Friday, September 11

Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor

Salam ...

Resepi mudah untuk adik-adik yang baru belajar memasak. Dengan harapan bila korang google akan keluar resepi ni ;)
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor. 
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor
Cili Kicap Johor ~
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Jom buat cili kicap Johor. Mudah sangat. Adik-adik yang sekolah rendah pun boleh buat ni. Yang penting kena guna kicap kipas udang, gerenti sedap ;)
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Bahan-Bahan;
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
- 10 Biji Cili Hijau
- 2 Ulas Bawang Putih
- 1 Biji Limau Kasturi
- 1 Senduk Kicap
- Sedikit Air (Optional)
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Cara-Cara;
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat atau separa lumat.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk kedalam bekas yang mengandungi kicap.
3. Kacau rata dan perahkan air limau kasturi kedalamnya, kacau lagi.
4. Boleh tambah sedikit air jika suka.
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor
Boleh tumbuk hingga lumat atau separa lumat cili tu kay. Ikut suka :)
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Cili kicap Johor ni sedap dimakan bersama soto ayam, bihun dan mee sup. Sedap juga dimakan bersama pisang goreng, keledek goreng dan tempe goreng. Cuma kalau nak buat pencicah ni kena tumbuk cili dan bawang putih tu hingga lumat dan ditambah gula.
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi & Cara Buat Cili Kicap Johor.

16 comments:

  1. Replies
    1. sedap kalau makan dengan bihun sup dan soto kan :) ...

      Delete
  2. Zie Has SERANG blog JM....jaga ehh..JM datang balas dendam hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... patutlah time tengah komen ternampak ada komen yang terus diapprove, JM pun tengah online rupanya ;)

      Delete
  3. yelah semudah ABC.....esok juga nak try hihih...kalau mkan dengan goreng pisang pun sodap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, makan dengan goreng pisang pun sedap ... tapi kena tumbuk hancur-hancur la, kalau kasar cam gambar, mau tersedap cili time makan goreng pisang :)

      Delete
  4. saya belajar buat cili kicap ni dengan orang johor masa tu study, housemate orang johor.. hihi.. memang mudah buatnya dan rasa tip top.. makan dengan sup best sangatt..

    Tips asingkan tempat tidur anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah je kan ... kalau sesiap suka makan mee sup bihun sup bagai, memang sesuai sangat la buat ni :)

      Delete
  5. dengan budu tempoyak mana lg sedap?

    al maklum lah saya org kelantan

    nanti nk cuba ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. budu, tempoyak makan dengan nasi ... cili kicap ni kami makan dengan bihun sup dan soto aje. kalau makan dengan nasi, belacan lah terbaikk ;)

      Delete
  6. Replies
    1. nanti masak bihun sup boleh la buat kan :)

      Delete
  7. Ni peberet mummy.. Buat cicah ngan Tempe Goreng! Yummy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap juga cicah tempe goreng kan, tumbuk bagi hancur sikit cili tu, terangkat :)

      Delete
    2. Hadoiiii! Terliuq sudah.. Huaaa

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...