Friday, February 27

Jangan Tunggu Kaya Untuk Bersedekah

Salam ...

"Jangan Tunggu Kaya Untuk Bersedekah 
Sebaliknya Bersedekahlah Untuk  Membuka Pintu Rezeki & Harta"



Siapa kata bila dah kaya baru nak bersedekah? Bagi seringgit pun dah kira sedekah. Ataupun istilah kita, bagi derma. Derma kepada individu yang memerlukan, derma sekolah tahfiz, derma tabung masjid, semuanya kan sedekah walaupun seringgit. So, tak perlu tunggu kaya la :)

Salah satu cara bersedekah adalah dengan memberi makan anak yatim. Tak perlu duit yang banyak pun. Kita masak sendiri pastu bungkus siap-siap. Hantar la kerumah anak yatim yang terdekat dengan rumah kita. Biasanya satu rumah corner lot ada 55 orang anak yatim. Tak perlu tunggu kaya kan? ;)

Kalau sekarang ni kita rasa sayang nak derma seringgit dua, agak-agak bila dah kaya dengan senang hati ke nak bagi seratus dua? Latih diri sebelum kaya supaya bila dah kaya kita tak lupa :)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)



18 comments:

  1. Betul. Sedekah x semestinya dgn duit. Dgn sharing ilmu dan kepakaran yg kita ada pun dah dikira sedekah.

    Paling mudah senyum dgn semua org dah dikira sedekah :)

    ReplyDelete
  2. setuju sedekah utk semua orang tak kira miskin atau kaya ikut kemampuan dan apa ada nya kan...

    ReplyDelete
  3. Saya selalu cakap dekat kenalan " Seorang Dato' yang mendengar RM10k tidak bermakna dia lebih mulia dari seorang pengemis yang memberi sebahagian dari rotinya"

    ReplyDelete
  4. stuju.. jgn tunggu kaya baru nk sedekah.. kalau nk kaya, kena sedekah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dengan statement "kalau nak kaya, kena sedekah" :)

      Delete
  5. betul tu.. sedekah itu amalan mulia, tidak akn muflis seseorang yg bersedekah itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muflis kalau tak sedekah dan bayar zakat. boleh gitew? :)

      Delete
  6. perkongsian baik :)

    salam perkenalan sis & jemput ke blog nana

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan... ok nanti singgah yer :)

      Delete
  7. betul.. sedekah tu boleh macam2 bentuk. janji ikhlas

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...