Pages

Friday, October 2

Misi Membuat Kulit Tart Homemade

Salam ...

Last time BW pernah cerita buat kulit tart guna loyang muffin, Klik Sini. Baru-baru ni time usyar barang kat kedai bahan bakeri, terjumpa acuan tart mini. Yeay :)

Acuan kulit tart mini. Mana nak beli acuan tart / loyang tart. Harga acuan tart
Acuan tart mini bertingket-tingket.
Pilih saiz paling besar, 5.5cm, baru puas makan :p

Acuan kulit tart mini. Mana nak beli acuan tart / loyang tart. Harga acuan tart
Balik rumah terus cuci dan keringkan.
Beli 20 pcs sahaja, cukuplah untuk makan sendiri ;)

Buttercup adalah sejenis marjerin yang dicampur dengan sedikit butter
Grab sekali buttercup. Kulit tart lebih sedap dan rangup 
jika guna marjerin brand buttercup berbanding marjerin lain.
Akhirnya dapat juga acuan tart mini yang dicari-cari. Selama ni asyik cari sana sini, tak jumpa pun. Kali ni tak cari, tapi ada depan mata, apa lagi, grab la kan. Dan grab sekali tiga ketul buttercup, dah macam nak buat biskut raya lak kan :p

Kedai bahan bakeri yang BW pergi ni ada juga jual kulit tart ready made. Sebelum ni memang sedap sangat kulit tart dia, sedap dimakan begitu saja. Tapi lately ni agak kureng sikit rasa kulit tart sebab dia dah tukar marjerin brand lain katanya. Dulu diorang guna buttercup, tapi sejak buttercup naik harga diorang tukar ke butterlite.

So BW pun grab buttercup la kan dengan harapan kulit tart sedap macam kat kedai bakeri tu time diorang guna buttercup. Kulit tart yang BW buat guna loyang tu pun dah ok dah rasanya sebab guna buttercup juga. Pasni bakar guna acuan tart mini pula, maybe bakar kecil dan tipis buat kulit tart jadi rangup kot. Macam-macam jenis tart dah terbayang dalam kepala ni. Tart cheese, tart telur, tart buah, tart coklat dan macam-macam jenis tart lagi la :)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

28 comments:

  1. wahh rajinnyer buat kuih tart tuu

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. tu la, orang lain sibuk diet ... ni sibuk tambah lemak lagi :)

      Delete
    2. Sss.... sis bw dia raya spjg tahun...

      Keh keh

      Delete
    3. haha tau takpe, kerja makan ajer, tu yang masak ajer :p

      Delete
  3. Siap nanti kirim utk Zumal rasa ^-^

    ReplyDelete
  4. salam singgah sini sis....diana pun baru jak beli acuan tart masa bulan ramadhan hri tu...suka makan kuih tart...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... best la dapat beli time ramadhan ... boleh buat tart raya terus :)

      Delete
  5. Replies
    1. selamat malam ... belum buat lagi ni, nampak sedap ke? :)

      Delete
  6. Sis bw... ur r de best lah.
    Masuk sini je rasa malu...

    Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu sebab per huda? ... baru je beli acuan tart ni, bukan expert pun, toksah malu-malu, hehe :p

      Delete
    2. Sbb u rajin n tererrrre masak....

      Sob sob sob....

      Delete
    3. Sbb u rajin n tererrrre masak....

      Sob sob sob....

      Delete
    4. hehe rajin masak tu betul, terer masak tu tak kot ... kalau suruh ngajar orang mau tak jadi masakan :p

      Delete
    5. share resepi kat blog pun dengan niat nak ajar adik-adik yang baru nak belajar masak ... sekarang ni adik-adik sekolah menengah pun rajin mengoogle resepi tau :)

      Delete
  7. rajin tu nak meletak satu persatu ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu sebab basuh dulu ... bila nak keringkan susun satu persatu :)

      Delete
  8. Memang bersemangat tu.. Siap beli acuan baru lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat buat tart datang ni, nanti bertubi-tubi entry tart :p

      Delete
  9. dr dulu hingga sekarang mak mmg suka guna buttercup. xguna brand lain dh sbb rasa ranggup tu.
    ish2 boleh gemok kalau dok sbelah umah BW

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, samalah, dari kecil guna buttercup ... bila dah kawin ni, dah tau buttercup tu sebenarnya marjerin, pun still guna buttercup :)

      Delete
  10. rupanya butter uga faktor utama sama ada kulit tart tu sedap ke x eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze, kalau guna butter lagi sedap kot ... sebab guna buttercup pun dah sedap (actually buttercup ni marjerin yang dicampur sedikit butter) :)

      Delete
  11. Bestnya klu pndai buat tart nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best ... puas makan :)

      actually tak susah mana pun nak buat kulit tart, macam buat bsikut juga, cuma leceh sikit sebab kena tekan dalam acuan tart tu.

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)