Saturday, August 29

Tutorial Widget Komen Terbanyak Top Komentator

Salam ...

Disebabkan ada request dari sorang blogger, so hari ni BW nak buatkan tutorial masukkan widget komen terbanyak atau top komentator ataupun dipanggil widget pengomen tegar. Widget ni siap ada gambar si pengomen a.k.a avatar :)
Widget Top Komen Terbanyak.
Widget Top Komentator / Kaki Komen / Komen Terbanyak
Top komentator sepanjang dua tahun berblogging.
Capture on 29/08/15
Widget Top Komen Terbanyak..
Widget Top Komentator / Kaki Komen / Komen Terbanyak
Top Komentator sewaktu mula berblogging.
Capture on 27/10/13
Widget Top Komen Terbanyak.
1. Pergi Dashboard
Widget Top Komen Terbanyak..
2. Klik 'Layout'
Widget Top Komen Terbanyak..
3. Klik 'Add Gadget'
Widget Top Komen Terbanyak..
Widget Top Komentator / Kaki Komen / Komen Terbanyak
Klik image untuk paparan yang lebih jelas.
Widget Top Komen Terbanyak.
4. Klik 'HTML/JavaScript'
Widget Top Komen Terbanyak.
5. Copy code dibawah
Widget Top Komen Terbanyak.

Widget Top Komen Terbanyak.
6. Paste code dalam ruang HTML/JavaScript
Widget Top Komen Terbanyak.
7. Klik 'Save'
Widget Top Komen Terbanyak.
Widget Top Komentator / Kaki Komen / Komen Terbanyak
Paste dalam ruangan ni yer :)
Widget Top Komen Terbanyak.
Widget top komen dengan avatar yang atas ni sesuai untuk blogger baru. Kalau dah blogging agak lama, widget atas ni kurang sesuai sebab komen yang diterima dah banyak, so ianya akan menyebabkan page lambat loading.
Widget Top Komen Terbanyak.
So, kat bawah ni ada code untuk top komentator bulanan. Juga boleh dijadikan top komentator tahunan. Ianya lebih cepat loading. Cuma tak cantik lah sebab tak ada avatar si pengomen. Dan widget top komen bulanan / tahunan ni pun agak simple.
Widget Top Komen Terbanyak.
Widget Top Komentator / Kaki Komen / Komen Terbanyak
Top Komentator Bulanan
Capture on 29/08/15
Widget Top Komen Terbanyak.
Untuk nak pasang widget top komentator bulanan /tahunan, stepnya sama sahaja dengan widget yang ada avatar tu. Follow step 1-4, then step 5 copy code baru dibawah ni, edit code yang ditandakan dengan warna merah (lihat dibawah sekali), then follow lagi step 6-7. Done.
Widget Top Komen Terbanyak.

Widget Top Komen Terbanyak.
Perhatikan betul-betul code dibawah ni kay. Korang kenalah edit bahagian yang ditandakan merah tu. Masukkan korang punya url blog, nama korang, berapa banyak komen yang nak ditunjukkan dan edit tarikhnya. Tarikh tu boleh buat setiap bulan dan setiap tahun.
Widget Top Komen Terbanyak.
YourBlogUrl=http://blogsaya.blogspot.com/ 
&ExcludedNick1= Nama Saya
&ExcludedNick2= Anonymous
&ShowHowMany=10
&ExcludeCommentsBefore=01-08-2015
&IncludeCommentsBefore=01-09-2015
Widget Top Komen Terbanyak.
Selamat Mencuba!
Widget Top Komen Terbanyak.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Widget Top Komen Terbanyak.

28 comments:

  1. TQ, berkesan. Tapi naik dua kali nama sy, mungkin sbb komen tanpa log in dlu2 kot, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome :) nama tiera keluar 2 sbb tiera pernah tukar nama :)

      Delete
  2. yg ni dia kira dari mula atau setiap bulan dia recount balik..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni count dari mula .... bila pasang je terus detect comment sebelum-sebelum ni

      Delete
  3. tq for info..:) cam cantik ni nak letak kat blog jugak lah hehe
    jempt singgah blog saya..
    http://myzssupplement.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome .. cantik kan yg ni ade gambar pengomen :) ... nanti BW singgah yer :)

      Delete
  4. salam..
    saya guna yer..thanks:)

    ReplyDelete
  5. ahaa..bagus tutorial ni..dulu masa mula2 start menulis puas google dalam internet cari cara nk pasang widget ni sbb ramai yg x share....terima kasih BW

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ramai yang share, cuma entry tak naik bila kita google kot ... sama-sama JM. tapi JM dah lama dah pasang widget ni kan ;)

      Delete
  6. bagus la buat tuto mcm ni. semua blogger boleh pasang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat tutorial untuk blogger baru ni :) ...

      Delete
  7. tq share! salam singgah dan salam kenal :D jemput singgah blog sy jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. will visit your blog later kay

      Delete
  8. code utk top bulanan tu mcm dh x dpt guna je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak boleh guna eh? ... maybe src="http://pipes.yahoo.com/pipes tu dah tak wujud kot sekarang. saya pun dah lama tak guna widget ni :)

      Delete
  9. code utk top bulanan tu mcm dh x dpt guna je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak boleh guna eh? ... maybe src="http://pipes.yahoo.com/pipes tu dah tak wujud kot sekarang. saya pun dah lama tak guna widget ni :)

      Delete
  10. maaf nak tanya.. kalau nama yg ada simbol gini, ©AkuSeorangTraveler.. mmg xbole nk detect ek hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak detect lah kot sbb dia guna symbol ... biasanya akan detect huruf dan nombor sahaja :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...