Friday, October 23

Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap

Salam ...

Jom buat roti bun manis. Resepi asal dari Resepi Asas Doh Roti, Klik Sini. Bahan-bahan yang digunakan simple ajer ...
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Roti bun manis simple sedap ;)~
roti bun lembut gebu sedap
Bahan-Bahan;
roti bun lembut gebu sedap
- 1/2 Kg Tepung Gandum
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 2 Sudu Besar Minyak
- 2 Sudu Besar Susu Tepung
- 2 Sudu Besar Gula
- Air Secukupnya
roti bun lembut gebu sedap
Cara- Cara;
roti bun lembut gebu sedap
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung & gula kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung dan uli.
3. Uli sehingga menjadi doh yang tidak terlampau lembik atau keras.
4. Masukkan minyak dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
5. Biarkan doh mengembang menjadi 2X ganda saiznya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30- 45 minit.
roti bun lembut gebu sedap
Untuk kembangkan doh menjadi saiz berganda dalam masa singkat, 30 minit sahaja, Klik Sini. Untuk dapatkan roti yang gebu haruslah menggunakan roti berprotin tinggi dan ditambah sedikit bread softener. Tapi kalau tak ada, guna bahan-bahan simple macam BW guna pun dah ok :)
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Bulatkan doh dan rehatkan supaya doh kembang.
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Sapukan doh dengan telur putih dan letak pemanis yang disukai.
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Sebelum dibakar.
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Selepas dibakar
roti bun lembut gebu sedap
Resepi Mudah Roti Bun Manis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Gebu Simple. Cara Uli Doh Roti Bun.
Bila diambil bun tu, beginilah rupanya.
roti bun lembut gebu sedap
Untuk pemanis diatasnya boleh gunakan apa sahaja yang kita suka. Boleh juga sekadar taburkan gula diatasnya. Macam BW letak cream kastard, Klik Sini untuk resepi. Lagi sedap kalau taburkan cheese atau coklat chips ;)
roti bun lembut gebu sedap
Actually kan, rasa bun ni tak la sesedap roti bun di kedai bakery tu. Dah nama pun guna tepung gandum, rasa macam roti bun yang beli kat kendai runcit ajer. Cuma bun ni lebih lembut sedikit maybe sebab uli lama kot :)
roti bun lembut gebu sedap
Entri Berkaitan;
roti bun lembut gebu sedap
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
3. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
4. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
5. Resepi Asas Puding Kastard
roti bun lembut gebu sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
roti bun lembut gebu sedap

52 comments:

  1. Replies
    1. resepi roti bun kampung je ni, guna tepung gandum jer :)

      Delete
  2. Replies
    1. resepi roti bun kampung je ni, guna tepung gandum jer :)

      Delete
  3. Salam singgah sini sis....sedapnya bun...

    ReplyDelete
  4. sama spt yg sy lihat di supermarket...bestnyer!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bentuknya sama ... rasa mungkin tak sama ;)

      Delete
  5. salam singgah jugak sbb tercium wangi bun tu hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... tengok gambar pun tercium bau wangi yer ;)

      Delete
    2. ahak...kak Noor!!! hidung kak Noor POWER

      Delete
  6. nah dpt satu tips..untuk dapat bun yg lembut perlu uli lebih lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, plus tambah bread softener ... tapikan lenguh uli lama-lama ni :)

      Delete
  7. Perhhhh terer sangat ni...

    Adoiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tadi huda tanya roti kentangkan ... guna resepi ni je huda. masukkan kentang rebus yang dilenyek, gaul dengan tepung dan yis sebelum masukkan air, pastu uli :)

      Delete
    2. Oooo ... bab melenyek tu yg malas.... nnt ketul2... dh rasa mcm mkn bingka ubi pulak. Hihi

      Delete
    3. blend jer la kentang tu kalau malas lenyek ... bab uli doh lagi leceh sebenarnya :)

      Delete
  8. Dalam duk memasak nie, bread softener paling susah nak cari kat Perlis. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... susah nak cari bread softener yang ada brand ... kalau kat kedai bakeri banyak yang repacking, takut made in china ajer :)

      Delete
    2. Jadi was-was untuk kita guna...

      Delete
    3. betul tu ... was was jer :)

      Delete
  9. nak tanya, utk ban ni guna tepung jenama apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni guna tepung gandum jer anies, jenama apa pun tak per ... kalau nak gebu gebas macam kedai bakeri tu kenalah guna tepung protein tinggi, tapi susah nak cari la :)

      Delete
    2. Tepung gandum 1 malaysia tu boleh juga ke?

      Delete
    3. boleh jer semua tepung gandum ... tapi rasa dia tak sama lah dengan roti bun yang guna tepung berprotin tinggi tu :)

      Delete
  10. Replies
    1. memang gebu ... tapi just guna tepung gandum, so rasa roti bun macam kat kedai runcit jual tu jer la :p

      Delete
  11. Replies
    1. try nina try ... bahan meroti simple ajer :)

      Delete
  12. Tq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)

      Delete
  13. Tq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)

      Delete
  14. Tq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)

      Delete
  15. Replies
    1. petang tadi buat kan? jadi tak? hopefully menjadi lah yer :)

      Delete
  16. Bestnya
    Tiap morning sarapan roti
    Tahniah moga saya rajin masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kalau buat sendiri, puas makan ... tapi tak adalah buat setiap pagi, jenuh nak menguli kalau tiap-tiap hari, uli dengan tangan jer ni :)

      Delete
  17. Bestnya
    Tiap morning sarapan roti
    Tahniah moga saya rajin masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kalau buat sendiri, puas makan ... tapi tak adalah buat setiap pagi, jenuh nak menguli kalau tiap-tiap hari, uli dengan tangan jer ni :)

      Delete
  18. Replies
    1. boleh ajer ... nak gantikan dengan susu pekat boleh, tak nak letak susu langsung pun boleh ... tapi, roti bun yang ditambah susu lebih sedap :)

      Delete
  19. Woowww....dah try buat.baru jer...memang caya..lah rasa..betul2 rsa d kedai runcit.thanks dh shre rspi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah menjadi ... sama-sama. pasni bolehlah buat selalu, dah tak payah beli roti bun kat kedai runcit dah :)

      Delete
  20. Nak tya. Sukatan tepung n yis tu boleh bg dlm cup & spoon x?

    Saya xde penimbang. Tak reti nk bajet plak nk half kn mauripan tu. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lagi best, penimbang takde, sukatan cawan sudu metrix pun takde ... bahagikan jer half-half, lebih kurang pun takpe, jadi punya ... selamat mencuba :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...