Sunday, December 20

Resepi Waffle Simple Tanpa Telur Sukatan Cawan

Salam ...

Last time dah review sikit pasal waffle maker, Klik Sini. Tips utama dalam memilih waffle maker adalah ambil tau waffle jenis apa yang korang suka. Ada yang suka waffle tebal macam belgian waffle tu, ada juga yang suka waffle betul-betul tipis :)

Resepi Waffle Simple Tanpa Telur Sukatan Cawan. Cara Buat Waffle Rangup. Resepi Mudah Waffle Nestum Oat. Waffle Rangup Sedap Simple Senang
Waffle sesuai dibuat sarapan dan minum petang :)

Setelah banyak kali buat waffle, hari ni BW nak share resepi yang kami suka. First time buat tu guna resepi pancake ajer, Klik Sini. Tapi tak berapa sedap rasanya, sebab rasa telur agak strong.
resepi waffle sedap dan rangup
So, try and error lah. Waffle yang digemari anak-anak dan encik suami adalah waffle yang ditambah quaker oat dan juga nestum, lebih wangi dan rangup. Resepi dibawah ni untuk enam keping waffle.
resepi waffle sedap dan rangup
Bahan-Bahan;
resepi waffle sedap dan rangup
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Oat / Nestum
- 2 Cawan Susu
- 5 Sudu Besar Gula
- 5 Sudu Besar Butter Cair
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Sudu Teh Baking Powder
resepi waffle sedap dan rangup
Cara-Cara;
resepi waffle sedap dan rangup
1. Masukkan semua kedalam bekas dan kacau sebati.
2. Panaskan waffle maker seketika kemudian tuangkan adunan waffle.
3. Bakar sehingga lampu padam atau bakar sehingga garing.
resepi waffle sedap dan rangup
Kalau tak ada butter, boleh juga guna marjerin yang telah dicairkan. Boleh juga gantikan dengan minyak jagung dan juga minyak masak. Ikutlah bahan yang ada didapur :)
resepi waffle sedap dan rangup
Resepi Waffle Simple Tanpa Telur Sukatan Cawan. Cara Buat Waffle Rangup. Resepi Mudah Waffle Nestum Oat. Waffle Rangup Sedap Simple Senang
Sebelum dan selepas dibakar.
Resepi Waffle Simple Tanpa Telur Sukatan Cawan. Cara Buat Waffle Rangup. Resepi Mudah Waffle Nestum Oat. Waffle Rangup Sedap Simple Senang
Waffle dengan nestum dan dibakar dua kali.
Berbanding waffle gambar bawah ni, bakar sekali ajer.

Resepi Waffle Simple Tanpa Telur Sukatan Cawan. Cara Buat Waffle Rangup. Resepi Mudah Waffle Nestum Oat. Waffle Rangup Sedap Simple Senang
Yang ni waffle dengan telur, lebih licin bentuknya :)
Waffle dari resepi pancake, Klik Sini.

Selamat Mencuba!

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

24 comments:

  1. Ooo boleh ye buat waffle tanpa tlur sblum ni saya guna resipi pancake tu jr..X pon bli ready made trus bancuh
    Btw saya blogger baru sudi2 la berkunjung ke blog saya http://dapurswinter.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer, so takdelah rasa telur kan ... tepung ready made tu beli kat mana? nanti nak cuba juga :)

      will visit your blog nanti kay :)

      Delete
  2. Replies
    1. rajin makan rajinlah membuatnya wak :)

      Delete
    2. salam cik zie, wak nk tau je, just curios.,

      camane leh terjumpa entri lama wak psl cik Siti Jalang tuuuh., cerr citer

      Delete
    3. saya google lah wak. blog tiga lalat femes tau. bila google 'cik siti jalang' blog tiga lalat keluar first page tau :)

      Delete
  3. Kalo yg tanpa telur tu boleh la anak yg ada ekzema cuba makan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sebab diorang elergik telur kan :)

      Delete
  4. sdapnya.. lg2 air tangan sndiri kan.. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya beli lagi sedap dari air tangan sendiri hehe :p

      tapi kalau anak-anak suka makan haruslah buat sendiri, kebersihan terjamin :)

      Delete
  5. suka juga makan tp nak cari jenis nipis payah. hehehe
    sedapnyaaa sapu jem

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kalau sapu jem ke peanut ke coklat ke kan ...

      erm kalau nina suka waffle nipis, boleh beli waffle maker brand takada, memang nipis waffle yang dihasilkan :)

      Delete
    2. memang sedap peanut butter kan :)

      Delete
  6. sedapnya waffle...boleh la cb nnt...nnt sudi2 la follow blog sy ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput tengok emma ... done follow emma kay :)

      Delete
  7. mesti cuba buat nanti untuk mak.. mak aiza tak makan telur sebab alergik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajinnya aiza masak untuk mak, biasanya kita order jer dari mak ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...