Friday, January 31

Percubaan Buat Burger Bakar Sedap! Rahsianya...

Salam ....

Rasanya beberapa minggu ni BW bersemangat mencuba sesuatu. Cuba deco cake la, cuba buat roti bun la, kali ni nak cuba buat burger bakar pula sebab hubby teringin sangat nak makan burger bakar, tapi malas nak cari jauh-jauh so decide cuba buat sendiri.

So far BW pernah try burger bakar kaw-kaw puchong, tapi tak berapa kaw la, rasa daging yang dikukus :p Tatau la kenapa cawangan puchong lokas makana ni dia bakar siap-siap, bila kita order dia just kukus. Lain-lain tak pernah cuba sebab takde yang dekat dengan rumah BW.

 Bahan-bahan asas burger bakar air tangan ku :p

BW guna 500gram daging cincang, boleh buat 3 ketul patty tebal, 2 ketul patty agak tipis untuk anak-anak. Anak-anak just letak patty dengan mayo je, simple :)

 Buat burger biasa je, Just letak salad dan tomato.

Patty ni bila bakar dia jadi mengecut dan membuat tau.

Taraa... ready untuk dingap, tapi tebal la, susah nak nganga :p

Burger bakar ni memang sedap. Serious, terasa keitaliannya ;) Angkat bakul sendiri ekeke. Ok jom kita bongkar rahsianya ... campur dua sudu teh mixherb kedalam daging tu. Mix herb yang ada basil, oregano, thyme, parsley. 

BW just follow tips kat botol mixherbs tu, "Add 2 teaspoons per 500g of mince when making italian dishes" Det's why terasa keitaliannya ;) Serious best burger yang cukup rasa rempah ni. Cuba tau jangan tak cuba :)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

12 comments:

  1. Oh wow feels like trying it myself xD

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. memang mudah.. rahsianya terletak pada herbs tu je :)

      Delete
  3. Replies
    1. betul tu... jimat kos, hehe... pastu kebersihan terjamin :)

      Delete
  4. Teh Mixherb tu rupa dia macam mana ? Bila akak bakar guna grill atau oven ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tatau nak explain rupanya macamana, dedaun kering yang halus kot :p banyak jual kat hypermarket, botol kaca kecil, penutup hijau/merah, 10gram RM8

      Delete
  5. erm, lain kali buat utk saya juga... hehehehe....

    ReplyDelete
  6. nanges...
    telan ayaq liouq ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... beli burger bakar tunjuk je la ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...