Tuesday, September 15

Resepi Sup Ketam Simple Sedap

Salam ...

Resepi untuk adik-adik yang rajin memasak dan rajin mengoogle. Resepi sup ketam yang simple tapi sedap. Walaupun ketam ni adalah makanan yang special, jarang-jarang kita beli, tapi tak perlu pikir menu susah-susah untuk ketam. Kita masak sup aje ;)
cara mudah masak sup ketam sedap
resepi dan cara mudah masak sup ketam sedap
Sup ketam simple tapi sedap ;)~
cara mudah masak sup ketam sedap
Bahan-Bahan;
cara mudah masak sup ketam sedap
- 4 Ekor Ketam
- 1 Helai Daun kunyit
- 1 Batang Serai
- 1 Ulas Bawang Putih
- 1 Biji Bawang Kecil
- 1 Sudu Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
cara mudah masak sup ketam sedap
Cara-Cara;
cara mudah masak sup ketam sedap
1. Ketam dibuang cengkerangnya, dipotong dua dan dibersihkan.
2. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, bawang kecil hingga naik bau.
3. Masukkan air secukupnya, masukkan ketam dan garam secukup rasa.
4. Serai diketuk dan daun kunyit dihiris, kemudian masukkan dalam sup ketam.
5. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
cara mudah masak sup ketam sedap
resepi dan cara mudah masak sup ketam sedap
Ketam dipotong dua, dibersihkan dan direndam seketika.
cara mudah masak sup ketam sedap
resepi dan cara mudah masak sup ketam sedap
Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
cara mudah masak sup ketam sedap
resepi dan cara mudah masak sup ketam sedap
Zoom sikit ;)
cara mudah masak sup ketam sedap
Ketam ni dulu bukanlah menu yang special sangat bagi BW. Arwah ayah nelayan, so BW sekeluarga memang selalu makan ketam. Dan sup ketam ni antara menu yang sering dimasak. Adakalanya kami ratah-ratah aje. Heavennya. Sekarang no more ratah ketam, kos hidup dah tinggi, ketam dimasak sebagai penambah lauk aje :p
cara mudah masak sup ketam sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara mudah masak sup ketam sedap

30 comments:

  1. Waaa.... cedapnya...
    Dhiya tak leh makan ketam, sedih kan ! 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh makan ketam? alergik ke?

      Delete
    2. haah.. alergik tahap dewa punya bahahaha... pernah dhiya try makna kuahnya saja sekali pergh.. bibir kalah angelina jolie, mata bengkak fuhh seriau.

      Delete
    3. alaa ye ke, kesian dhiya. takpe, takyah makan ketam, banyak lagi makanan lain yang sedap kan :)

      Delete
  2. Sedap je nampak ketam tu tapi acik tak boleh makan ketam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik watie pun tak boleh makan ketam? ramai juga yang alah ketam yer

      Delete
  3. ketam memey sedap, tapi leceh nak melapah isinya., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu leceh sikit, tapi sebab sedap, layannn :)

      Delete
  4. Sedapnyaaaa.. Pastu ratah2 macam tu je.. Kecur liur wawa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan kalau dapat meratah, teringat zaman kecil-kecil dulu selalu ratah ketam, tapi sekarang ketam mahal la, buat lauk la nampaknya :)

      Delete
  5. nampak sedap.. tapi aiza ada alahan makanan laut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh aiza pun alahan yer, tiga orang dah yang komen alahan ketam

      Delete
  6. sedapnya..ketam saja dah manis rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaannn rebus bodo pun sedap sangat ketam ni :)

      Delete
  7. Wahh sup ketam.. Mummy tak pernah try nak masak. Yg mummy tau bila kena denggi sup ketam ni lah yg dicari-cari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena denggi cari sup ketam? baru tahu petua ni :)

      Delete
  8. uhuhu yam yam banyaknya resepi sup dalam blog ni
    Aula pinjam ye nak masak untuk family. Anak anak suka sup sup


    2 Petua Mudah Hadapi Jerebu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ada juga yang perasan yer, masak sup kan senang, time malas pun boleh masak :)

      Delete
  9. Replies
    1. samalah kita, kat rumah ni masak sup dengan masak sambal aje, tak ada menu specia bagai :)

      Delete
  10. yang simple camni yg sedap...tapi x sedapnya tu bila harga ketam sekila rada nak jatuh jantung...sejak hidup ni x pernah beli ketam masak sendiri..buka x tahu nak masak apa tetapi tak terasa nk beli kerana harga...huhuhuh....tapikan apa salahnya try beli seklai seumur hidup...tapi kalau ada makan2 di hotel ke mkn kat mana2 function mmg x lepaskan peluang mkn ketam nyum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, sedap tapi mahal. beli beberapa ekor pun dah terasa mahal, tapi beli juga sekali sekala ... kalau ketam hotel, makan sepuasnya, nak nak bila kompeni yang belanja :)

      Delete
  11. Tq
    resei ni betul2 membantu. Saya ikut resepi ni dan menjadi
    sy tk pandai masak so jenis ikut je apa resepi tulis. Good sgtt
    sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... Alhamdulillah. lepas ni boleh cuba masak yang lain pula yer. keep it up :)

      Delete
    2. betul tu, memang sedap hirup kuah ketam kan :)

      Delete
  12. Terima kasih
    Ye.resepi ringkas mmg pilihan hati.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...