Saturday, October 10

Resepi Sup Cendawan Shimeji & Cendawan Tiram

Salam ...

Resepi ringkas untuk adik-adik, sup cendawan shimeji. Cara masak sup cendawan shimeji sama ajer macam sup cendawan tiram. Rasanya pun lebih kurang sama, cuma cendawan shimeji lebih kenyal berbanding cendawan tiram.
sup cendawan tiram shimeji
Resepi Sup Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Sedap. Cara Masak Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Mudah Senang Simple
Sup cendawan shimeji
sup cendawan tiram shimeji
Sebelum ni pernah share resepi sup cendawan shitake, Klik Sini. Cendawan shitake rasanya agak strong, so perlu rebus seround dulu sebelum masak. Kalau cendawan shimeji sama macam cendawan tiram segar, terus masak bila dah dibersihkan.
sup cendawan tiram shimeji
Bahan-Bahan;
sup cendawan tiram shimeji
- 2 Pack Cendawan Shimeji / Tiram
- 1 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 1 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- Segenggam Suhun
- Air Secukupnya
- Garam Secukup Rasa
- 1 Sudu Minyak Masak
sup cendawan tiram shimeji
Cara-Cara;
sup cendawan tiram shimeji
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang kecil hingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya, biarkan air sedikit mendidih.
3. Masukkan cendawan shimeji / tiram, suhun dan garam.
4. Masak hingga mendidih dan suhun lembut.
sup cendawan tiram shimeji
Resepi Sup Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Sedap. Cara Masak Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Mudah Senang Simple
Beginilah rupa cendawan shimeji dalam pack.
sup cendawan tiram shimeji
Resepi Sup Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Sedap. Cara Masak Cendawan Shimeji Dan Cendawan Tiram Mudah Senang Simple
Cendawan shimeji sedap dan kenyal :)
sup cendawan tiram shimeji
Sup Cendawan Tiram Sedap. Cara Masa Cendawan Tiram Senang Simple Mudah. Cendawan Tiram Masak Sup Sedap Best
Yang ini pula sup cendawan tiram, feveret anak-anak :)

Cara masak sup cendawan tiram sama ajer dengan masak sup cendawan shimeji. Rasanya pun lebih kurang sama, cuma shimeji lebih kenyal. Anak-anak BW pula lebih gemar cendawan tiram sebab cendawan tiram lebih lembut.

Selamat Mencuba!
sup cendawan tiram shimeji
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
sup cendawan tiram shimeji

18 comments:

  1. Replies
    1. Tapi aiza jarang beli cendawan untuk masak sup..

      Delete
    2. biasanya aiza beli cendawan masak per? ... kat rumah ni cendawan masak sup ajer lah, menu cendawan yang lain tak tahu :p

      Delete
  2. Tq for sharing. BOlehlah cuba buat ;)

    ReplyDelete
  3. very nice sharing..http://madey09.blogspot.my/ jemput ke laman Etuza ya

    ReplyDelete
  4. Asalam dek..dah dalam bloglist blog anda ya..sennag dengan blog ini..rajin ke laman Etuza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ... thanks. sama-samalah kita balas membalas kunjungan yer :)

      Delete
  5. nina tak tau nk bezakan nama2 cendawan.. hehehe
    pandai makan je BW

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kalau kita beli dalam pack yang ada tulisan boleh la tahu :)

      Delete
  6. ni pertama kali tgk cendawan shimeji dan x pernah beli cendawan utk masak. Bila tgk sup cendawan ni terasa nk try masak sbb JM suka mkn sup cendawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak JM masak, weekend free boleh la masak yer :)

      Delete
  7. Sedap tu.. Elok untuk yang sedang berdiet makan sup macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... kalau diet makan sup cendawan sajer, kalau tak diet macam kami jadi lauk sampingan :p

      Delete
  8. 1st time mummy tgk sup cendawan ni.. selalu nampak kat shopping je tp tak pernah beli...nanti nak try gaklahh..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. try mummy try ... sedap cendawan tu kenyal :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...