Lagi resepi untuk adik-adik, ketam dan udang masak lemak. Resepi mudah campak-campak ajer. Boleh lah adik-adik yang masih bersekolah tu masak sendiri yer :)
Ketam masak lemak :)~ |
Bahan-Bahan;
- Ketam / Udang
- 1/2 Biji Kelapa Parut
- 1/4 Biji Nenas (Optional)
- 1 Batang Serai
- 1 Biji Bawang Besar
- 1 Biji Bawang Kecil
- 2 Ulas Bawang Putih
- Sedikit Serbuk Kunyit
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
udang ketam masak lemak sedap
Cara-Cara;
1. Kelapa parut diblend, ditapis dan diperah santannya.
2. Serai, bawang besar, bawang kecil dan bawang putih diblend.
3. Masukkan bahan kisar, serbuk kunyit dan santan kedalam periuk.
4. Masukkan juga nenas yang dipotong kecil dan ketam / udang.
5. Masak hingga naik bau dan mendidih.
6. Masukkan garam dan tutup api.
Udang masak lemak dengan nenas. |
Masukkan santan last sekali, sentiasa kacau supaya santan tak pecah. |
Masak lemak memang feveret anak-anak, sampai hirup kuah :) |
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
udang ketam masak lemak sedap
Sedapnye lagi2 sebab ada ketam. Yummeh..
ReplyDeletesedapkan kalau ada ketam. kalaulah ketam murah bolehlah makan hari-hari kan ;)
Deletememang suka makan ketam masak lemak.. nyumm2 tetiba nk cari ketam
ReplyDeleteketam memang sedap ... cari nina cari ;)
Deletesuka yang udang masak lemak...
ReplyDeletekami pun suka juga :)
Deletefav sy. tp ckp mls nk kopek ketam hahaha
ReplyDeletehehe ni mesti mak ayah selalu kopek kan ni :)
Deleteaiza pun malas juga.. hihi..
Deletemalas kopek ketam ... tak dapat makanlah ;)
Deletesedap....
ReplyDeleteyummy :)
Deletenampak sedap tu zie has.. tapi aiza bukan penggemar seafood..
ReplyDeleteterbalilah kita ... saya memang suka sangat seafood :)
Delete