Tuesday, September 22

Resepi Mudah Bihun Sup Daging Herba Utara

Salam ...

Last time dah share resepi bihun sup soto, Klik Sini. Yang tu versi selatan punya, orang selatan lebih gemar makan ayam. Yang ni bihun sup daging herba utara pula. Orang utara lebih suka makan daging. Biasanya diorang akan masak bihun sup herba ni menggunakan daging lembu dan daging kerbau. Tapi BW tak makan daging kerbau sebab baunya kuat, so resepi ni daging lembu la kay :)

Resepi Mudah Cara Buat Bihun Sup Daging Herba Utara Sedap
Bihun Sup Daging Herba Utara


Bahan-Bahan;

- 1/2 Kg Daging Lembu
- 1 Pack Bihun
- 1/3 Pack Mini Rempah Sup Adabi
- 1/3 Pack Mini Rempoh Soto Mak Siti
- Sedikit Rempat Empat Sekawan
- Air Secukupnya
- Garam Secukup Rasa
- 1 Sudu Minyak Masak
- 2 Biji Bawang Merah (Dihiris)
- 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- Sehiris Halia
- Daun Sup (Dihiris)
- Daun Bawang (Dihiris)
- Bawang Goreng

Cara-Cara;

1. Bihun direndam, direbus dan di tos, kemudian ketepikan.
2. Daging dipotong besar-besar dan dimasukkan kedalam pressure cooker.
3. Masukkan rempah sup adabi dan rempah soto mak siti kedalam pressure cooker.
4. Tambahkan sedikit air, gaul sebati dan masak selama 30 minit.
5. Keluarkan daging dari pressure cooker dan hiriskannya apabila sejuk.
6. Panaskan minyak masak dalam periuk yang lain.
7. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah empat sekawan.
8. Tumis sehingga naik bau dan masukkan air anggaran satu jug.
9. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan garam dan daun sup.
10. Hidangkan bihun bersama sup, daging, daun sup, daup bawang dan bawang goreng.

Resepi Mudah Cara Buat Bihun Sup Daging Herba Utara Sedap Rempah
Daging yang telah direbus bersama rempah-rempah.

Resepi Mudah Cara Buat Bihun Sup Daging Herba Utara Sedap Rempah
Campuran rempah yang pekat.
Sup herba utara memang haruslah menggunakan banyak rempah.
Resepi Bihun Sup Daging Herba Utara. Bihun Sup Utara Sedap. Bihun Sup Kedah Perlis Penang. Resepi dan Cara Buat Bihun Sup Herba Mudah.
Bila dah siap masak ditambah air pun warna still pekat :)

Resepi Mudah Cara Buat Bihun Sup Daging Herba Utara Sedap
Bihun sup feveret encik suami :)
My MIL masak bihun sup herba ni time raya, raya puasa dan raya haji. Tapi BW kat rumah masak hari-hari biasa ajer, biasanya hujung minggu. Bihun sup herba ni biasanya dimakan bersama cili merah yang di masak menggunakan serbuk cili. Tapi disebabkan BW orang johor, makan dengan cili kicap ajer ;)

Selamat Mencuba!

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

14 comments:

  1. terliur temgok, nak dekat raya famous lah resepi nieh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, resepi ni famous time raya kalau di utara :)

      Delete
  2. wah.. sedapnya bihun sup utara.. boleh aiza cuba buat nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu nak makan bihun sup utara aiza akan beli.. aiza tahu masak bihun sup yang kosong je, hehe..

      Delete
    2. kalau makan sorang memang harus beli la kan, kalau masak macam tak berbaloi dengan penat ;)

      Delete
    3. betul tu.. seronok kalau masak untuk banyak orang makan..

      Delete
    4. kannn seronok rasanya bila tengok habis licin :)

      Delete
  3. JM paling suka makan bihun sup ni ...boleh masak utk raya haji

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM raya pun masak bihun sup ke? ... kalau di johor bihun sup tu menu hari-hari aje :)

      Delete
    2. bihun sup my feveret...tak tunggu raya...teringin nak mkn je terus masak

      Delete
    3. samalah kita, menu hari-hari jer :)

      Delete
  4. sup daging mmg sedap kalau buat mee hun sup ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sesuai makan dengan bihun sup daging ni kan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...