Jom buat roti bun manis. Resepi asal dari Resepi Asas Doh Roti, Klik Sini. Bahan-bahan yang digunakan simple ajer ...
roti bun lembut gebu sedap
Roti bun manis simple sedap ;)~ |
Bahan-Bahan;
roti bun lembut gebu sedap
- 1/2 Kg Tepung Gandum
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 2 Sudu Besar Minyak
- 2 Sudu Besar Susu Tepung
- 2 Sudu Besar Gula
- Air Secukupnya
roti bun lembut gebu sedap
Cara- Cara;
roti bun lembut gebu sedap
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung & gula kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung dan uli.
3. Uli sehingga menjadi doh yang tidak terlampau lembik atau keras.
4. Masukkan minyak dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
5. Biarkan doh mengembang menjadi 2X ganda saiznya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30- 45 minit.
roti bun lembut gebu sedap
Untuk kembangkan doh menjadi saiz berganda dalam masa singkat, 30 minit sahaja, Klik Sini. Untuk dapatkan roti yang gebu haruslah menggunakan roti berprotin tinggi dan ditambah sedikit bread softener. Tapi kalau tak ada, guna bahan-bahan simple macam BW guna pun dah ok :)
roti bun lembut gebu sedap
Bulatkan doh dan rehatkan supaya doh kembang. |
Sapukan doh dengan telur putih dan letak pemanis yang disukai. |
Sebelum dibakar. |
Selepas dibakar |
Bila diambil bun tu, beginilah rupanya. |
Untuk pemanis diatasnya boleh gunakan apa sahaja yang kita suka. Boleh juga sekadar taburkan gula diatasnya. Macam BW letak cream kastard, Klik Sini untuk resepi. Lagi sedap kalau taburkan cheese atau coklat chips ;)
roti bun lembut gebu sedap
Actually kan, rasa bun ni tak la sesedap roti bun di kedai bakery tu. Dah nama pun guna tepung gandum, rasa macam roti bun yang beli kat kendai runcit ajer. Cuma bun ni lebih lembut sedikit maybe sebab uli lama kot :)
roti bun lembut gebu sedap
Entri Berkaitan;
roti bun lembut gebu sedap
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
3. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
4. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
5. Resepi Asas Puding Kastard
roti bun lembut gebu sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)roti bun lembut gebu sedap
wah hebat resipi masak sempurna..
ReplyDeleteresepi roti bun kampung je ni, guna tepung gandum jer :)
Deletewah hebat resipi masak sempurna..
ReplyDeleteresepi roti bun kampung je ni, guna tepung gandum jer :)
Deleteyum yum yum!
ReplyDeletenyum~ :)
DeleteSalam singgah sini sis....sedapnya bun...
ReplyDeletesalam diana ... jemput makan :)
Deletesama spt yg sy lihat di supermarket...bestnyer!!!
ReplyDeletebentuknya sama ... rasa mungkin tak sama ;)
Deletesalam singgah jugak sbb tercium wangi bun tu hee
ReplyDeletesalam ... tengok gambar pun tercium bau wangi yer ;)
Deleteahak...kak Noor!!! hidung kak Noor POWER
Deletehehe :)
Deletenah dpt satu tips..untuk dapat bun yg lembut perlu uli lebih lama
ReplyDeletebetul tu, plus tambah bread softener ... tapikan lenguh uli lama-lama ni :)
DeletePerhhhh terer sangat ni...
ReplyDeleteAdoiiii
tadi huda tanya roti kentangkan ... guna resepi ni je huda. masukkan kentang rebus yang dilenyek, gaul dengan tepung dan yis sebelum masukkan air, pastu uli :)
DeleteOooo ... bab melenyek tu yg malas.... nnt ketul2... dh rasa mcm mkn bingka ubi pulak. Hihi
Deleteblend jer la kentang tu kalau malas lenyek ... bab uli doh lagi leceh sebenarnya :)
DeleteDalam duk memasak nie, bread softener paling susah nak cari kat Perlis. Hehe ^-^
ReplyDeletebetul tu ... susah nak cari bread softener yang ada brand ... kalau kat kedai bakeri banyak yang repacking, takut made in china ajer :)
DeleteJadi was-was untuk kita guna...
Deletebetul tu ... was was jer :)
Deletenak tanya, utk ban ni guna tepung jenama apa ek?
ReplyDeleteni guna tepung gandum jer anies, jenama apa pun tak per ... kalau nak gebu gebas macam kedai bakeri tu kenalah guna tepung protein tinggi, tapi susah nak cari la :)
DeleteTepung gandum 1 malaysia tu boleh juga ke?
Deleteboleh jer semua tepung gandum ... tapi rasa dia tak sama lah dengan roti bun yang guna tepung berprotin tinggi tu :)
DeleteNampak gebu je zie has buat..
ReplyDeletememang gebu ... tapi just guna tepung gandum, so rasa roti bun macam kat kedai runcit jual tu jer la :p
Deletenampak sedap gebu dan nk try :)
ReplyDeletetry nina try ... bahan meroti simple ajer :)
DeleteTq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja
ReplyDeletesama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)
DeleteTq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja
ReplyDeletesama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)
DeleteTq for sharing resepi... tee dah ambil resepi ni dan dah buat memang menjadi ..walaupun firstime buat... tq ya... lembut ja
ReplyDeletesama-sama ... seronok dengar bila tee buat first time pun menjadi. nanti bolehlah meroti lagi :)
DeleteTry nak buat ni..utk minum petang
ReplyDeletepetang tadi buat kan? jadi tak? hopefully menjadi lah yer :)
DeleteBestnya
ReplyDeleteTiap morning sarapan roti
Tahniah moga saya rajin masak
memang best kalau buat sendiri, puas makan ... tapi tak adalah buat setiap pagi, jenuh nak menguli kalau tiap-tiap hari, uli dengan tangan jer ni :)
DeleteBestnya
ReplyDeleteTiap morning sarapan roti
Tahniah moga saya rajin masak
memang best kalau buat sendiri, puas makan ... tapi tak adalah buat setiap pagi, jenuh nak menguli kalau tiap-tiap hari, uli dengan tangan jer ni :)
DeleteKalau tak guna susu tepung boleh tak?
ReplyDeleteboleh ajer ... nak gantikan dengan susu pekat boleh, tak nak letak susu langsung pun boleh ... tapi, roti bun yang ditambah susu lebih sedap :)
DeleteWoowww....dah try buat.baru jer...memang caya..lah rasa..betul2 rsa d kedai runcit.thanks dh shre rspi.
ReplyDeletealhamdulillah menjadi ... sama-sama. pasni bolehlah buat selalu, dah tak payah beli roti bun kat kedai runcit dah :)
Deletesedapnya
ReplyDeleteyummy :)
DeleteNak tya. Sukatan tepung n yis tu boleh bg dlm cup & spoon x?
ReplyDeleteSaya xde penimbang. Tak reti nk bajet plak nk half kn mauripan tu. Huhu
saya lagi best, penimbang takde, sukatan cawan sudu metrix pun takde ... bahagikan jer half-half, lebih kurang pun takpe, jadi punya ... selamat mencuba :)
Delete