Friday, October 2

Resepi Kulit Tart Rangup. Cara Buat Tart Shell

Salam ...

Tadi dah cerita misi membuat kulit tart, Klik Sini. Kali ni nak share resepi dan cara buat kulit tart yang rangup pula.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Kulit tart rangup, sedap dimakan begitu saja :)~
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi kulit tart ni BW just guna resepi asas biskut, Klik Sini. Cuma untuk buat kulit tart BW tak guna mixer hanya guna tangan sahaja, so buttercup tidak terlalu kembang dan tepung pun kurang sedikit. Dan doh tart pula perlu disimpan dalam fridge supaya lebih rangup.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Bahan-Bahan;
kulit tart rangup. tart shell sedap
- 1 Biji Buttercup (250g)
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 33/4 Cawan Tepung Gandum
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 3/4 Cawan Gula Castor
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
kulit tart rangup. tart shell sedap
Cara-Cara;
kulit tart rangup. tart shell sedap
1. Pukul buttercup bersama gula kastor menggunakan senduk sehingga sebati.
2. Masukkan esen vanilla dan telur kedalamnya,  pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan secawan tepung naik sendiri bersama tiga cawan tepung gandum.
4. Uli menggunakan tangan sahaja. Uli hingga sebati kesemuanya.
5. Masukkan tepung gandum terakhir sedikit demi sedikit, uli lagi.
6. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
7. Masukkan doh kedalam bekas kedap udara dan simpan fridge semalaman.
8. Bulat-bulat doh dan leperkan kemudian letak dalam acuan tart yang digris.
9. Tekan doh menggunakan jari, tekan sehingga kulit tart menjadi tipis.
10. Doh yang terkeluar dari acuan tart hanya perlu tekan guna jari hingga tanggal.
11. Susun dalam loyang dan lubangkan kulit tart menggunakan garpu.
12. Bakar pada suhu 180 celcius selama 10 hingga 20 minit.
13. Biarkan kulit tart sejuk kemudian terbalikkan acuan tart untuk keluarkannya.
14. Sejukkan lagi kemudian susun dalam balang.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Untuk dapatkan kulit tart yang rangup haruslah simpan doh di dalam fridge sekurang-kurangnya 4-6 jam. Seelok-eloknya simpan semalaman. Doh yang telah disimpan semalaman dalam fridge lebih wangi dan lebih rangup bila siap dibakar.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Doh disimpan dalam fridge semalaman.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Bulatkan doh, leperkan dan masukkan dalam acuan tart.
Tekan doh menggunakan jari sambil pusing-pusing.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Doh yang telah siap disusun dalam loyang.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Lubangkan doh menggunakan garpu.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Kulit tart separa masak dibakar selama 10 minit.
Sesuai untuk tart cheese dan tart telur.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Kulit tart yang rangup dibakar selama 20 minit.
Sesuai untuk tart buah dan tart coklat.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Cara keluarkan kulit tart, hanya perlu terbalikkan acuannya.
Jika kulit tart korang melekat pada acuan, just cungkil guna lidi.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Resepi Kulit Tart Shell Rangup Sedap. Cara Buat Kulit Tart Shell Mini
Setelah kulit tart sejuk, simpan kedalam bekas kedap udara.
kulit tart rangup. tart shell sedap
Kulit tart boleh dibakar hingga garing ataupun separa garing. Kulit tart separa garing sesuai untuk tart yang perlu dibakar semula seperti tart telur dan tart cheese. Manakala kulit tart yang garing sesuai untuk tart buah dan tart coklat kerana tidak perlu dibakar semula. Kulit tart yang garing juga sedap dimakan begitu saja ;)
kulit tart rangup. tart shell sedap
Selamat Mencuba!
kulit tart rangup. tart shell sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kulit tart rangup. tart shell sedap

56 comments:

  1. Ok... nnt kan buah2an di dalam nya...

    Errr pos sebalang kt saya ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe .. tahu tahu je huda kan, bukan letak buah-buah aje, macam-macam nak letak ni :p

      Delete
    2. Tart telur kastard... tp x suka sgt...

      Suka fruits tart...

      Hihi

      Delete
    3. fruit tart lebih sedap kan :)

      Delete
  2. Wah, memang Zumal mencari resepi nie, terima kasih BW...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh zumal pun minat membaking ke? :p ,,, sama-sama :)

      Delete
  3. Salam singgah sini sis...diana suka makan tart yang rangup...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... diana pun mesti selalu buat kulit tart kan sebab dah ada acuan dirumah :)

      Delete
  4. hamboiiii rajinnya dia... ntah bila la mummy nak buat tart ni. makan je mau..hahhaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha takpe kulit tart ready made banyak kat kedai bakeri ... ni seronok-seronok je buat sendiri, teringin :)

      Delete
  5. owh , blh makan dgn ais krim tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn pasni nak beli ais krim la ;)

      Delete
  6. Pandai buat kulitnya.. Aiza tahu makan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kulit tart senang ajer, macam buat biskut juga :)

      Delete
  7. xreti nk buat kulit.. hehehe
    tau mkn je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper, banyak dah penjual kulit tart ready made :)

      Delete
  8. ishh rasanya mmg x lepas buat sendiri ni JM jenis x sabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang kena sabar ni, especially nak menekan kat acuan tu :)

      Delete
  9. Wahh,bestnya,nak cuba buatlah.Tak sabar rasa.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jangan tak buat ... senang ajer macam buat biskut jugalah :)

      Delete
  10. Wahh nampak sedap tapi dengar cam susah je

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan susah sangat pun, cuma leceh sikit lah :)

      Delete
  11. Yes Jadi pon Tart saya thank you sebab bagi tip2 untuk membuat kulit tart nie k... Sebab resepi nie saya dah boleh buat Tart Lemon Meringue With Berry Splash, Tart Strawberry With Berry Serbat dan banyak lagi yg saya akan cuba.... Sekali Lagi Thanks You K

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... 'tart lemon meringue with berry splash dan tart strawberry with berry serbat' ... dengar nama pun dah terasa sedap dah ni tau :)

      Delete
  12. Kulit tat ni boleh simpang berapa lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahan lama sampai beberapa bulan, macam biskut raya juga, tahan lama kalau disimpan dalam bekas kedap udara :)

      Delete
  13. Kalo buat cheese tart, tart shell tu kekal rangup tak lepas letak filling? Biasa saya beli je tart shell. Sblm letak filling mmg sedap dan rangup, tapi lps letak filling dia lembik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheese tart, mula-mula memang rangup ... tapi kalau kita simpan terlalu lama akan jadi lembik.

      so, untuk raya, kena masukkan filling tart tu last minit lah, supaya still rasa rangup bila balik kampung :)

      Delete
  14. Replies
    1. yer betul ... guna cawan yang kita selalu hidang teh tu ajer :)

      Delete
  15. acuan cheese tart tu saiz dia berapa cm ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang saya guna ni acuan 5.5cm ... memang saya sengaja beli saiz besar sikit sebab nak senang dan cepat :)

      Delete
  16. Terima kasih share.....nak cuba...

    ReplyDelete
  17. Slm. Saya nak tanye, orang kata shell tart mengembang sebab overbeat and tepung naik sendiri.. tak elok ke kalau shell tart mengembang?
    - clueless

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... yer betul, pukul butter jangan sampai over beat, nanti jadi cookies la pulak :p

      kalau nak guna tepung naik sendiri, pastikan dicampur dengan tepung gandum supaya kandungan baking powder tak berlebihan, so kulit tart tak terlalu mengembang.

      tart shell yang terlalu mengembang tak elok kalau kita nak buat cheese tart atau tart telur ... nanti adunan cheese / telur masuk dalam rongga kulit tart tu

      Delete
  18. Wah!!cantik & kemas je sis buat pkai tangan.kalau saya macam2 bentuk jadinya nanti.untuk yang tangan tak berapa seni cm sy boleh try guna Tart Presser.lebih cepat,mudah,kemas & cantik.kalau nak bh dapatkan di https://www.facebook.com/tartpressermurah@wsap 018 9778938.Guna resipi yg sis bagi...mesti sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart presser sesuai untuk yang nak meniaga, cantik terbentuk ajer tartnya, mudah pun mudah. all the best bibialisya :)

      Delete
  19. Wah!!cantik & kemas je sis buat pkai tangan.kalau saya macam2 bentuk jadinya nanti.untuk yang tangan tak berapa seni cm sy boleh try guna Tart Presser.lebih cepat,mudah,kemas & cantik.kalau nak bh dapatkan di https://www.facebook.com/tartpressermurah@wsap 018 9778938.Guna resipi yg sis bagi...mesti sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart presser sesuai untuk yang nak meniaga, cantik terbentuk ajer tartnya, mudah pun mudah. all the best bibialisya :)

      Delete
  20. Tq memang favorite anak anak. Boleh lah cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... selamat mencuba. anak-anak mesti suka :)

      Delete
  21. Tq memang favorite anak anak. Boleh lah cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... selamat mencuba. anak-anak mesti suka :)

      Delete
  22. Maaf nak bertanya...kalau saya menggunakan telur gred B boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer, cuma saiz telur gred B lebih kecil, so kurangkan satu/ dua sudu tepung gandum supaya doh tak terlalu keras :)

      Delete
  23. Maaf nak bertanya...kalau saya menggunakan telur gred B boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer, cuma saiz telur gred B lebih kecil, so kurangkan satu/ dua sudu tepung gandum supaya doh tak terlalu keras :)

      Delete
  24. Nak tanya.. Buttercup tu nak guna dlm suhu bilik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya punya resepi ni, buttercup suhu bilik supaya senang nak dipukul bersama gula.

      Boleh juga guna buttercup yang sejuk dari fridge, dipotong kecil dan digaul terus dengan campuran tepung dan gula. untuk teknik ni telur masukkan last sekali.

      Delete
  25. Sis yg butter tu unsalted ke salted?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya biasa guna salted ... nak unsalted pun boleh :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...