Resepi Adunan Asas Cheese Cake ni sesuai untuk baked atau chilled cheese cake atau cheese tart atau pun tiramisu. Sesuai untuk buat original cheese cake, oreo cheese cake, blueberry cheese cake dan semua jenis cheese cake la :)
Dua bahan utama yang BW selalu gunakan. Beli di Hypermarket je.
Bahan-Bahan Asas;
- 1 Cup Cream Cheese
- 1 Cup Plain Yogurt / Whipped Cream
- 1 Cawan Gula Kastor
Bahan Tambahan Untuk Baked Cheese Cake;
- 2 Biji telur Gred A
- 2 Sudu Besar Tepung Jagung
- 1/2 Sudu Kecil Esen Vanilla
Bahan Tambahan Untuk Chilled Cheese Cake;
- 1 Sudu Besar Gelatin
- 3 Sudu Besar Air Panas
Cara-Cara;
1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga sebati seperti gambar dibawah.
2. Untuk baked cheese cake, campurkan telur, tepung jagung dan esen vanilla kedalam adunan.
3. Untuk chill cheese cake, bancuh gelatin bersama air panas sehingga cair, kemudian masukkan dalam adunan cheese dan pukul lagi hingga sebati.
4. Untuk chill cheese cake, simpan dalam fridge semalaman.
5. Untuk baked cheese cake, bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30-45 minit, atau kukus dengan api sederhana selama 30-45 minit.
Tips Tambahan;
1. Cream cheese boleh digantikan dengan yang jenis berbuku seperti Philadelphia ataupun yang jenis tube seperti Tatura.
2. Plain yogurt boleh digantikan dengan whipped cream ataupun susu.
3. Kurangkan gula kepada 3/4 cawan jika mahukan cake yang kurang manis.
Cheese choc all time favorites ;)~
>> Cheese Choc / Chocolate Cheese Cake : Bahagian Bahagian bawah, letakkan doh bread crumb (campuran biskut hancur dan butter cair). Bahagian tengah adunan cheese original. Bahagian atas adunan cheese ditambah serbuk koko. Boleh Kukus / Bakar. Resepi penuh, Klik Sini.
Sedap dimakan bila dah disejukkan dalam fridge selama 4jam. Yummy~
>> Blueberry Cheese Cake: Bahagian bawah, letakkan doh bread crumb (campuran biskut hancur dan butter cair).Tuang adunan cheese yang dicampur blueberry filling diatasnya. Boleh Kukus / Bakar. Resepi penuh, Klik Sini.
Marble Chocolate Cheese Cake. Yummy~ :)
Nyum Nyum~ All time favorite, paling senang nak buat ;)
Nestum cheesekut, confirm anak-anak suka ;)~
>> Cheese Tart: Letakkan filling kesukaan kedalam tart shell, kemudian masukkan adunan baked cheese. Bakar seketika. Kemudian sejukkan dalam fridge. Resepi penuh, Klik Sini.
Entri Berkaitan;
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Asas Bubur / Pengat Sagu
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
amboi bertinkek -tingkek tiramisu tu ... perghhh jeles .
ReplyDeletebertingket-tingket sebab gina biskut kan ... kalau guna sponge kek, 2 tingket sudah ;)
DeleteMenarik la tengok Marble Chocolate Cheese Cake.tu... ;D
ReplyDeletesebab kukus kot... tu yang nampak lembap jer tu :)
DeleteWah, macam-macam juga buat keknya.. Hehehe..
ReplyDeletehehe... buat untuk makan sendiri je boleh la :)
DeleteTulun..tulun..baru first time wst oreo cheesecake ni..huhu..cane nk wat kalo filling tercair..aiseh..camouran nye whipping cream n fresh milk tu terlebey suda..acaner yea?nt xjadik pulokkk.. ='(
ReplyDeleteNi filling buat kek ke filling topping? Kalau filling topping cair, campur dengan butter yang telah dipukul sampai kembang. Kalau filling kek, campur je tepung atau telur, tapi make sure kukus/ bakar la, jangan terus chill :)
Deletesis tumpang tanya, klo guna cream cheese tatura, guna yg 250g or 500g .thanks u 😁
ReplyDeletekalau guna cream cheese tatura, guna yang 250g tu kay :)
DeleteAssalamualaikum...sis,kalo whipping cream/plain yogurt tu blh ganti dgn susu per?susu cair k susu pekat manis?
ReplyDeletewassalam ... boleh gantikan dengan susu cair atau susu segar. tambah lah sedikit perahan lemon untuk naikkan rasa. cheese ni kena ada rasa masam-masam sikit baru syok. kalau letak plain yogurt dah memang masam, so tak payah perahan lemon :)
Deletekalau nak ganti dengan susu pekat pun boleh juga, kurangkan kuantiti gula. saya pernah cuba guna susu pekat, tapi tekak tak berapa nak feel sangat. kalau nak cuba boleh, lain orang lain citarasa kan.
kalau tak pakai gelatin, boleh ganti dengan apa ye?
ReplyDeletekalau yang chill memang kena letak gelatin ... ataupun yogurt tu gantikan dengan whipping cream yang telah dipukul kental, kandungan gula pula bergantung pada kuantiti whipped cream tu :)
DeleteSaya baru hasilkan cheesecake original ikut resepi yg diberi ni. Alhamdullilah. Menjadi dengan cantikm terima kasih yaa.
ReplyDeleteSaya dapat pujian dari chef tempat saya bekerja.
Alhamdulillah. sama-sama ... wahhh chef yang puji tuu. terbaiklah sis :)
Delete