Thursday, May 28

Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan

Salam ...

Dah nak ramadhan ni. Meh nak share resepi kuih tepung pelita :)
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
 Nyum nyum~ Kuih tepung pelita tanpa pewarna :)
resepi tepung pelita sedap
Bahan-Bahan (Bawah);
resepi tepung pelita sedap
- 11/2 Cawan Tepung Beras
- 7 Cawan Air Pandan
- 15 Helai Daun Pandan
- 10 Sudu Besar Gula (Membukit)
- Gula Perang (Optional)
resepi tepung pelita sedap
Cara-Cara (Bawah);
resepi tepung pelita sedap
1. Daun pandan diblend dan ditapis menjadi 7 Cawan.
2. Enam Cawan air daun pandan dimasak hingga mendidih.
3. Satu cawan air pandan dibancuh dengan tepung beras.
4. Masukkan bancuhan tepung beras kedalam air pandan yang mendidih.
5. Pastikan api sedikit perlahan dan sentiasa kacau supaya tidak berketul.
6. Masukkan gula dan kacau. Masak sehingga mendidih, berbuih dan likat.
8. Tuang kedalam cup daun pandan atau apa-apa acuan sehingga separuh.
9. Taburkan sedikit gula perang diatasnya (Jika Mahu)
resepi tepung pelita sedap
Gula perang tu bagi nak dapat effect cair macam tepung pelita dibazar ramadhan. Boleh juga digantikan dengan gula pasir. Tak nak letak pun tape, lagi bagus kurang gula :)
resepi tepung pelita sedap
Bahan-Bahan (Atas);
resepi tepung pelita sedap
- 5 Sudu Besar Tepung Beras (Membukit)
- 2 Cawan Santan Pekat
- 4 Cawan Santan Cair
- 2 Scoop Susu Tepung (Optional)
- Sedikit Garam
resepi tepung pelita sedap
Cara-Cara (Atas);
resepi tepung pelita sedap
1. Masak empat cawan santan cair sehingga separa mendidih.
2. Bancuh tepung beras dan susu tepung dengan dua cawan santan pekat.
3. Masukkan bancuhan tepung kedalam santan panas tadi.
4. Pastikan api sedikit perlahan dan sentiasa dikacau selalu.
5. Masak sehingga mendidih dan berbuih-buih.
6. Tuang kedalam acuan tadi.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
 Air daun pandan didihkan kemudian perlahankan api.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
 Masukkan bancuhan tepung kedalam air pandan,
kacau dan kacau sehingga berbuih dan likat.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
Tuang adunan tepung pandan yang telah masak kedalam acuan sehingga separuh.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
Taburkan gula perang, ia akan mencair dengan sendirinya.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
Tuang pula adunan tepung santan ke atasnya sehingga penuh.
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
Actually BW guna acuan kuih lompang aje. 
Cup glass atas tu untuk demo, bagi nampak dua lapisan ;)
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
 Boleh juga dimasukkan dalam bekas taufufa, lagi senang kerja ;)
resepi tepung pelita sedap
Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Sukatan Cawan. Cara Buat Kuih Tepung Pelita Sedap Senang Simple
Puas hati buat sendiri tanpa pewarna, dapat banyak pula tu :)
resepi tepung pelita sedap
Selamat Mencuba!
resepi tepung pelita sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi tepung pelita sedap

6 comments:

  1. Rupanya senang je nk buat. Bhn2 pun mudah didapati. Kat bazar ramadhan kuih ni la yg ramai org beli. Patut la laku kalo jual..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ... senang je. rajin dgn malas aje :p kalau anak ramai better buat la kot, beli RM10 pun tak cukup :)

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. wahh...bestnye..nak cuba buat la

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...