Tuesday, September 3

Resepi Kek Coklat Paling Mudah Sukatan Cawan

Salam ...
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Resepi Kek Coklat Paling Mudah Sukatan Cawan. Resepi ni untuk loyang kecil. Boleh dimakan untuk 2-6 (max) orang. Boleh Dikukus. Boleh juga dibakar. Mudah je nak buat :)
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
resepi mudah kek coklat moist.
Kek coklat bakar dengan topping chocolate melt.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Bahan-Bahan;
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake  
- 1 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1 Cawan Gula Kastor
- 3/4 Cawan Serbuk Koko
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Sudu Teh Serbuk Vanilla
- 1 Biji Telur
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Cara-Cara;
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2. Masukkan minyak, susu, gula, serbuk koko dan vanilla. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
4. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit.
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Tips Tambahan;
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake  
1. Kalau guna serbuk koko Vanhouten bolehla masukkan 1 cawan.
2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek Coklat dengan topping butter cream. Klik Sini untuk cara deco mudah.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat dengan topping coklat cair. Klik sini untuk cara deco mudah.
kek coklat lembap mudah sedap. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake 
Topping Coklat;
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Ambil 1 cawan milo.
2. Bancuh dengan 5-6 sudu air panas.
3. Tuang atas kek dan ratakan.
4. Taburkan coklat rice dan coklat chips.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
(Atau)
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Patahkan coklat compound atau guna coklat coins, masukkan dalam bekas steel.
2. Didikan air panas dalam kuali, masukkan bekas steel.
3. Bila coklat mencair, kacau dan masukkan susu cair.
4. Masukkan sedikit demi sedikit sahaja, supaya ianya pekat.
5. Gaul sebati, kemudian tuang atas kek.
6. Taburkan coklat rice & coklat chips.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Sedap dimakan bersama ais krim vanilla. Yummylicious ;)~
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat kukus moist. Sedap dan lembap :)~
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Mudah kan?? Selamat Mencuba! Klik Sini untuk melihat koleksi kek yang dibaking sendiri. Ada yang jadi cantik, ada juga yang tak berapa cantik :) Layan ...
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat dengan topping milo leleh & rainbow rice. Yummy :)
Klik Sini untuk semua gambar kek coklat.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Entri Berkaitan;
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake

79 comments:

  1. ni kalau nak masukkan dalam bekas aluminium tu pun boleh kan? selain loyangla??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je... kalau kukus, masuk dalam bekas putih jernih tu pun boleh :)

      Delete
  2. kalau gune minyak masak je boleh x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je... cuma minyak jagung lebih sihat and lebih sedap ;)

      Delete
  3. saya dh buat yg versi kkus tu..mmg sedp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bagus la kalau jadi :) nanti boleh la upload yer ;)

      Delete
  4. Ku gune air gantikan susu boleh tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Kurang rasa lemak la. Kalau bancuh dengan susu tepung pun boleh. Klik pada link Resepi Asas Kek: Simple & Senang

      Delete
  5. Klu saya tukar gula kastor kpd gula biasa bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gula kastor = gula biasa yang dikisar halus. So boleh la :)

      Make sure gula tu dibancuh dengan susu sampai hancur la kalau taknak guna mixer.

      Delete
  6. hi sis~ dis is my first time nk wat kek. kalau i nk guna milo, xmau guna serbuk koko yg lain, bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh... guna satu cawan milo, pastu gula kurangkan jadi 1/2 cawan ... ni agak je tau, sebab milo kan dah manis.. selamat mencuba :)

      Delete
  7. sy suka resepi yg simple2 ni.nk cuba la nnt.tp kn nk tanyala..b4 ni da penah wat kek coklat tp kenapa ek bl kat2 nk masak tu dia pecah ats mcm tnh merekah gitu..hihi..ada tips x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba nanti. erm, normal la tu.. bila guna tepung gandum campur dengan baking powder, kita gaul tak sekata kot.... cuba guna tepung naik sendiri blue key, jarang la pecah sebab memang dalam tepung tu dah ada baking powder dan gerenti sekata :)

      Delete
  8. thanks sebab resipi tu....sedap and gebu.....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Nk tnya telor guna saiz apa? Guna serbuk vanila ke asen vanila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ... telur guna saiz A.. guna serbuk vanilla boleh, esen vanilla pun boleh .. selamat mencuba :)

      Delete
  10. klau tukar tepung gandum boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. cuma kena tambah baking powder and make sure gaul sebati dulu tepung gandum and baking powder tu

      Delete
  11. Sedapnya... terima kasih berkongsi resepi. Nak cuba la :)

    ReplyDelete
  12. Sy ada lebih butter cream cheese n coklat. Jd nk wat kek y plg simple...mlm ni nk wat lag...bole hias ng cream..rp xde acuan piping..cne eh.

    www.zairulakmaldaylife.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapu di sekeliling kek tu. kalau tak ada plastik untuk ratakan, just sapu comot-comot berseni, cantik juga :)

      Delete
  13. Dah buat,sedap sgt kek ni.lgpun senang nak buat.gigih 2.30pagi baking kek sbb tgk recipe sgt simple.xmenyesal try.bakar pon tetap moist.puas hati.tq share recipe.

    ReplyDelete
  14. tgah cube mmbakar nie...bau die mmg wangi..tp xtau laa jd ke x...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully jadi. kalau guna tepung naik sendiri biasanya jadi ... kalau tak jadi pun biasa la tu, jangan putus asa, cuba lagi dan lagi ;)

      Delete
  15. salam singgah pagi di sini..tercari2 cara buat kek coklat simple...terjumpa resepi simple ni....sedapnya...InsyAllah nak try buat...boleh...hehe...

    ReplyDelete
  16. terima kasih sis. mudah jugak cara sis ni :)

    ReplyDelete
  17. Sis ni sye tgh bakar kek coklat plak..sblm ni dh buat yg warna warni.kwn2 puji sedap sbb tu semangat buat lagi.tq sis resepi ni!

    ReplyDelete
  18. Klu guna susu segar boleh gak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. semua susu pun boleh. susu segar, susu kotak, susu perisa coklat, susu tepung bancuh dulu dengan air dan sukat secawan. susu tin pun boleh tapi kena kurangkan gula sebab dah manis. susu segar paling terbaik la sebab sihat :)

      Delete
  19. Sy dah try basic buat kek..alhmdulillah menjadi n lembut je..tp minyak jagung tu sy tukar dgn 1/3 butter jenama soft(unsalted)..terbaikk..trima kasih ats recipe ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. alhamdulillah jadi ... kalau tambah butter, gerenti lagi wangi dan sedap. nyum~~ :)

      Delete
  20. Klau dibakar kek ni jadi kek span ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek span yang gebu tu ke? ... memang tak la.

      bila bakar jadi kek biasa je la, cuma sedikit kering. tak moist la macam kita kukus

      Delete
  21. owh patut diaorang suruh kukus ye? Baru tahu boleh tukar jadi minyak jagung memang yummeh.


    3 kisah semua wanita wajib baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze ... yummeh dan moist, especially kalau kukus :)

      Delete
  22. ishhh sedapnya.. baru baca belum buat lagi... :D

    ReplyDelete
  23. Nk try la resepi ni nmpk simple..tq

    ReplyDelete
  24. akak..klu kukus air bawah lapisan pengukus tu bpe sukatan tu..sb biasa wat cupcake coklat bakor jer hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak dalam 1 jug besar ... kalau lebih pun ok, just nak make sure air tu tak kering jer semasa proses mengukus :)

      Delete
  25. izinkn saya cuba resepi ini ya.. dah bosan lah dgn resepi2 kek yg moden2 tp bila buat tk menjadi sgt pon.. teringin nk try kek yg simple2 je janji sedap..terimakasih atas perkongsian puan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. selamat mencuba ... resepi ni simple dan senang untuk disediakan ... hopefully menjadi lah yer :)

      Delete
  26. izinkn saya cuba resepi ini ya.. dah bosan lah dgn resepi2 kek yg moden2 tp bila buat tk menjadi sgt pon.. teringin nk try kek yg simple2 je janji sedap..terimakasih atas perkongsian puan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. selamat mencuba ... resepi ni simple dan senang untuk disediakan ... hopefully menjadi lah yer :)

      Delete
  27. Fuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura rajin kite datanglah hehe ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... fuhhh fuhhh bagi aura rajin tu melekat-lekat :)

      Delete
  28. assalammualaikum sy nak tnya kek coklat tu pakai telur gred a ke b

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... biasa saya guna telur saiz a ... saiz b pun boleh, buat makan sendiri kan, guna jer apa yang ada ;)

      Delete
  29. assalamulaikum...sy nk tanye ape beza baking powder dgn soda bikarbonat eh ? bila nak guna kedua2 bahan itu ? ape rase kek tu nnti ?...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... baing powder naik ke atas, baking soda kembang ketepi ... baking soda rasa pahit kalau guna tapi tak masukkan buttermilk atau cuka atau sedikit perahan lemon ...

      untuk beginnner guna baking powder dah cukup :)

      Delete
  30. salam kak ade satu lgi sy nk tanya...serbuk koko tu kalau pakai brand vanhouten ok ke ? ke ade serbuk koko lain yg sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. van houten pun boleh, lebih sedap sebab van houten kurang pahit ... tapi warna tak berapa gelap lah, boleh masuk lebih sikit :)

      Delete
  31. assalamualaikum akak..izinkan saya cuba resepi yang simple ini..terima kasih :-)

    ReplyDelete
  32. Baru nk mncuba..anak soh wat kek coklat birthday dia 19hb nnt...harap2 menjadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah cuba ke? jadi ke tidak? hopefully menjadi lah yer ;)

      Delete
  33. Hai sis, nak tanya,saiz cawannya bagaimana? Ikut sendiri saja? Atau ada khas cawan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai .. guna cawan minum teh ajer sis ... just make sure sukat semua bahan guna cawan yang sama :)

      Delete
  34. SEDAP2. boleh cuba resepi ni.terima kasih ye.
    jemput singgah blog saya :http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete
  35. Kek saya tak kembang and nipis sangat. ��...sis guna loyang size apa ya? And mesti tapis ke? Kalau gaul pakai spatula dan tak tapis ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu loyang kecil, saiz 6-7 inci sahaja ... adunan kek at least hampir separuh loyang kalau nak tebal.

      kek tak naik mungkin sebab baking powder dah tak berfungsi, atau tepung naik sendiri stok lama, baking powder dia pun tak berfungsi, atau lama sangat perap adunan. Sepatutnya lepas adunan siap bancuh terus bakar.

      penapis tu sebab malas ayak, tak bagi berketul ajer. cuba lagi lain kali, jangan give up :)

      Delete
  36. Kalau gantikan serbuk vanilla dgn vanilla essence boleh tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sis ... sama ajer fungsinya, cuma satu powder satu lagi liquid :)

      Delete
  37. Sy nk tye la...klu nak buat kek ni tebal n besar kna double kn adunan ke?sbb sy gjna loyang 8inci lebih..

    ReplyDelete
  38. Terima kasih atas perkongsian resipi kek... Saya dah cuba... Memang sedap... Saya Guna tepung gandum pun sedap.. 10q so much sis...

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...