Last time BW pernah cerita buat kulit tart guna loyang muffin, Klik Sini. Baru-baru ni time usyar barang kat kedai bahan bakeri, terjumpa acuan tart mini. Yeay :)
Acuan tart mini bertingket-tingket. Pilih saiz paling besar, 5.5cm, baru puas makan :p |
Balik rumah terus cuci dan keringkan. Beli 20 pcs sahaja, cukuplah untuk makan sendiri ;) |
Grab sekali buttercup. Kulit tart lebih sedap dan rangup jika guna marjerin brand buttercup berbanding marjerin lain. |
Kedai bahan bakeri yang BW pergi ni ada juga jual kulit tart ready made. Sebelum ni memang sedap sangat kulit tart dia, sedap dimakan begitu saja. Tapi lately ni agak kureng sikit rasa kulit tart sebab dia dah tukar marjerin brand lain katanya. Dulu diorang guna buttercup, tapi sejak buttercup naik harga diorang tukar ke butterlite.
So BW pun grab buttercup la kan dengan harapan kulit tart sedap macam kat kedai bakeri tu time diorang guna buttercup. Kulit tart yang BW buat guna loyang tu pun dah ok dah rasanya sebab guna buttercup juga. Pasni bakar guna acuan tart mini pula, maybe bakar kecil dan tipis buat kulit tart jadi rangup kot. Macam-macam jenis tart dah terbayang dalam kepala ni. Tart cheese, tart telur, tart buah, tart coklat dan macam-macam jenis tart lagi la :)
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
wahh rajinnyer buat kuih tart tuu
ReplyDeleterajin buat sebab rajin makan ;)
DeleteDah abis raya masih rajin lagi...
ReplyDeletetu la, orang lain sibuk diet ... ni sibuk tambah lemak lagi :)
DeleteSss.... sis bw dia raya spjg tahun...
DeleteKeh keh
haha tau takpe, kerja makan ajer, tu yang masak ajer :p
DeleteSiap nanti kirim utk Zumal rasa ^-^
ReplyDeletekirim gambar aje boleh? ;)
Deletesalam singgah sini sis....diana pun baru jak beli acuan tart masa bulan ramadhan hri tu...suka makan kuih tart...hihi
ReplyDeletesalam diana ... best la dapat beli time ramadhan ... boleh buat tart raya terus :)
DeleteSinggah malam..sedapnyA
ReplyDeleteselamat malam ... belum buat lagi ni, nampak sedap ke? :)
DeleteSis bw... ur r de best lah.
ReplyDeleteMasuk sini je rasa malu...
Haha
malu sebab per huda? ... baru je beli acuan tart ni, bukan expert pun, toksah malu-malu, hehe :p
DeleteSbb u rajin n tererrrre masak....
DeleteSob sob sob....
Sbb u rajin n tererrrre masak....
DeleteSob sob sob....
hehe rajin masak tu betul, terer masak tu tak kot ... kalau suruh ngajar orang mau tak jadi masakan :p
Deleteshare resepi kat blog pun dengan niat nak ajar adik-adik yang baru nak belajar masak ... sekarang ni adik-adik sekolah menengah pun rajin mengoogle resepi tau :)
Deleterajin tu nak meletak satu persatu ....
ReplyDeletetu sebab basuh dulu ... bila nak keringkan susun satu persatu :)
DeleteMemang bersemangat tu.. Siap beli acuan baru lagi..
ReplyDeletesemangat buat tart datang ni, nanti bertubi-tubi entry tart :p
Deletedr dulu hingga sekarang mak mmg suka guna buttercup. xguna brand lain dh sbb rasa ranggup tu.
ReplyDeleteish2 boleh gemok kalau dok sbelah umah BW
kannn, samalah, dari kecil guna buttercup ... bila dah kawin ni, dah tau buttercup tu sebenarnya marjerin, pun still guna buttercup :)
Deleterupanya butter uga faktor utama sama ada kulit tart tu sedap ke x eh
ReplyDeleteyezze, kalau guna butter lagi sedap kot ... sebab guna buttercup pun dah sedap (actually buttercup ni marjerin yang dicampur sedikit butter) :)
DeleteBestnya klu pndai buat tart nie...
ReplyDeletememang best ... puas makan :)
Deleteactually tak susah mana pun nak buat kulit tart, macam buat bsikut juga, cuma leceh sikit sebab kena tekan dalam acuan tart tu.