Sunday, October 18

Cara Buat Puff Kaya Gulung Rangup Sedap Senang

Salam ...

Siapa kat sini suka makan puff? Sedapkan puff, rangup ajer. Cuma nak membuat pastry puff agak leceh. So, kita just buat guna puff pastry ready made ajer lah. Jom buat puff kaya gulung rangup, sedap dan senang ;)
pastry puff croissant kaya sedap
Cara Buat Puff Kaya Gulung Rangup Senang. Cara Gulung Puff Kaya Croisant. Puff Kaya Sedap.
Puff Kaya Gulung. Yummy~
pastry puff croissant kaya sedap
Dua bahan sahaja yang diperlukan tau. Puff pastry dan kaya. Potong puff sheet menjadi segitiga, letakkan kaya dan gulung seperti dalam gambar dibawah. Bakar pada suhu 180 celcius selama lebih kurang 25 minit sehingga puff garing.
pastry puff croissant kaya sedap
Cara Buat Puff Pastry Kaya Gulung Rangup Senang. Cara Gulung Puff Kaya Croisant. Puff Kaya Sedap.
Puff pastry dipotong menjadi segitiga.
pastry puff croissant kaya sedap
Cara Buat Puff Kaya Gulung Rangup Senang. Cara Gulung Puff Kaya Croisant. Puff Kaya Sedap.
Letakkan kaya dan gulung puff pastry tu.
pastry puff croissant kaya sedap
Cara Buat Puff Kaya Gulung Rangup Senang. Cara Gulung Puff Kaya Croisant. Puff Kaya Sedap.
Susun diatas loyang dan bakar hingga garing.
pastry puff croissant kaya sedap
Cara Buat Puff Kaya Gulung Rangup Senang. Cara Gulung Puff Kaya Croisant. Puff Kaya Sedap.
Sekali ngap je ni. Sesuai sangat untuk minum petang :)
pastry puff croissant kaya sedap
Kepada yang nak tahu mana nak beli puff pastry ni, korang boleh beli di hypermarket, cari dibahagian pau segera atau kulit popia, normally memang ada. Boleh juga mencuba puff kastard peach, Klik Sini.
pastry puff croissant kaya sedap
Selamat Mencuba!
pastry puff croissant kaya sedap
Thanks for Viewing! By: BW (Buat Wanita)
pastry puff croissant kaya sedap

40 comments:

  1. Replies
    1. abe mkl belum rasa lagi dah tahu sedap ke ;p

      Delete
    2. nampak gambar macam sedap la kot JM :)

      Delete
    3. dan rasa sedap hehe ... puff pastry ready made tu sedap ;)

      Delete
  2. Salam singgah pagi sis.....sedap dan senang nak buat ni sis...nak try juga buat ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... try diana try, senang sangat, gulung-gulung bakar ajer :)

      Delete
  3. Replies
    1. sila sila, sila ambil gambar satu ;)

      Delete
    2. kalo semudah dah amik digambaq harus mummy cekup byk2..keh keh keh :p

      Delete
  4. p/s mn button follow ya...sy nk follow ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada lah button follow tu ... just guna G+ ;)

      Delete
  5. Replies
    1. kah kah kah...apo bondo lah Receh Buck maybe dia nk ckp ada cerita lawak tentang budak tu...nak bg tahu Zie Has klik link tu agaknya lah

      Delete
    2. tu la ... secara rambang je dia promote link dia :)

      Delete
  6. Apesal lah kak zie rajin sgt!!!

    Geram lak tgk...huhu...ruby suka mkn tapi xrajin nk buat..aci x???

    Rumah kak zie kt ne...pm alamat..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni senang jer ruby ... gulung-gulung, bakar terus ngap :)

      Delete
  7. ehh...mudah je nak buat nya...kulit puff ngan kaya je gulung2 terus bakar..bgn awal pagi sebelum masuk keje leh buat sarapan ni...ishhh...x sabar nk beli oven ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sangat kan ... JM pun leh buat sebelum gi kerja :) ... ala JM beli oven yang basic kecil jer dah la.

      Delete
    2. aaaa JM buat sila pos kat mummy sikt tau.. hehehe :D

      Delete
  8. Fuyoooo tere nya.... yg ni tak reti buat.
    Segala jenis puff pastri roti semua x reti sbb x pnh blajar buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ni mesti tengok gambar semata tak baca ni ... tu puff ready made la, bahan yang diperlukan dua sajer, puff pastry ready made dengan kaya dalam botol :p

      Delete
  9. Replies
    1. senang sangat kan, dua bahan ajer, sedap pula tu :)

      Delete
  10. senang juga nk buat.. kalau mkn ni mau tak ingat dunia

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sangat kan ... kalau makan sorang buat sikit ajer tau :)

      Delete
  11. Terimakasih informasinya sangat bermanfaat ,saya suka artikelnya, ini bisa jadi alternatif untuk persiapan pensiun,pendidikan,dll :
    Melipatgandakan asset cara aman terukur dengan berkebun jabon
    http://i-gist-indonesia.blogspot.co.id/p/blog-page_9.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... terima kasih kerana datang singgah disini :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...