Hari ni nak share sikit info pasal pembuatan roti dirumah. Dua bahan tambahan yang diperlukan dalam membuat roti iaitu bread improver dan dough softener.
Dough Softener dan bread improver. |
Bread improver digunakan untuk membantu dalam pengembangan roti kata pekerja bahan bakeri lah. Kat label botol bread improver ada ditulis, improvement of dough strength and stability. Recommended usage pula, 0.1% dari kandungan tepung. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh bread improver untuk 1/2 pack @ 500g tepung.
Dough softener pula fungsinya untuk melembutkan doh lah, sesuai dengan namanya kan. Ianya diperbuat dari lemak sayuran dan emulsifier yang dibenarkan. Disebabkan oleh kandungan lemak sayuran, so teksturnya lebih kurang sama macam shortening. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh dough softener untuk 1/2 pack @ 500g tepung.
Bread improver teksturnya seperti baking powder. |
Dough softener tekturnya seperti shortening. |
Semoga tips ringkas ni dapat membantu korang meroti. Kalau tambah keduanya dalam doh roti, memang roti akan menjadi lembut. Nak roti lagi lembut, kena uli lama sikit dalam 30-45 minit. Nak roti rasa macam kat kedai bakeri, pastikan korang guna tepung roti, tepung berprotin tinggi @ high protein.
Kalau ada sesiap nak tahu beli kat mana. Boleh lah cari di kedai bahan bakeri. Ataupun boleh cari di pasaraya mydin, produk brand meriah macam yang BW beli ni ada dijual disana.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Seronoknya dpt buat roti sendiri. Puas la makan.
ReplyDeletememang puas makan kalau buat sendiri ni :)
Deletenice
ReplyDeletetq :)
DeleteSaya guna dua benda tu bila buat roti...
ReplyDeletesaya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)
DeleteSaya guna dua benda tu bila buat roti...
ReplyDeletesaya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)
Deletekalau buat donat boleh ke guna kedua2 bahan ni ye??
Deletekena uli 30 - 40 min? aduss...mmg x jadila roti dari JM ni
ReplyDeletehahaha. leceh kan JM... memang boleh ada muscle kalau uli roti setiap hari :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deletekalau buat kek boleh diletak bahan ni x
Deletetak pernah guna lg BW.. selalu buat letak serbuk soda dan biar naik sendiri :)
ReplyDeleteoh nina tambah serbuk soda dalam doh roti yer? ok, nanti nak cuba juga :)
Deletebicarbonate soda.. kalau tak jd jangan marah hehe :)
Deletehehe ... tak salah mencuba, jadi tak jadi belakang kira :)
Deleteasl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha
ReplyDeletekalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.
Deletememang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p
asl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha
ReplyDeletekalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.
Deletememang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p
Mana nk cari bread improver n softner. Cari kat tesco tak jumpa..
ReplyDeleteCari kat mydin :)
DeleteDough softener dgn bread softener sama or lain?
ReplyDeletedough softener dengan bread softener benda yang sama, pelembut ... ikut brand, ada brand yang tulis dough ada yang tulis bread, sama ajer fungsinya lembutkan doh roti :)
DeleteSalam.. maaf pn, nak tanya.. Dough softener ni sama fungsi mcm shortening ke??
ReplyDeleteSalam ... tak sama sis. Dough softener untuk lembutkan doh ... kalau tak letak pun takpe, uli doh lama-lama pun boleh jadi lembut.
DeleteShortening ni lemak sayuran. Fungsi macam marjerin. Bezanya marjerin wangi dan warna kuning. Shortening bau tak best dan warna putih :)
Assalamualaikum,kalau guna 2 bahan ni untuk dough donut boleh tak?lepas tu kena guna yis/ragi lagi tak kalau pakai 2 bahan ni?
ReplyDeletewassalam ... yis wajib guna kalau nak buat semua jenis roti termasuk donut ... dua bahan ni boleh guna untuk buat donut, ianya sebagai pelembut dan penggebu sahaja, kalau takde pun takpe :)
DeleteThank you sis����
Deletesama-sama :)
DeleteHai salam sis,kalau tepung 2 kilo berapa sukatan untuk dough softener,bread improver dengan yis ya sis?
ReplyDeletekalau 2kg tepung, 2 pek kecil yis mauripan ... bread softener dan improver pula boleh baca label pada botol, lain brand mungkin lain sukatannya ... selamat mencuba :)
DeleteKLU buat kek campur bahan ni boleh x
DeleteNk tnya klau buat roti xguna yis xpe gntikn dgn 2 bnda ni
ReplyDeleteTak boleh sis, yis wajib guna, untuk jadikan doh tu mengembang ... yang ni sekadar pelembut ajer, tak guna pun tak apa.
Deletekalau guna salah satu je bole x..atau kene guna dua2 skali?
ReplyDeleteboleh kalau nak guna salah satu ... kalau tak nak guna pun takpe. sekadar nak melembutkan roti jer :)
DeleteSaya pun nak tanya soalan mcm nie..alhamdulillah dah dpt jawapan..
DeleteFirsttme dgr selalu wat roti pakai bking pwdeer,soda Dan yis jee nk Cuba laa
ReplyDeletecubalah ... tapi ni bahan tambahan jer tau nak bagi roti lembut dan gebu, yis tu wajib ;)
DeleteAlhamdulillah tqvm kongsi info niππ
ReplyDeleteAlhamdulillah π
DeleteKalu pkai tepung roti kena guna jg pakai bread improver ngan break softener k
ReplyDeleteNi optional. Terpulang lah na pakai atau tak π
DeleteTq
ReplyDeleteBoleh bg resepi tak yg ada bread imorover dan shortening . ..
ReplyDeleteNi optional. Boleh guna resepi yang sama dalam link tanpa letak sebarang bread improver atau sough softener. Selamat mencuba.
DeletePlease translate this site to English language because I don't understand this language
ReplyDeleteThanks
This post is about bread improver and dough softener. Add on to bread recipe to make the bread more fluffy and soft. Fyi, this is Bahasa Malaysia π
DeleteSalam,
ReplyDeleteMana saya boleh dptkan 2 bende ni puas memcari tak jumpa.ada yg jual on9 tak?
Kat mydin ada kalau nak beli.
DeleteSalam..
ReplyDeleteGuna yis basah boleh jga kan.
Yis mesti @ wajib letak. Yang ni optional sahaja. Nak letak boleh, tak nak pun boleh.
DeleteNi keba guna 2 tu juga ke klu bread improver je blh ke
ReplyDeleteNi optional. Nak guna salah satu boleh, dua-dua boleh, tak nak guna pun boleh π
DeleteKalau letak dlm bomboloni boleh ke ?
ReplyDeleteBoleh. Semua jenis dough boleh add dua item ni nak bagi lebih gebu.
DeleteAslkm..tumpang tanya..ada ilmu buat biskut tawar x? Sy ingat nk bisnes biskut ni sbb asik makan biskut hup seng, kwang tong, ah keong..cha ya nun alip aje. Bila pulak biskut org kita?
ReplyDeleteWassalam. Cuba cari video cream cracker recipe dalam youtube. saya dah cuba, jadi. Tapi rasa dan bentuk tak sama macam beli.
Deletesy pn dh try buat donat pkai .bread improver ni n pkak tpung high protein (blukey) sgtt sdp . n puas hti .. dlu ssh nk mkn donat buat asek keras je .
ReplyDeleteAssalamualaikum
DeleteWalaikumussalam. Alhamdulillah. Pakai tepung high protein, add on bread improver memang gebu gebas.
DeleteKalau guna tepung gandum tanpa add on boleh juga, tapi kena uli lama lah dalam sejam kalau guna tangan π
Salam improval dan baking powder tu sama ke sis
ReplyDeleteSalam. Tak sama. Tapi boleh jer nak letak baking powder sikit dalam adunan.
DeleteKalau buat adunana donat perlu guna kedua bhn ni ker Salah satu tq
ReplyDeleteNi optional. Nak letak dua-dua bolh, salah satu boleh, tak nak letak pun boleh π
Delete2 bahan tu sesuai x utk tambahan kpd doh kuih pau? Klau ikutkan doh yg biasa buat, pakai baking powder & shortening aja.. Mohon tunjuk ajar.. Klau ikutkan dari komen2, shortening, bread improver, softener & baking powder adalah fungsi yg sama.. Pencerahan please sifu dan otai..
ReplyDeleteBoleh untuk semua jenis doh. Pau, roti donut semua. Shortening tu kita boleh ganti dengan marjerin atau butter atau minyak masak atau minyak jagung. Fungsi utama sebagai lemak tambahan dan juga tak nak bagi doh melekat di tangan.
DeleteBread improver, dough softener ni guna untuk lembutkan doh dan roti. Boleh ganti dengan water roux buat sendiri. Kalau baking powder nak bagi doh mengembang masa bakar/ kukus/ goreng doh tu nanti. Actually saya pun amatur juga. baking untuk family sendiri sahaja π
2 bahan ni halal ke tak ye??? Ada baca...bahan ni buat drpd haiwan..penah jgk guna tp skrg x berani nak guna
ReplyDeleteBoleh x gantikan bread improver tu dengan baking powder atau soda bikarbonat.. Sbb dirumah ada bahan tu...
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian ilmu saya berpendapat kita suri rumah mesti jd pengeluar roti muslim. Pendapat saya saja. Jd kemahiran mcm ni kita patut ambil tahu
ReplyDeleteria4d
ReplyDeletedelimapoker
link alternatif auroratoto
link alternatif channel4d
link alternatif gedungtogel
kapal4d - situs bandar togel online
link alternatif kungfu4d
link alternatif partaitoto
salam sis nk tanye ,klu buat roti dh letak baking powder..tp nk tambah lagi dua bahan ni boleh ke...ke tak perlu letak..agak² cantik tak kejadian roti klu letak baking powder dan dua bahan ni eak...π π
ReplyDeleteDlm donat perlu letak ovellet x?
ReplyDeleteAssalamualaikum nak tanya... Saya dah guna bread improver dan bread softener... Bila kita masak hari ne... Lembut tapi untuk esok tu.. Dia agak keras sikit... Apa tak kena
ReplyDeleteNak tanya kalau bt donut elok guna bread softener ke bread improver? Sy br nk blajar bt donut nk letak kat kdai kopi dlm kampung
ReplyDeleteKlu cara saya ...buat donat nak lebih lembut sy guna dua2 benfa ni...BREAD IMPROVER & SOFTENER...walaupun kita guna tepung gandum murah ...elok jer kejadian donat nya....sy guna yis mauripan utk kembabgkan doh...x oernah campur atau letak baking powder...sy jual donat frozen
DeleteAda sapa2 sudi bgthu sy tak...
ReplyDeleteSy letak bread improve je . Jimat sikit 1 botol tu baru rm1.35sen . Boleh pakai bnyak kali .. tapi owner cakap atas pilihan nak guna dought softener atau bread improve . Tapi kalau taaknak boleh guna resepi iraa aziera :)
DeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup kencing manis kaki luka dan kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570