Meroti lagi dihujung minggu. Hari ni kami dok rumah ajer, esok baru lah nak berjalan-jalan. So, alang-alang dah dok rumah tu, moh ler meroti. Kali ni buat roti pizza sos putih dengan sosej dan crab stick. Rupa jer macam pizza sikit, tapi rasa macam roti jer lah, tu pasal namanya roti pizza ;)
roti pizza sedap lembut gebu
Roti pizza sos putih dengan sosej dan crab stick. |
Roti pizza ni dibuat khas untuk anak-anak, dets why guna sos putih. Kalau korang malas nak buat sos putih, boleh buat roti pizza guna mayonaise dan sos cili ajer, Klik Sini. Resepi di bawah ni untuk dua loyang kay. Resepi asal dari resepi asas doh, Klik Sini.
roti pizza sedap lembut gebu
Bahan- Bahan (Roti);
roti pizza sedap lembut gebu
- 1/2 Kg Tepung
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 1/2 Sudu Teh Bread Improver
- 1/2 Sudu Teh Dough Softener
- 1 Sudu Besar Butter
- Sedikit Garam.
- Air Secukupnya
roti pizza sedap lembut gebu
Bahan-Bahan (Sos Putih);
roti pizza sedap lembut gebu
- 2 Cawan Susu
- 4 Keping Keju Cheddar
- 2 Sudu Besar Tepung Jagung
- 2 Sudu Besar Butter
- Sedikit Mix Herbs
- Secubit Garam
roti pizza sedap lembut gebu
Cara-Cara (Sos Putih);
roti pizza sedap lembut gebu
1. Kacau susu bersama tepung jagung hingga sebati.
2. Panaskan susu dan masukkan kepingan keju cheddar.
3. Masak hingga keju cair dan masukkan butter.
4. Masukkan mix herbs dan secubit garam.
5. Kacau sebati sehingga jadi pekat.
roti pizza sedap lembut gebu
Bahan-Bahan (Topping);
roti pizza sedap lembut gebu
- 6 Keping Keju Cheddar
- 8 Batang Sosej
- 8 Batang Crab Stick
roti pizza sedap lembut gebu
Cara- Cara;
roti pizza sedap lembut gebu
1. Masukkan tepung, garam dan yis kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan bread improver dan dough softener kemudian gaul rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.
4. Masukkan butter dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
5. Doh dileperkan diatas pastik sebesar loyang menggunakan roller.
6. Masukkan doh didalam loyang dan kemaskan doh disekeliling loyang.
7. Biarkan doh mengembang. Klik Sini untuk tips kembangkan doh dengan cepat.
8. Sapukan sos putih diatas kedua-dua loyang doh pizza yang telah kembang.
9. Taburkan hirisan sosej, hirisan crab stick dan hirisan cheese cheddar.
10. Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 30-40 minit.
roti pizza sedap lembut gebu
Doh dileperkan diatas plastik supaya mudah untuk diangkat dan diletakkan diatas loyang. |
Sebelum dan selepas doh mengembang. Klik Sini untuk teknik cepat kembangkan doh. |
Sapukan sos putih diatas doh yang telah kembang. |
Taburkan hirisan sosej, crab stick dan slice cheddar cheese. |
Beginilah rupanya setelah dibakar dan dipotong. |
Sesuai untuk dimakan time sarapan dan minum petang. Korang juga boleh gunakan apa sahaja sos dan topping yang korang suka. Kalau ada mozarella cheese dirumah, bolehlah ditambah dalam resepi, lagi sedap rasanya :)
roti pizza sedap lembut gebu
Selamat Mencuba!
roti pizza sedap lembut gebu
Entri Berkaitan;
roti pizza sedap lembut gebu
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
3. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
4. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
5. Resepi Asas Puding Kastard
roti pizza sedap lembut gebu
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
roti pizza sedap lembut gebu
First
ReplyDeletesecond :)
Deletethird...hihi
Deletehehe ... forth :)
Deletesedap belaka..
ReplyDeletejemput tengok :)
DeleteMacam Piza...
ReplyDeletemacam piza tapi rasa roti jer :)
Deletepandainya sis buat..tabikkk...nyum2..
ReplyDeletenyum ... jemput tengok suhaila :)
Deletepandainya masak.... :D .. eh Zie.. lupa lak mummy nak add.. nanti email mummy k..
ReplyDeleteok noted mummy ... will email later :)
Deletekena scroll laju2 gbr...takut terliur...hahahahha
ReplyDeletehehe ... jemput tengok KD :)
DeleteMacam ni pon boleh... Ha ha ha
Deletehahaha SS pun ... jemput tengok :)
Deletetopping tu x de masalah. yg masalah adalah doh tu..nk yg sedap dan ummpphhh ;-)
ReplyDeletedoh tu memang leceh nak menguli ... nak umphh kena order pizza hut ke domino ke kan ;)
DeleteSS x pernah tahu kewujudan sosej crab... Selalu ayam dgn daging je... Haishhh... Ketinggalan ketapi betul! He he he
ReplyDeletehahaha tu sekadar nak pendekkan tajuk je SS, sosej + crab stick ... memang belum ada lagi sosej crab :p
Deletebila lah nak rajin ni...hehe
ReplyDeletehehe ... kena tunggu mood rajin tau baru buat, sat lagi rasa nak campak dinding jer doh tu, letih sungguh nak menguli :p
Deleteblog ni memang hebat dengan resipi..cantik...hebat ya memasak...
ReplyDeleteblog ni memang penuh dengan resepi hehehe ... tapi bukanlah hebat pun ... resepi mudah simple yang semua orang dah tahu pun share juga ... nak berkongsi dengan adik-adik yang baru nak belajar masak :)
Deleteblog ni memang hebat dengan resipi..cantik...hebat ya memasak...
ReplyDeleteblog ni memang penuh dengan resepi hehehe ... tapi bukanlah hebat pun ... resepi mudah simple yang semua orang dah tahu pun share juga ... nak berkongsi dengan adik-adik yang baru nak belajar masak :)
Deleteahaa...klau resipi ni JM malas sikit nk buat sbb byk bahan perl sediakan....org malas kan ;p
ReplyDeletehehe kalau nak meroti memang kena tunggu mood rajin ... kalau tak, rasa macam nak campak dinding jer doh tu time menguli :p
DeleteRajin zie has meroti.. Sedap tu.. ;)
ReplyDeletesemangat meroti asyik datang jer ni sebab anak-anak suka makan roti :)
Deletedapnyeee... nina nk try lah. memang fav ni :)
ReplyDeletetry nina ... ni kalau nak makan ramai-ramai sesuai lah, korang sorang ajer, jenuh nak perabis, kenyang bebeno :)
Delete