Resepi tart telur untuk penggemar tart. Resepi just bahagian bahagian dalam sahaja, telur kastard. Untuk resepi penuh dan cara buat kulit tart rangup, Klik Sini.
mini tart telur sedap rangup
Tart Telur Kastard |
Adunan tart kastard ni untuk sekali bakar sahaja. Macam BW guna acuan 5.5cm, so boleh dapat 19 biji. Boleh dibakar dengan dua cara, bakar telur kastard dengan kulit tart yang belum dimasak atau bakar telur kasard dengan kulit tart separa masak.
mini tart telur sedap rangup
Bahan-Bahan;
mini tart telur sedap rangup
- 2 Biji Telur (Gred A)
- 1 Cawan Susu
- 5 Sudu Besar Gula (Membukit)
- 2 Sudu Besar Tepung Kastard
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
mini tart telur sedap rangup
Cara-Cara;
mini tart telur sedap rangup
1. Bancuh semua bahan sehingga sebati dan ketepikan.
2. Ambil kulit tart yang belum dibakar dan tuang adunan telur kastard didalamnya.
3. Bakar pada suhu 180 celcius selama 20-25 minit.
[atau] mini tart telur sedap rangup
2. Ambil kulit tart separa masak, dan tuang adunan telur kastard didalamnya.
3. Bakar pada suhu 180 celcius selama 10-15 minit.
mini tart telur sedap rangup
Adunan telur kastard. |
Boleh menggunakan kulit tart yang belum dimasak. Bakar selama 20-25 minit. |
Boleh juga menggunakan kulit tart separuh masak. Bakar selama 10-15 minit. |
mini tart telur sedap rangup
Tuang adunan telur kastard kedalam kulit tart. |
Ni la rupanya bila dah siap dibakar dan disejukkan. |
Bahagian dalam tart telur. |
Selamat Mencuba!
mini tart telur sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
mini tart telur sedap rangup
nampak macam sedap jek
ReplyDeletetapi takut artikel xleh blah
senang dan simple
saya tak reti masak lah
ehehe
haha ... senang dan simple untuk orang perempuan lah. orang perempuan biasa dah tahu dah buat biskut, so kalau buat tart telur, senang dan simple la :)
DeleteAiza je rasa susah sebab malas nak buat.. Hehe..
Deletehehe ... belum cuba belum tau :)
Delete1 cawan susu guna susu ape ye sis...?
Deleteboleh guna susu apa ajer, nak sedap guna susu kotak full cream ataupun susu tin :)
DeleteSusu tin tu maksud dia susu sejat ka?
DeleteSalam singgah sini sis....sedapnya tart telur...diana suka makan tart ni tak kira tart aoa pun...hihi
ReplyDeletesamalah la kita diana, semua jenis tart semua jenis kuih kek biskut semua suka :)
DeleteNampak cantik dan gebu je. Mesti sedap ni..
ReplyDeletesedap sedap (mood perasan) ... rangup diluar lembap didalam :)
DeleteNak cuba buat.. Tapi mood tengah malas.. Hehe.. ;)
Deletehehe ... tunggu mood rajin datang dulu baru jadi :)
Deletenina suka makan tp kalau sejuk dh xberapa best :) sedap nmpak
ReplyDeleteterbalik pula kita, kat rumah ni kalau sejukkan dalam fridge baru berebut :)
DeleteSuka makan yg sejuk juga..
Deletesamalah kita :)
Deletealahai!! Kalau sape pelawa tart telur ni mmg x pernah tolak my feveret tu. Pandai nye masak tgk hasilnya pun dh tahu sedap!
ReplyDeleteamboi tengok pun dah tahu sedap yer ... jemput tengok JM ;)
Deletetak boleh tengok lama2 rasa nak gigit skrin isk!
Deletehahaha sampai nak gigit skrin, tersenyum bila baca komen JM ni :)
DeleteKulit tart tu buat sndry ke beli ?? Klau beli beli kt mne ye ??
ReplyDeletekulit tart tu buat sendiri ... kalau nak beli, boleh beli di kedai atau online :)
DeleteKalu nak kukus xleh ker??
ReplyDeletetak sesuai kot nak kukus, nanti kulit tart kembang dan lembap la pula ... biasa kulit tart, kalau rangup baru sedap kan :)
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSorry ... Link not allowed! Tq
Deleteyg resepi tu..gune susu krimer kew or susu cair????
ReplyDeletesusu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)
Deleteyg resepi tu..gune susu krimer kew or susu cair????
ReplyDeletesusu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)
Deletesis zie has xfhm soalan fatin ryhana nie. . hehe mf tegur sis. . fatin tnya,sis gune susu apa yg sis buat dlm pic sis tOo haa huhuhu
Deletetak ingat dah susu apa, dah banyak kali buat tart ni ... setiap kali baking guna susu berbeza, ikutlah susu apa yang ada kat dapur dan dalam fridge.
Deletekadang-kadang guna susu segar, kadang-kadang susu sejat cair tin tu, kadang-kadang susu kotak full cream. kalau satu apa pun tak ada, ambil susu tepung bancuh dengan air.
tu pasal lah, setiap kali upload resepi just letak susu cair, sebab setiap kali baking, walaupun resepi yang sama, bukan guna susu yang sama pun, brand susu pun selalu berbeza.
so untuk soalan awak tu jawapannya tetap sama, susu cair boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)
Tengah mencuba buat sis..nampak.sedap..percubaan kali pertama
ReplyDeleteselamat mencuba :)
DeleteSis,bakar pakai api atas or bawah??
ReplyDeletesaya bakar api atas bawah sebab biasanya saya guna kulit tart yang belum dibakar,loyang letak ditengah-tengah.
Deleteuntuk kulit tart yang dah dibakar garing, disarankan guna api atas sahaja dan loyang tu kena letak baris bawah.
Kalu ta dak tepung Kastard ta pa ka...??
ReplyDeleteHurmmm kalau tak ada rasa kurang sedap lah ... sebab tepung kastard rasa dia tak sama dengan tepung jagung atau tepung kanji yang lain :)
DeleteKalu ta dak tepung Kastard ta pa ka...??
ReplyDeleteHurmmm kalau tak ada rasa kurang sedap lah ... sebab tepung kastard rasa dia tak sama dengan tepung jagung atau tepung kanji yang lain :)
Deletewaaaahhh..sedapnye..tak pernah lg mencuba tart telur nie..firstime buat cheese tart je..terima kasih resepi
ReplyDeletehttp://www.surijunior.com/
cubalah ... sama-sama :)
DeleteNanti nak cuba...nyammyy
ReplyDeletehihi yummy :)
DeleteSusu ape ye sus?..susu cair ke pekat?
ReplyDeletesusu cair sis :)
DeleteSedapnya. fav anak-anak tq share resepi nanti miza try
ReplyDeletesama-sama ... try kay :)
DeleteAssalamualaikum sya share ya resepi tq sudah berkongsi resepi
ReplyDeleteKak,,kalau buat malam ,simpan dalam peti,tahan tak untuk dijual pagi keesokkannya
ReplyDelete