Jom buat muffin / cupcakes dirumah dengan resepi asas sukatan cawan ni. Resepi ni untuk sekali makan aje, untuk 6 cups bersaiz sederhana. Muffin makan begitu sahaja, cupcakes letak cream diatasnya ;)
Resepi ngam-ngam untuk loyang muffin diameter 10cm, sekali bakar aje :)
- 1 @ 11/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 3/4 Cawan Susu
- 1/2 Cawan Minyak Jagung
- 1/4 @ 1/2 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
- Buah / Serbuk / Kordial (Perisa)
Cara-Cara;
1. Pukul minyak jagung dan telur sampai kembang.
2. Masukkan gula kastor dan esen vanilla, pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung bergilir-gilir, pukul lagi.
4. Masukkan buah blend / serbuk perasa / kordial kedalamnya.
5. Masukkan adunan dalam acuan, 3/4 cup atau sampai penuh.
6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-25 minit.
Tips Tambahan;
1. Jika guna tepung gandum, masukkan satu sudu teh baking powder. Make sure baking
powder bukan stok lama. Cek Manufacturing date kay. Kalau stok lama, takut tak naik.
2. Kalau tak nak guna telur pun boleh, ikut suka. Tapi lagi better letak telur :)
3. Minyak jagung boleh digantikan dengan minyak masak atau marjerin atau butter.
4. Susu boleh guna sama ada susu segar, susu kotak, susu tin atau susu tepung yang dibancuh.
5. Untuk muffin, masukkan adunan sampai penuh cup biar kembang bila dibakar.
6. Untuk cupcake, masukkan adunan 3/4 cup, sebab nanti kita nak letak cream diatasnya.
7. Boleh juga dibakar lama hingga golden brown. Muffin yang garing rasa lebih sedap.
8. Untuk muffin coklat, nestum, pisang dan seumpamanya hanya masukkan 1 cawan tepung,
9. Untuk muffin / cupcakes vanilla atau tambah kordial, masukkan 11/2 cawan tepung.
10. Untuk muffin / cupcake dengan perisa kordial manis, kurangkan kandungan gula.
- 1/2 Cawan Minyak Jagung
- 1/4 @ 1/2 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
- Buah / Serbuk / Kordial (Perisa)
Cara-Cara;
1. Pukul minyak jagung dan telur sampai kembang.
2. Masukkan gula kastor dan esen vanilla, pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung bergilir-gilir, pukul lagi.
4. Masukkan buah blend / serbuk perasa / kordial kedalamnya.
5. Masukkan adunan dalam acuan, 3/4 cup atau sampai penuh.
6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-25 minit.
Tips Tambahan;
1. Jika guna tepung gandum, masukkan satu sudu teh baking powder. Make sure baking
powder bukan stok lama. Cek Manufacturing date kay. Kalau stok lama, takut tak naik.
2. Kalau tak nak guna telur pun boleh, ikut suka. Tapi lagi better letak telur :)
3. Minyak jagung boleh digantikan dengan minyak masak atau marjerin atau butter.
4. Susu boleh guna sama ada susu segar, susu kotak, susu tin atau susu tepung yang dibancuh.
5. Untuk muffin, masukkan adunan sampai penuh cup biar kembang bila dibakar.
6. Untuk cupcake, masukkan adunan 3/4 cup, sebab nanti kita nak letak cream diatasnya.
7. Boleh juga dibakar lama hingga golden brown. Muffin yang garing rasa lebih sedap.
8. Untuk muffin coklat, nestum, pisang dan seumpamanya hanya masukkan 1 cawan tepung,
9. Untuk muffin / cupcakes vanilla atau tambah kordial, masukkan 11/2 cawan tepung.
10. Untuk muffin / cupcake dengan perisa kordial manis, kurangkan kandungan gula.
Muffin Coklat. Untuk resepi penuh Klik Sini
Muffin Vanilla Coklat Rice. Untuk resepi penuh Klik Sini
Muffin Oren Sunquick. Untuk resepi penuh Klik Sini.
Muffin Oren Sunquick. Untuk resepi penuh Klik Sini.
Muffin Pandan Coklat Rice. Untuk resepi penuh Klik Sini
Muffin Strawberi Coklat. Untuk resepi penuh Klik Sini
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Bubur / Pengat Sagu
5. Resepi Asas Puding Kastard
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
rasa macam nak cuba..tapi sibuk online buat kerja blogger tu menyebabkan sekadar niat la tu
ReplyDeletewah kalau lelaki yang baking cam hebat je yer :)
Delete:)
ReplyDeleteRingkas bahan-bahannya.. Mesti cuba buat nanti..
ReplyDeleteringkas kan ... sesuai untuk yang nak cepat :)
DeleteSenang nak buat ni sis....InsyAllah ada masa nak cuba buat juga lah sismmmhihi
ReplyDeletesenang kan diana ... cubalah nanti yer :)
DeleteTerima kasih atas perkongsian ilmunya...Mohon share ye.
ReplyDeleteboleh jer ... jangan lupa bagi backlink kay :)
DeleteKalau nak buat cupcake vanilla, serbuk vanilla tu kena letak banyak mana?
ReplyDeleteboleh letak ikut suka dalam 3-5 sudu, serbuk vanilla tak pahit pun kalau kita letak banyak :)
DeleteTengah try buat..
ReplyDeleteHarap menjadi��
sekarang dah siap dah lah kan? menjadi tak? :)
DeleteKalau kukus blh x?
ReplyDeleteboleh jer kalau nak kukus ... muffin akan jadi moist kalau kukus :)
DeleteHi
ReplyDeleteDalam semua resepi yg ada dlm ni mentioned guna SUSU. Susu tu susu cair or susu pekat yer?. Keliru pulak saya...
hi ... susu cair ... boleh guna sama ada susu krimer cair yang dalam tin atau guna susu segar atau pun guna susu tepung yang dibancuh dengan air :)
DeleteSalam nak tanya,kalau pkai tepung sponge boleh x?harap sis jawab
ReplyDeleteSalam ... belum pernah cuba lagi. so tak tahu jadi ke tidak. cubalah, nanti inform kay :)
DeleteWow...cantik tertarik menarik....memang deboom...nak kene cuba ni...:)
ReplyDeletetak ada deboom nya sis, buat makan sendiri jer boleh ni hihi :)
DeleteCubalah, mudah ni
hmm...yummy..
ReplyDeleteyummy ;)
DeleteTQ sooo much..byk jugak nk tanya,tp sis dah bgtau siap².tips2 sgt membantu bg newbie cam sy.thx again..
ReplyDeleteNk tanya kalau satu adunan kira2 dpt berapa biji muffin .😅
ReplyDeleteNk tye..klu bakar guna api bawah @ atas bawah
ReplyDelete