Pages

Wednesday, October 15

Apa Itu Rempah 3 Tiga / 4 Empat Sekawan

Selamat Malam ...

Entri simple untuk adik-adik yang baru nak belajar memasak. Dulu-dulu time kecik BW pun tak tahu tau apa la rempah 3 / 4 sekawan tu. Ada juga tau yang panggil rempah tiga / empat beradik :p

Rempah 4 Sekawan. Cantik namanya kan :)

Rempah 3 Tiga Sekawan
1. Kayu Manis
Dalam botol yang ketiga dari kiri, botol penutup merah. Panjang cam kayu la.

2. Cengkih
Dalam Botol kedua dari kiri, botol penutup merah. Cengkih yang warna hitam tau.

3. Bunga Lawang
Dalam botol pertama, botol penutup silver. Berbentuk seperti bunga.

Rempah 4 Empat Sekawan
4. Buah Pelaga
Dalam Botol kedua dari kiri. Buah pelaga, biji-biji yang berwarna cerah tu.

Botol terakhir, botol yang paling kanan, penutup maroon tu mix herbs. Takde kaitan dengan rempah tiga / empat sekawan ni. Bukan lima sekawan, bukan juga lima beradik ;p
Cam guru memasak lak kan ;)
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

14 comments:

  1. rempah 3 sekawan saya cengkih ganti buah pelaga sbb saya x suka bau / rasa cengkih ...

    ReplyDelete
  2. Hehe...rempah 3 sekawan dan 4 sekawan memang kena ada kat dapur. Senang nak memasak.hehe

    ReplyDelete
  3. suka tinjau blog kak Azie..seronok..thanks kak..

    ReplyDelete
  4. saya guna 5sekawan sebab cengkih, pelaga hindi,cabang,kayu manis dengan bunga lawang

    ReplyDelete
  5. ni lah satu²nya contoh bukan 'kawan makan kawan' sebab smua kena makan haha

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)