Dulu BW pernah story pasal "percubaan pertama buat burger bakar". Kali ni setelah beberapa kali buat, nak share la resepinya. Tajuk bukan main panjang yer, double sebab dua patty, special sebab letak cheese, telur and sos black pepper jer pun :p
Yummylicious burger bakar double special, tak muat dimulut, penuh diperut :)
Bahan-Bahan (Patty);
- 500g Daging Cincang
- 1 Biji Bawang Holand (Dipotong Dadu)
- 2 Ulas Bawang Putih (Dicincang)
- 2 Ulas Bawang Kecil (Dicincang)
- 2 Sudu Teh Mix Herbs
- 1 Biji Telur
- Sedikit Black Pepper
- Sedikit Garam
Bahan sampingan yang menjadikannya special la kononnya :p
Cara-Cara (Patty);
1. Rendam daging cincang dalam air yang banyak seketika, kemudian tapis dan perah airnya untuk mendapatkan daging cincang yang kurang berbau :)
2. Masukkan semua bahan dan gaul rata, kemudian perap sejam.
3. Bentukkannya menjadi patty kemudian bakar.
Lain lain tu tayah la explain panjang yer. Roti disapu sedikit butter dan dibakar. Telur digoreng kurang minyak, taburkan sedikit kicap dan black pepper. Cheese diletakkan atas daging yang baru siap dibakar bagi jadi cair sikit. Hidangkan semuanya bersama tomato, salad dan sos. Nyum nyum ~~
Koleksi rempahku. Yang tepi, penutup maroon tu la rupa mix herbs nya.
Untuk buat sos bolognese pun sesuai sangat
Untuk buat sos bolognese pun sesuai sangat
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
wah.. nampak sedap tu.. aiza tak pernah lagi mencuba buat burger bakar sendiri.. boleh cuba juga membuatnya nanti, terima aksih share resipi ini.. :D
ReplyDeletesedap sedap sedap (macam ipin :) boleh la cuba nanti yer, senang aje, gerenti jadi :)
DeleteBW... sedapnya.
ReplyDeletekenapa BW ni tere sangat masak.
jelesnya...
kita nak tere masak jugak.
huhuhuhu
sedap sedap sedap ... bukan terer masak, tapi kerap masak sebab dah ramai anak termasuk anak tekak sendiri :)
Deletedaging burger tu buat sendiri ke?
ReplyDeleteYa Allah...hebat nya kawan saya ni...
huhuhu...
yups daging tu buat sendiri ... fefling makan burger restoren mahal. hehe :p
Delete