Pages

Sunday, October 25

Cara Kembangkan Doh Roti Pau 30 Minit Guna Oven

Salam ...

Hari ni BW nak share tips dan cara kembangkan doh dalam masa cepat, 30 minit sahaja. Kalau kita kembangkan doh pada suhu bilik, ambil masa sejam ke dua jam tau untuk doh mengembang jadi dua kali ganda. Untuk mereka-mereka yang tak sabar tunggu doh kembang macam BW, tips dan teknik ni sangat sesuai digunakan ;)
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
Doh kembang dalam masa 30 minit sahaja guna teknik ni :)
cara cepat kembangkan doh roti pau
Sebelum ni BW pernah share tips dan cara kembangan doh dalam masa 30 minit menggunakan periuk kukus, Klik Sini. Biasa kalau nak buat pau, BW akan kembangkan doh guna periuk kukus. Tapi kalau buat roti yang jenis bakar, BW akan kembangkan doh menggunakan oven, so tak perlu dah la nak basuh periuk kukus kan, dah alang-alang keluarkan oven :)
cara cepat kembangkan doh roti pau
Teknik kembangkan doh menggunakan oven lebih mudah. Doh yang telah diuli dimasukkan dalam oven, macam dalam gambar. Abaikan oven BW yang tak cantik tu yer, dah 9 tahun guna oven ni tau, masih elok lagi ;)
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
Masukkan doh yang telah siap diuli kedalam oven.
cara cepat kembangkan doh roti pau
Setkan pada suhu yang paling minimum, macam oven BW suhu minimun 70 celcius. So, BW set pada 70 celcius dan on kan selama 5 minit. Lepas tu off kan suiz oven dan biarkan selama 25-30 minit, biarkan sehingga doh kembang dua kali ganda. Lepas tu dah boleh bentukkan doh ikut suka :)
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
On kan pada suhu minimum, 70 celcius selama 5 minit.
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
Biarkan selama 25-30 minit, sehingga doh kembang jadi double.
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
Sebelum dan selepas.
cara cepat kembangkan doh roti pau
Cara Kembangkan Doh 30 Minit Sahaja Guna Oven. Teknik kembangkan doh roti pau menggunakan oven. Tips kembangkan doh roti pau dalam masa singkat.
Yang ni pula teknik kembangkan doh guna periuk kukus.
Klik Sini untuk tips penuh dan tutorial bergambar.
cara cepat kembangkan doh roti pau
Selamat Mencuba!
cara cepat kembangkan doh roti pau
Entri Berkaitan;
cara cepat kembangkan doh roti pau
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
3. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
4. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
5. Resepi Asas Puding Kastard
cara cepat kembangkan doh roti pau
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara cepat kembangkan doh roti pau

27 comments:

  1. tips yg menarik ... boleh la cuba ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips untuk orang yang tak sabar tunggu doh kembang ;) ... nanti cuba kay

      Delete
  2. kaknoor pun boleh cuba nnt Zie tunggu mood meroti dtg thanks ya tips nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba kak noor, cepat jer doh kembang doh ikut cara ni ... kalau kak noor yang buat roti gerenti cantik gebu kan ... sama-sama :)

      Delete
  3. Replies
    1. baru tengok gambar doh dah nampak sedap? hehe :p ... biasalah, orang lelaki order je kan :)

      Delete
  4. Wah, perkongsian yang sangat berguna nie. Terima kasih BW ^-^

    ReplyDelete
  5. Salam singgah pagi sis....wahh...diana baru tau ni sis....klu ada kerajinan meroti nak cuba juga cara sis ni....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... cuba nanti kay, cepat sikit doh kembang, takde lah tertunggu tunggu kan :)

      Delete
  6. ooo br tau...so pau jd lbh gebu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan teknik gebukan doh ... ni teknik kembangkan doh dalam masa singkat :)

      Delete
  7. ehh..Zie guna oven pensonic eh..dh lama ke beli..ok tak? ritu ada sruvey RM139 mcm nk beli buat kawan ck beli faber

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups guna pensonic ... beli time mula-mula kahwin sebab murah dari yang lain ... tak sangka tahan sampai 9 tahun dah ni :)

      Delete
    2. Fuhhhh 9 tahun dah kawen...

      Happy aniversary bw... hihihi

      Delete
    3. erm ... kawin awal punya pasal, orang lain banyak pengalaman travel, ni banyak pengalaman bersalin ajer. hahaha.

      tq huda ... lagi 2 minggu lagi anniversary kami :)

      Delete
    4. Eh jgn ckp mcm tu...

      Ramai yg single tu nk kawen nk buat apa u buat...

      Sian kt kiteorg... dh x de asben xde anak... apa lg nk buat... berjalan lah ;-).

      Tiap kita ada bahagian masing2.

      Nnnt anak2 bw dh bsr... suh sorang study europe. Sorang study mesir. Sorang study ostrolia. Sorang study mekah... haaaa merata BW berjln nnt...

      Kami ni.... hmmm okay sambung nanges bucu katil smula... huhuhuhu...

      Delete
    5. hehe ... manusia kan huda, tengok orang lain travel teringin ... orang lain pula tengok kita dah kawin teringin ;)

      yer la, rezeki kita berbeza ... yang dah kawin rezekinya anak, yang bujang rezekinya travel

      anak kecil lagi ni huda, belum plan sampai tahap uni lagi :p

      takmoh nanges-nanges, bila jodoh dah sampai nanti adalah kan, sekarang ni enjoy travel dulu kay :)

      Delete
  8. Baru tahu ada teknik mudah macam ni.. Thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah kan, cepat jer kembang, 30 minit jer ... sama-sama :)

      Delete
  9. doh mengembang dgn jayanya.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze ... mengembang jayanya dalam masa 30 minit ajer :)

      Delete
  10. Salam sis nak guna api atas bawah ke

    ReplyDelete
  11. Klo buat roti. Lepas timbang and rounding terus masuk dlm oven pun leh gak kan. Klo masuk doh dulu. Dh kembang br rounding. Doh nk kena kembangkan lg ke

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)