawan kelapa Parut
- 2 Cawan Gula Perang
- Sedikit Garam (Jika Suka)
Cara-Cara;
1. Rendam sagu selama setengah jam sehingga sedikit kembang.
2. Tapis dan toskan sagu yang telah direndam hingga tiada air.
3. Gaulkan sagu bersama kelapa parut dan sedikit garam.
4. Bahagikan adunan sagu kelapa kepada dua bahagian.
5. Masukkan satu bahagian adunan sagu kedalam loyang.
6. Taburkan gula perang atau gula melaka yang telah hancur.
7. Tuang separuh lagi adunan sagu kelapa dan ratakan.
8. Kukus selama sejam atau sehingga masak.
Gaulkan sagu dan kelapa parut hingga sekata. |
Masukkan separuh adunan sagu kelapa kedalam loyang |
Taburkan gula perang atau gula melaka. |
Tuang separuh lagi adunan sagu kelapa dan ratakan. |
Kukus sehingga masak. |
Kukus sehingga sagu bertukar warna dari putih ke jernih, |
Gula tu boleh adjustlah nak banyak mana. Kalau nak manis lebihkan, kalau nak kurang manis, kurangkan. Lagipun gula perang atau gula melaka, tahap manis tu tak sama, so pandai-pandai adjust lah yer ;)
Senang sangatkan guna loyang? Sekarang ni semua kuih BW jadikan kuih loyang. Oh yer, resepi ni BW guna loyang 8 saiz inci. Kalau dulu suka buat kuih atau kek guna loyang 6 inci, sekarang guna loyang 8 inci, askar ramai ;)
Selamat Mencuba!
Chop! Bulan puasa tak lama lagi jer ni. Jangan lupa buat Kuih Tepung Pelita tau. Resepi lengkap, Klik Sini.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
macam x pernah dengar nama kuih nih.. dia spesis kuih habok2 ke..?
ReplyDeletelain ... kuih habuk-habuk tu kuih tepung gomak, guna tepung pulut... yang ni abok-abok, guna sagu biji-biji buat bubur tu :)
Deletefirst time pula dengar kuih ni.
ReplyDeletenampak sedap lah
YANG NI MEMANG FAVEROT SAYA
ReplyDeleteAlhamdulillah dpt resepi kuih abok2 ni sbb mmg ssh nak cari melainkan pd bln ramadhan je ada.....its my pebret
ReplyDeleteAssalamualaikum. Mcmana taknak bagi sagu terlebih masak. Sagu jadi melekat
ReplyDeleteDepo 20ribu bisa menang puluhan juta rupiah
ReplyDeletemampir di website ternama I O N Q Q.ME
paling diminati di Indonesia, ::))
di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
~bandar poker
~bandar-Q
~domino99
~poker
~bandar66
~sakong
~aduQ
~capsa susun
~perang baccarat (new game)
segera daftar dan bergabung bersama kami.Smile :d
Whatshapp : +85515373217 :* (f)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteidea bisnes
ReplyDeletepart time sambilan
kudapan