Thursday, November 5

Resepi Dan Cara Buat Jeruk Madu Sengkuang

Salam ...

Siapa suka makan jeruk madu Pak Ali? BW dan encik suami suka makan jeruk madu pak ali ni. Jom buat sendiri. Resepi jeruk madu ni diambil dari label ingredients dalam pack jeruk madu Pak Ali, tapi BW tukar dengan bahan yang ada didapur :)
jeruk madu sedap senang
Resepi Jeruk Madu. Cara Buat Jeruk Madu. Resepi Dan Cara Buat Jeruk Madu Sengkuang. Jeruk Madu Sengkuang Simple Senang Sedap.
Jeruk madu sengkuang feveretku :)
jeruk madu sedap senang
Kami biasa beli jeruk madu Pak Ali dari kisok-kiosk ajer. Bila time bertuah, dapat jeruk madu yang baru dibuat, masih rangup lagi jeruk-jeruk dia. Kadang-kadang dapat stok lama, semua dah lembik. Biasalah kan, stok yang sampai kat Selangor ni semua yang dah siap pack, bukannya yang fresh timbang tu. So, apa lagi, buat sendiri jer kalau nak jeruk madu yang masih rangup bila dikunyah :)
jeruk madu sedap senang
Resepi Jeruk Madu. Cara Buat Jeruk Madu. Resepi Dan Cara Buat Jeruk Madu Sengkuang. Jeruk Madu Sengkuang Simple Senang Sedap.
Bahan-bahan asas air jeruk madu.
jeruk madu sedap senang
Bahan-Bahan;
jeruk madu sedap senang
- 1 Biji Sengkuang
- 2 Cawan Air (Air Tapis)
- 6 Sudu Gula (Membukit)
- 6 Sudu Madu
- 6 Sudu Cuka
- 1 Biji Laimau Kasturi (Optional)
- Garam Secukup rasa.
jeruk madu sedap senang
Actually jeruk madu Pak Ali dia guna cuka epal. Tapi mana lah ada cuka epal kat rumah ni, so just guna cuka buatan ajer dan ditambah dengan sedikit perahan limau kasturi bagi nak dapatkan rasa dan wangi limau :)
jeruk madu sedap senang
Cara-Cara;
jeruk madu sedap senang
1. Senguang dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong saiz besar.
2. Masak air sehingga mendidih dan masukkan gula, masak lagi.
3. Masukkan madu, perahan limau, cuka dan sedikit garam.
4. Kacau rata dan masak hingga mendidih, kemudian tutup api.
5. Masukkan potongan sengkuang, kacau sedikit dan biarkan sejuk.
6. Bila dah sejuk masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam fridge.
7. Simpan at least dua malam, biar rasa jeruk madu sebati dengan sengkuang.
jeruk madu sedap senang
Resepi Jeruk Madu. Cara Buat Jeruk Madu. Resepi Dan Cara Buat Jeruk Madu Sengkuang. Jeruk Madu Sengkuang Simple Senang Sedap.
Bila air jeruk madu dah mendidih, tutup api dan masukkan sengkuang.
jeruk madu sedap senang
Resepi Jeruk Madu. Cara Buat Jeruk Madu. Resepi Dan Cara Buat Jeruk Madu Sengkuang. Jeruk Madu Sengkuang Simple Senang Sedap.
Setelah sejuk, masukkan dalam bekas dan simpan dalam fridge.
jeruk madu sedap senang
Jeruk madu sengkuang ni boleh tahan lama kalau disimpan dalam fridge. Tapi tak sampai seminggu pun dah habis BW kerjakan. Tipulah kalau cakap rasa dia sama macam jeruk madu Pak Ali tu kan. Tapi korang kena cuba. Memang sedap jeruk madu sengkuang ni.
jeruk madu sedap senang
Bila makan jeruk madu sengkuang ni teringat kecil-kecil dulu. My brother suka bawa balik kampung sebotol besar jeruk yang batuk-batuk tu. Bila jeruk dalam balang tu dah habis, airnya masih ada banyak lagi. So, BW pergi kedai runcit, beli sengkuang, buang kulit, bersihkan dan potong masuk dalam bekas jeruk tu. Air jeruk tu jenis yang tak sihat la kot, rendam 4-5 jam ajer dah boleh makan. Memang hantu jeruk betul time kecil-kecil dulu, nasib baik exam semua score :p
jeruk madu sedap senang
Kalau korang tak suka sengkuang, korang boleh la gantikan dengan apa-apa buah yang korang suka. Warna air jeruk tu pula bergantung kepada warna madu yang kita guna. Kalau nak kuning macam jeruk madu Pak Ali tu, tambahlah sedikit pewarna kuning. Yang penting sedap dan tak batuk ;)
jeruk madu sedap senang
Selamat Mencuba!
jeruk madu sedap senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
jeruk madu sedap senang

37 comments:

  1. Salam singgah sini sis....diana suka makan jeruk mangga sis...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... memang sedap kan jeruk mangga ... kalau ada mangga muda ni nak juga buat jeruk madu mangga :)

      Delete
  2. Replies
    1. kuning tu pewarna sebenarnya ... resepi ni tanpa pewarna, tu warna asli madu :)

      Delete
  3. menarik untuk di cuba ni sis.... sini susah sikit nak jumpa sengkuang... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tau ... kalau tak ada sengkuang, boleh gantikan dengan apa sahaja buah yang kita suka :)

      Delete
  4. jeruk sengkuang blom pernah jumpa lagi, buat sendiri lagi puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah jumpa eh? ... kat my kampung famous jeruk sengkuang ni ... jeruk madu pak ali pun ada jeruk madu sengkuang :)

      Delete
  5. Replies
    1. yups, yang kuning tu pewarna makanan ... tak la sampai tahap bahaya, tak bagus untuk kesihatan jer :)

      Delete
  6. Tgk cuka terus tak jadi...

    Tak mo tak mo

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... apesal alergik dengan cuka ke? ;)

      Delete
    2. Gastrik sampai terduduk nnt :-)

      Delete
    3. la yer ker ... takut la kalau dengar gastrik ... dulu tengok member bila sakit gastrik dok hostel jer asyik pegang perut dia jer tahan sakit, memang kesian

      Delete
  7. nampak sedap...tp sy ni kureng sket mkn jeruk2 ni... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la tak suka makan jeruk ... tak ada la mak ayah risau especially time exam :)

      Delete
  8. Replies
    1. kannn ... bila dah dewasa memang jarang makan jeruk berbanding kecil-kecil dulu, asyik ke kedai beli jeruk :)

      Delete
  9. nak makan jeruk madu pak ali kena la mai penang. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. syok yer la kan kalau dapat pergi penang ... nak borong jeruk madu pak ali berkilo-kilo :)

      Delete
  10. Jeruk madu segkuang? nama pun menarik..mesti sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suka makan sengkuang calit ... sure suka makan jeruk madu sengkuang ni JM :)

      Delete
  11. Jeruk madu pak ali? me! me! angkat tangan sambil tutup ketiak..kalau ada member outstation ke Penang mesti pesan beli jeruk madu ni sbb cuka x kuat, xperlu basuh sblm mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai singlet ke tu kat rumah, angkat tangan sambil tuup ketiak tu hehe ... sedap kan jeruk madu pak ali, tak batuk pun kalau makan banyak :)

      Delete
  12. mestilah x sama rasanya kan...sebuk jeruk madu pak ali guna cuka epal..klau Zie Has guna cuka epal mesti rasanya sama kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna cuka epal, belum tentu sama kot rasa dia dengan jeruk madu pak ali, sebab sukatan bahan-bahan tak sama :)

      Delete
  13. masukkan sengkuang dalam kuah yang masih anas tu ada kemungkinan sengkuang tu lembik x..kalau bg JM biar kuah tu sejuk dulu astu masukkan sengkuang ke mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tanya2 ni buat x?
      Haaaa kalo buat meh hantar kt saya skit jm...
      Kita kn berjiran. Hihihi

      Delete
    2. ahahaahah...Huda...carikan sengkuang boleh....psst i ada nk pos something kat u

      Delete
    3. tak lembik la JM ... macam buat lada hijau jeruk yang makan dengan char kueh teow tu,walaupun masukkan dalam air panas dia tak lembik, jangan rebus sudah :)

      huda ... JM belajar buat dulu, buatnya kemudian kot sebab dia busy travel :)

      Delete
  14. aiza bukan penggemar jeruk.. tapi sesekali makan sedap juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la kalau tak gemar jeruk ni aiza ... jeruk bukan bagus pun untuk kesihatan, bagus untuk kesedapan tekak ajer :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...