Inilah rupa dangai dan acuan sebenar. Tapi BW buat bukan camni :p
Bahan-Bahan;
- 2 Cawan Tepung Pulut
- 2 Cawan Kelapa Parut Putih
- 4 Sudu Gula (Membukit)
- Sedikit Garam
Cara-Cara;
1. Gaul tepung pulut, kelapa parut dan garam sehingga sebati.
2. Masukkan separuh adunan kedalam loyang, ratakan.
3. Taburkan dan ratakan gula diatasnya.
4. Masukkan separuh adunan lagi dan ratakan.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit atau sehingga garing.
Ni gambar percubaan pertama BW, terlebih 'garing' bahagian atas ;) Tapi tetap licin
Ni la rupa sebelum bakar. Better guna loyang tipis. Bila bakar letakkan bahagian paling bawah dalam oven tu, suapaya atas bawah pun garing :)
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
assalamualaikum wbt...
ReplyDeletekenapalah sis bw ne pandai masak...
bak alamat umah... nak jadi jiran...
hehehehee....
wassalam ...
Deletesebab dah kawin 8 tahun kot, hari-hari memasak ...
dulu time single mingle, tak pandai gak ;) hehe
baru tahu namanya dangai . suka mkn kuih ni sbb pulut ...
ReplyDeletehaa... namanya kurang komersil. time ngidam tu jenuh explain kat husband kuih ni, sebab lupa namanya, last-last my husband kata "dangai ke?" baru la ingat :)
DeleteOoo Kuih dangai namanya... hehehe... dulu2 selalu ada kat pasar malam... tapi sekarang nie macam susah jer nak jumpa kan...
ReplyDeletetu la pasal. jenuh cari. tak berapa laku kot, generasi skang tak makan :)
DeleteKuih ni susah nak cari sekarang ni, memang sedap
ReplyDeletetu la pasal... susah nak cari. kalau jalan memana jumpe, terus beli. sebab yang bakar oven dengan bakar dalam loyang khas lain sikit rasanya :)
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletesorry! ads not allowed!!! tq
DeleteUse to love this kuih as a kid, didn't know the name. Terima Kasih untuk resepi ni. Mesti try one day.
ReplyDeletesama-sama. try tau. simple dan senang ajer ni :)
DeleteTq ya share resepi ni... nak cuba masak esok
ReplyDeletesama-sama .. selamat mencuba :)
DeleteTq ya share resepi ni... nak cuba masak esok
ReplyDeletesama-sama .. selamat mencuba :)
DeleteKALAU GUNA KELAPA KERING BOLEH TAK?
ReplyDeletealahai tak sure lah ... cubalah sis :)
DeleteSaya nak cr acuannya..tp x jumpa
ReplyDeleteBiasanya kalau buat sendiri or beli, tahan berapa lama ya?
ReplyDelete