Sebelum ni dah share Resepi Mushroom Sauce, Klik Sini. Ada lagi sikit cendawan butang dalam tin, so moh la kita masak spaghetti goreng cendawan ala aglio olio. Tapi tak ada seafood didalamnya, so ala-ala sajer. Menu vegetarian pula lah untuk hari ini :)
Spaghetti goreng dengan tiga jenis cendawan. |
Actually untuk resepi spaghetti goreng cendawan ala aglio olio ni, BW gunakan tiga jenis cendawan. Cendawan butang, cendawan tiram dan cendawan shimeji. Kepada sesiapa yang nak tahu rupa cendawan shimeji boleh Klik Sini.
Bahan-Bahan;
- 1/2 Pack Spaghetti (Direbus)
- 1 Ulas Bawang Putih (Cincang Halus)
- 1/2 Biji Bawang Holland (Potong Dadu)
- 1/2 Sudu Besar Butter
- 1/2 Sudu Besar Minyak Masak
- Cendawan Butang (Dipotong)
- Cendawan Tiram (Dicarik)
- Cendawan Shimeji
- Sedikit Mix Herbs
- Garam Secukup Rasa
Cara-Cara;
1. Panaskan butter dan minyak masak kemudian tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan spaghetti yang telah direbus bersama sedikit mix herbs dan garam.
3. Masukkan cendawan butang, cendawan tiram dan cendawan shimeji.
4. Gaul rata kesemuanya dan tutup api.
Langkah-langkah mudah nak goreng spaghetti ala aglio olio. |
Untuk orang dewasa haruslah tambah cili flakes bila nak makan. Tekak melayu mesti nak pedas kan :) |
Kepada penggemar cheese boleh cuba masak spaghetti ataupun pasta menggunakan kepingan cheese cheddar sahaja, Klik Sini.
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Suka sangat Aglio Olio! Nampak sedap nie!
ReplyDeleteboleh lah cuba nanti :)
DeleteSedapnye. Anak2 pun suka makan spaggeti aglio olio ni.
ReplyDeletesedapkan ... mudah pula tu nak masak, anak-anak pun suka :)
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSorry! Link Not Allowed! Tq
Deletenampak sangat sedap seh....
ReplyDeletejemput tengok huda ;)
Deleteapa jadi dengan projek cendawan dulu tu? still continue ke?
ReplyDeletegagal lah huda ... hangat-hangat taik ayam jer tau hehe :)
Deletebetullah nhhas , dulu zie ada projek tanam cendawan tiram kan ...
ReplyDeletedah gagal dah vee ... bersemut lah, plastik berlubang lah, last sekali give up ;)
Deletekalau tambah sos carbonara tu lg best.. dgn cendawan yg banyak.. nyum3x..
ReplyDeletespaghetti carbonara cendawan memang terbaik :)
Deletebestnyaaa banyak cendawan.. tu best kalo masak sendiri. letak semua nak letak..
ReplyDeletebetul tu, letak semua ... baru puas hati makan :)
Deletewah cendawan. feveret saya ni.
ReplyDeletefeveret saya juga :)
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSorry! Link Not Allowed! Tq
Deletesedapnyaaaa lama tak masak. hehehee
ReplyDeletemasak nina masak :)
Deletenanti rajin boleh try resepi ni. hehehe
Deleteboleh bawa bekal ke ofis ni nina :)
Deletetulah bw hehehe sedap mkn smpai ke lunch 😀
Deletesedapnya! cili flakes tu wajibkan..sama la ngan mummy..
ReplyDeletebetul tu mummy ... kalau tak ada cili flakes, rasa ada kurang sesuatu :)
DeletePenulis2 blog yang suka masak dan makan ni mesti nak join kelas memasak bersama chef profesional iaitu Dato Chef Ismail. Bukan setakat ilmu dapat lagi hadiah2... boleh terjah blog >> http://www.mahamahu.com/2016/05/nak-memasak-bersama-dato-chef-ismail.html
ReplyDeleteok dah tengok dah mahamahu baking cotton cheese cake dengan chef ismail kat TV :)
Deleteadakala mencuba sesuatu yang baru menarik juga
ReplyDeletekannn tukar selera ... disamping guna apa yang ada dalam fridge :)
Deleteni yg rs blk ni nk trs buat hahahaha
ReplyDeletehaha buat jangan tak buat :)
Delete