Wednesday, October 14

Resepi Mudah Jemput-Jemput / Cucur Sosej

Salam ...

Dah tak ada menu nak upload, upload resepi cucur / jemput-jemput sosej pula. Menu yang sangat mudah dan disukai anak-anak. Adik-adik yang masih sekolah rendah pun boleh buat ni :)
cucur sosej jemput sedap
Resepi cucur sosej sedap garing. Cara buat jemput-jemput sosej sedap lembut.
Jemput-jemput / cucur sosej.
cucur sosej jemput sedap
Bahan-Bahan;
cucur sosej jemput sedap
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 4 Batang Sosej
- 1/2 Biji Bawang Holland
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- Segenggam Daun Sup
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
- Minyak Untuk Menggoreng
cucur sosej jemput sedap
Cara-Cara;
cucur sosej jemput sedap
1. Sosej dipotong kecil, bawang dipotong dadu dan daun sup dihiris.
2. Masukkan tepung gandum, sosej, bawang dan daun sup ke dalam bekas.
3. Tuangkan air sedikit demi sedikit, kacau rata hingga sebati seperti gambar.
4. Masukkan baking powder dan garam secukup rasa, kacau lagi hingga sebati.
5. Gorengkan kecil-kecil dalam minyak panas dengan api sederhana kuat.
6. Angkat dan tos minyak bila cucur / jemput-jemput sedikit garing.
cucur sosej jemput sedap
Resepi cucur sosej sedap garing. Cara buat dan bahan-bahan jemput-jemput sosej sedap lembut.
Bahan-bahan utama dipotong dan dihiris.
cucur sosej jemput sedap
Resepi cucur sosej sedap garing. Cara buat bancuhan jemput-jemput sosej sedap lembut.
Bancuhan cucur mestilah pekat macam ni.
cucur sosej jemput sedap
Resepi cucur sosej sedap garing. Cara buat jemput-jemput sosej sedap lembut.
Garing diluar lembut didalam :)
cucur sosej jemput sedap
Selamat Mencuba!
cucur sosej jemput sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cucur sosej jemput sedap

28 comments:

  1. belum pernah kaknoor buat cucur sosej ni boleh lah try nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. try kak noor try, anak-anak suka ni :)

      Delete
  2. Salam singgah pagi sis...sedapnya ni...buat sarapan pagi cicah dengan sos tambah sedap kan sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu diana, kalau kita yang dewasa ni memang kena cicah sos baru sedap :)

      Delete
  3. Morning Zie... wahh baru mummy tau boleh boh sosej dalam cekodok, leh try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mummy ... try tau anak-anak suka ni :)

      Delete
    2. jadi kreatif sikit sebab selalu fikir nak masa apa yang anak suka :)

      Delete
  4. baru buat semalam, tapi x letak bawang dengan daun sup. baking powder pun x guna. sue letak telur sebiji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak apa pun ok je kan, semua sedap ... janji ada sosej, barulah cucur sosej :)

      Delete
  5. Wah, resepi yang ringkas dan mudah...

    ReplyDelete
  6. Air guna air sejuk atau air suam? Nampak sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi ni ada baking powder, so air sejuk ajer ... kalau tak ada baking powder, guna air suam baru sedap dan rangup :)

      Delete
  7. dapnye buat sarapan pagi or minum petang kan...pastu bancuh air kopi duduk makan bawah pokok...berangin je...arghh nikmat heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya la hai ... terus teringat zaman kecil-kecil dok kampung kan :)

      Delete
  8. kalau di gantikan dengan fishball sedap x ehh...nak try lah...buat 3 jenis, satu fish ball, sosej dan isi ayam...ahakss...tgk..mcmlah rajin kan..esok cuti boleh try

    ReplyDelete
    Replies
    1. fish ball pun sedap, especially yang crab ... isi ayam tak pernah cuba pula, cer JM cuba :p

      Delete
    2. Dgn fishcake pun sdp.

      Delete
    3. fishcake pun sedap? will try later. tq :)

      Delete
  9. Haha.... comel lah BW... sosej pun boleh...

    Pernah goreng telur dadar ngn sosej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asal boleh je :p ... telur dadar sosej pernah, telur dadar sayur ayam daging pun pernah :)

      Delete
  10. Sosej kene buat sdrila lps ni..mmg sedap ltk dlm jemput2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe letih nak membuat sosej sendiri ... takpe sekali sekala makan kurang sihat ni ok kot ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...