resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Resepi Kek Coklat Paling Mudah Sukatan Cawan. Resepi ni untuk loyang kecil. Boleh dimakan untuk 2-6 (max) orang. Boleh Dikukus. Boleh juga dibakar. Mudah je nak buat :)
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat bakar dengan topping chocolate melt.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cakeBahan-Bahan;
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
- 1 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1 Cawan Gula Kastor
- 3/4 Cawan Serbuk Koko
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Sudu Teh Serbuk Vanilla
- 1 Biji Telur
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Cara-Cara;
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2. Masukkan minyak, susu, gula, serbuk koko dan vanilla. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
4. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit.
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Tips Tambahan;
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Kalau guna serbuk koko Vanhouten bolehla masukkan 1 cawan.
2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek Coklat dengan topping butter cream. Klik Sini untuk cara deco mudah.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat dengan topping coklat cair. Klik sini untuk cara deco mudah.
kek coklat lembap mudah sedap. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake Topping Coklat;
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Ambil 1 cawan milo.
2. Bancuh dengan 5-6 sudu air panas.
3. Tuang atas kek dan ratakan.
4. Taburkan coklat rice dan coklat chips.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
(Atau)
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Patahkan coklat compound atau guna coklat coins, masukkan dalam bekas steel.
2. Didikan air panas dalam kuali, masukkan bekas steel.
3. Bila coklat mencair, kacau dan masukkan susu cair.
4. Masukkan sedikit demi sedikit sahaja, supaya ianya pekat.
5. Gaul sebati, kemudian tuang atas kek.
6. Taburkan coklat rice & coklat chips.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Sedap dimakan bersama ais krim vanilla. Yummylicious ;)~
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat kukus moist. Sedap dan lembap :)~
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Mudah kan?? Selamat Mencuba! Klik Sini untuk melihat koleksi kek yang dibaking sendiri. Ada yang jadi cantik, ada juga yang tak berapa cantik :) Layan ...resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Kek coklat dengan topping milo leleh & rainbow rice. Yummy :)
Klik Sini untuk semua gambar kek coklat.
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Entri Berkaitan;resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kek coklat lembap mudah sedap simple. kek coklat kukus bakar. moist chocolate cake
ni kalau nak masukkan dalam bekas aluminium tu pun boleh kan? selain loyangla??
ReplyDeleteboleh je... kalau kukus, masuk dalam bekas putih jernih tu pun boleh :)
Deletekalau gune minyak masak je boleh x ?
ReplyDeleteboleh je... cuma minyak jagung lebih sihat and lebih sedap ;)
Deletesaya dh buat yg versi kkus tu..mmg sedp.
ReplyDeletewahh bagus la kalau jadi :) nanti boleh la upload yer ;)
DeleteKu gune air gantikan susu boleh tak.
ReplyDeleteBoleh. Kurang rasa lemak la. Kalau bancuh dengan susu tepung pun boleh. Klik pada link Resepi Asas Kek: Simple & Senang
DeleteKlu saya tukar gula kastor kpd gula biasa bole x?
ReplyDeleteGula kastor = gula biasa yang dikisar halus. So boleh la :)
DeleteMake sure gula tu dibancuh dengan susu sampai hancur la kalau taknak guna mixer.
hi sis~ dis is my first time nk wat kek. kalau i nk guna milo, xmau guna serbuk koko yg lain, bole x?
ReplyDeleteboleh... guna satu cawan milo, pastu gula kurangkan jadi 1/2 cawan ... ni agak je tau, sebab milo kan dah manis.. selamat mencuba :)
Deletesy suka resepi yg simple2 ni.nk cuba la nnt.tp kn nk tanyala..b4 ni da penah wat kek coklat tp kenapa ek bl kat2 nk masak tu dia pecah ats mcm tnh merekah gitu..hihi..ada tips x.
ReplyDeleteboleh la cuba nanti. erm, normal la tu.. bila guna tepung gandum campur dengan baking powder, kita gaul tak sekata kot.... cuba guna tepung naik sendiri blue key, jarang la pecah sebab memang dalam tepung tu dah ada baking powder dan gerenti sekata :)
Deletethanks sebab resipi tu....sedap and gebu.....
ReplyDeletesama-sama ... wah minat baking eh :)
DeleteAssalamualaikum. Nk tnya telor guna saiz apa? Guna serbuk vanila ke asen vanila?
ReplyDeleteWassalam ... telur guna saiz A.. guna serbuk vanilla boleh, esen vanilla pun boleh .. selamat mencuba :)
Deleteklau tukar tepung gandum boleh ke?
ReplyDeleteboleh.. cuma kena tambah baking powder and make sure gaul sebati dulu tepung gandum and baking powder tu
DeleteSedapnya... terima kasih berkongsi resepi. Nak cuba la :)
ReplyDeletesama-sama kasih :) cubalah!
Deletesedap
ReplyDelete;)
DeleteSy ada lebih butter cream cheese n coklat. Jd nk wat kek y plg simple...mlm ni nk wat lag...bole hias ng cream..rp xde acuan piping..cne eh.
ReplyDeletewww.zairulakmaldaylife.blogspot.com
sapu di sekeliling kek tu. kalau tak ada plastik untuk ratakan, just sapu comot-comot berseni, cantik juga :)
DeleteDah buat,sedap sgt kek ni.lgpun senang nak buat.gigih 2.30pagi baking kek sbb tgk recipe sgt simple.xmenyesal try.bakar pon tetap moist.puas hati.tq share recipe.
ReplyDeletesama-sama syakirah :)
Deletetgah cube mmbakar nie...bau die mmg wangi..tp xtau laa jd ke x...huhuu
ReplyDeletehopefully jadi. kalau guna tepung naik sendiri biasanya jadi ... kalau tak jadi pun biasa la tu, jangan putus asa, cuba lagi dan lagi ;)
Deletesalam singgah pagi di sini..tercari2 cara buat kek coklat simple...terjumpa resepi simple ni....sedapnya...InsyAllah nak try buat...boleh...hehe...
ReplyDeleteboleh la cuba nanti. mudah aje ni :)
Deleteterima kasih sis. mudah jugak cara sis ni :)
ReplyDeletesama-sama :)
DeleteSis ni sye tgh bakar kek coklat plak..sblm ni dh buat yg warna warni.kwn2 puji sedap sbb tu semangat buat lagi.tq sis resepi ni!
ReplyDeletesama-sama. selamat membaking yer dya :)
DeleteKlu guna susu segar boleh gak kan
ReplyDeleteboleh. semua susu pun boleh. susu segar, susu kotak, susu perisa coklat, susu tepung bancuh dulu dengan air dan sukat secawan. susu tin pun boleh tapi kena kurangkan gula sebab dah manis. susu segar paling terbaik la sebab sihat :)
DeleteSy dah try basic buat kek..alhmdulillah menjadi n lembut je..tp minyak jagung tu sy tukar dgn 1/3 butter jenama soft(unsalted)..terbaikk..trima kasih ats recipe ye
ReplyDeletesama-sama. alhamdulillah jadi ... kalau tambah butter, gerenti lagi wangi dan sedap. nyum~~ :)
DeleteKlau dibakar kek ni jadi kek span ke?
ReplyDeletekek span yang gebu tu ke? ... memang tak la.
Deletebila bakar jadi kek biasa je la, cuma sedikit kering. tak moist la macam kita kukus
owh patut diaorang suruh kukus ye? Baru tahu boleh tukar jadi minyak jagung memang yummeh.
ReplyDelete3 kisah semua wanita wajib baca
yezze ... yummeh dan moist, especially kalau kukus :)
Deleteishhh sedapnya.. baru baca belum buat lagi... :D
ReplyDeletetengok time lapar kot ni mummy hehe ;)
DeleteNk try la resepi ni nmpk simple..tq
ReplyDeletetry la memang simple sangat ni :)
Deleteakak..klu kukus air bawah lapisan pengukus tu bpe sukatan tu..sb biasa wat cupcake coklat bakor jer hihi
ReplyDeleteletak dalam 1 jug besar ... kalau lebih pun ok, just nak make sure air tu tak kering jer semasa proses mengukus :)
Deleteizinkn saya cuba resepi ini ya.. dah bosan lah dgn resepi2 kek yg moden2 tp bila buat tk menjadi sgt pon.. teringin nk try kek yg simple2 je janji sedap..terimakasih atas perkongsian puan...
ReplyDeletesama-sama. selamat mencuba ... resepi ni simple dan senang untuk disediakan ... hopefully menjadi lah yer :)
Deleteizinkn saya cuba resepi ini ya.. dah bosan lah dgn resepi2 kek yg moden2 tp bila buat tk menjadi sgt pon.. teringin nk try kek yg simple2 je janji sedap..terimakasih atas perkongsian puan...
ReplyDeletesama-sama. selamat mencuba ... resepi ni simple dan senang untuk disediakan ... hopefully menjadi lah yer :)
DeleteFuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura rajin kite datanglah hehe ��
ReplyDeletesama-sama ... fuhhh fuhhh bagi aura rajin tu melekat-lekat :)
Deleteassalammualaikum sy nak tnya kek coklat tu pakai telur gred a ke b
ReplyDeletewassalam ... biasa saya guna telur saiz a ... saiz b pun boleh, buat makan sendiri kan, guna jer apa yang ada ;)
Deleteassalamulaikum...sy nk tanye ape beza baking powder dgn soda bikarbonat eh ? bila nak guna kedua2 bahan itu ? ape rase kek tu nnti ?...tq
ReplyDeletewassalam ... baing powder naik ke atas, baking soda kembang ketepi ... baking soda rasa pahit kalau guna tapi tak masukkan buttermilk atau cuka atau sedikit perahan lemon ...
Deleteuntuk beginnner guna baking powder dah cukup :)
salam kak ade satu lgi sy nk tanya...serbuk koko tu kalau pakai brand vanhouten ok ke ? ke ade serbuk koko lain yg sedap...
ReplyDeletevan houten pun boleh, lebih sedap sebab van houten kurang pahit ... tapi warna tak berapa gelap lah, boleh masuk lebih sikit :)
Deleteassalamualaikum akak..izinkan saya cuba resepi yang simple ini..terima kasih :-)
ReplyDeletewassalam ... boleh boleh ... cuba tau :)
DeleteBaru nk mncuba..anak soh wat kek coklat birthday dia 19hb nnt...harap2 menjadi..
ReplyDeletedah cuba ke? jadi ke tidak? hopefully menjadi lah yer ;)
DeleteHai sis, nak tanya,saiz cawannya bagaimana? Ikut sendiri saja? Atau ada khas cawan?
ReplyDeletehai .. guna cawan minum teh ajer sis ... just make sure sukat semua bahan guna cawan yang sama :)
DeleteSEDAP2. boleh cuba resepi ni.terima kasih ye.
ReplyDeletejemput singgah blog saya :http://dirawanhartawan.blogspot.my/
sama-sama :) ... will visit your blog :)
DeleteKek saya tak kembang and nipis sangat. ��...sis guna loyang size apa ya? And mesti tapis ke? Kalau gaul pakai spatula dan tak tapis ok tak?
ReplyDeletetu loyang kecil, saiz 6-7 inci sahaja ... adunan kek at least hampir separuh loyang kalau nak tebal.
Deletekek tak naik mungkin sebab baking powder dah tak berfungsi, atau tepung naik sendiri stok lama, baking powder dia pun tak berfungsi, atau lama sangat perap adunan. Sepatutnya lepas adunan siap bancuh terus bakar.
penapis tu sebab malas ayak, tak bagi berketul ajer. cuba lagi lain kali, jangan give up :)
Kalau buat kukus pon bole ke?
ReplyDeleteboleh sangat ... kukus lebih moist :)
DeleteKalau gantikan serbuk vanilla dgn vanilla essence boleh tak???
ReplyDeleteboleh sis ... sama ajer fungsinya, cuma satu powder satu lagi liquid :)
DeleteSaya dah cuba sangat sedaplah
ReplyDeleteSy nk tye la...klu nak buat kek ni tebal n besar kna double kn adunan ke?sbb sy gjna loyang 8inci lebih..
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resipi kek... Saya dah cuba... Memang sedap... Saya Guna tepung gandum pun sedap.. 10q so much sis...
ReplyDelete