Untuk adik-adik yang baru belajar memasak. Jom buat bubur kacang merah bersagu. Asyik buat bubur kacang hijau ajer, kita tukar kacang merah pula :)
bubur kacang merah sedap
Bubur Kacang Merah Bersagu |
Bahan-Bahan;
bubur kacang merah sedap
- 2 Cawan Kacang Merah
- 1/2 Cawan Sagu
- 2 Cawan Santan/ Susu
- 4 Cawan Air
- Gula Secukup Rasa
bubur kacang merah sedap
Cara-Cara;
bubur kacang merah sedap
1. Rendam kacang semalaman supaya kembang dan mudah masak.
2. Didihkan air dan masak kacang dan sagu sehingga kembang.
3. Masukkan gula dan santan, sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
4. Masak lagi sehingga sedikit mendidih.
5. Bila dah sejuk, simpan dalam fridge.
bubur kacang merah sedap
Masak hingga kacang merah bulat dan lembut. |
Gandakan resepi kalau nak buat banyak macam ni. Boleh la bawa kalau ada majlis yang potluck :) |
Selamat Mencuba!
bubur kacang merah sedap
Entri Berkaitan;
bubur kacang merah sedap
1. Resepi Asas Bubur / Pengat Sagu
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Puding Kastard
5. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
bubur kacang merah sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
bubur kacang merah sedap
baru semalam my anak buah mkn bubur kacang hijau dalam gelas ... heheheee
ReplyDeletehehe ... kat rumah ni pun, anak-anak selalu makan dalam gelas plastik :)
DeleteTak pernah try dan tak pernah.. Ehhh bukan sama ker.. Hehehhe
ReplyDeleteSelalunya kacang merah ni mummy makan ngan ABC je.. Tak tau pulak leh wat bubur...
Hahahha peghaq seketika... :
;)
bubur kacang hijau dengan kacang merah memang lain rasanya... kacang merah memang selalu makan dengan abc / ais bandung aje kan :)
DeleteLama x mkn kacang merah ni..nyum2
ReplyDeleteboleh la masak nanti :)
DeleteLama x mkn kacang merah ni..nyum2
ReplyDeleteboleh la masak nanti :)
Deletesedapnye bubur kacang merah, lama dah x makan.
ReplyDeleteBW apa khabar?
sedap sedap :p ... sihat Alhamdulillah, sue dah balik dari mekkah yer :)
DeleteDah lama tak makan bubur ^-^
ReplyDeleteboleh la order dengan mak zumal :)
DeleteNampak simple boleh la try weekend2 nanti huhuhuu.. :D
ReplyDeletesimple ni ... try jangan tak try :)
DeleteSedapnya.. Antara kacang hijau dan merah, aiza lebih suka kacang merah..
ReplyDeletesamalah kita, saya pun lebih suka kacang merah kalau nak banding dengan kacang hijau. kacang merah ni rebus dengan gula sahaja pun dah sedap :)
Deletesuka juga kalau dpt makan eskem kacang merah mmg pnuh freeze. hehe
ReplyDeleteais krim kacang merah memang terbaik, kecil-kecil dulu selalu beli :)
Deletekiranya air rebusan kacang x pelu di buang terus masukkan santan dan gua cam buat bubur kacang hijau tu eh, okey faham :-)
ReplyDeleteyer betul, tak perlu buang, terus masuk santan :)
Delete