Hari ni nak share resepi lamb chop / lamb steak feveret encik suami. Apa beza lamb chop dengan lamb steak? Bagi BW yang tak arif bab daging ni, sama ajerlah, dua-dua pun kambing yang dibakar ;)
Lamb chop / lamb steak dengan sos cendawan. |
Semalam dah share resepi brawn sauce yang diolah menjadi sos cendawan, Klik Sini. Resepi tu BW follow rancangan Dapur Bujang Western channel HyppInspirasi. So, tak perlu dah kot nak type kat sini lagi. Korang boleh Klik Sini untuk resepi penuh mushroom sauce yang sangat simple dan senang menggunakan kombinasi sos-sos dipasaran sahaja :)
Daging kambing yang telah diperap, dibakar diatas pan. |
So, jom kita sediakan daging kambing pula. Hanya perlu perap sekurang-kurangnya setengah jam ataupun perap semalaman kemudian bakar. Mudah sangat :)
Bahan-Bahan (Lamb);
- Mutton Shoulder Slices
- Sedikit Garam
- Sedikit Black Pepper
- Sedikit Mix Herbs
- Sedikit Minyak Masak
Cara-Cara (Lamb);
1. Perap kamping dengan semua bahan selama 30 minit atau semalaman.
2. Grill atas non stick pan sehingga masak kedua-dua bahagian.
3. Hidangkan bersama spaghetti, salad dan sos cendawan.
Hidangkan bersama spaghetti dan salad. |
Untuk spaghetti pula, BW just goreng spaghetti ala-ala spaghetti aglio olio tu, tapi tak letak pun seafood bagai, just spaghetti kosong ajer. Walaupun simple tapi mengenyangkan :)
Tuangkan mushroom sauce diatasnya. |
Untuk side dishes tu, boleh letak apa sahaja yang korang suka ataupun letak apa sahaja yang ada di dapur, sendiri punya menu, ikut suka lah kan. Nak makan begitu sahaja pun ok juga :)
Kalau korang tak berapa suka makan kambing, boleh lah cuba Chicken Chop, Klik Sini dan Chicken Grill, Klik Sini.
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Sedapnya...
ReplyDeletehuda pun suka daging kambing yer ... jemput tengok ;)
Deletemenu ni feveret hubby juga. sue tak leh nak telan daging kambing.
ReplyDeletesamalah kita sue ... saya pun tak suka daging kambing, tapi boleh lah telan sikit :)
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSorry ... Link not allowed! Tq
DeleteSedapnyaaaaa ... Boleh try nie, tq share resepi :)
ReplyDeletetry lah ... bahan-bahan pun simple ajer :)
Deleteaiyaaark sedapnyaa lahai..
ReplyDeletejemput tengok siti :)
Deleteperghhh ini betoi2 sedap. hehee
ReplyDeletejemput tengok nina ;)
Deleteterliur sama dh. hehe
Deletebukan bulan puasa, terliur takpe :p
Deletedh nak puasa ni bw hehehe xlama dh
Deletesekejap jer masa berlalu kan :)
Deleteperghhh meleleh bakhang!
ReplyDeletebiar meleleh jangan merecik ;)
DeleteTensen masak daging kambing nie , selalu jadi macam tak cukup masak .
ReplyDeletetu lah kan ... api kena perlahan jer
Deletesaya klu dpt daging korban , memang buat steak ... fresh gitu .
ReplyDeletedaging korban memang terbaiklah ... segar dari ladang :)
DeleteTerima kasih untuk infonya
ReplyDeletesama-sama :)
Deleteperghhh lamb chop....kegemaran ...boleh cuba nanti...terima kasih berkongsi
ReplyDeletecuba lah ... sama-sama :)
Deletesedapnyaaaaa alahaiiiiiiiiiiiiiiii
ReplyDeletejemput tengok anies :)
Delete