Tuesday, December 1

Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan

Salam ...

Resepi roti jala yang simple lagi mudah untuk hari ini. Roti jala antara menu feveret encik suami. Anak-anak pun semuanya suka :)
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Roti jala feveret kami sekeluarga :)
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Bahan-Bahan;
resepi roti jala sedap sukatan cawan
- 3 Cawan Tepung Gandum
- 3 Cawan Air
- 1 Biji Telur
- 1/2 Sudu Teh Serbuk Kunyit
- 1/2 Sudu Teh Garam
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Cara-Cara;
resepi roti jala sedap sukatan cawan
1. Masukkan semua bahan kedalam bekas dan kacau sebati.
2. Tapiskan adunan menggunakan penapis santan supaya tidak berketul.
3. Test dulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan atau tidak.
4. Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.
5. Bakar adunan diatas kuali leper hingga garing dibawahnya.
6. Bila dah masak angkat masukkan dalam pinggan.
7. Kemudian lipat atau gulung roti jala tu.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Telur tu optional. Kalau korang alergik telur tak perlu letak. BW pun kadang-kadang letak telur kadang-kadang tak letak, sama ajer rasanya ;)
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Tapis adunan dan test dulu senang keluar dari acuan ke tidak.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Boleh bakar zigzag silang atau bakar bulat.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Bakar zigzag silang sesuai untuk digulung.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Bakar bulat sesuai untuk dilipat.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Roti jala dengan kari ayam. Klik Sini untuk resepi kari ayam.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Resepi Mudah Roti Jala Simple Sukatan Cawan. Roti Jala Sedap Senang Lembut. Cara Buat Roti Jala. Resepi Roti Jala Sukatan Cawan
Roti jala dengan kari tulang, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Roti jalan sedap dimakan bersama kuah manis seperti serawa durian dan juga kuah kari. Klik Sini untuk resepi serawa durian. Klik Sini untuk resepi kari tulang daging.
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Selamat Mencuba!
resepi roti jala sedap sukatan cawan
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi roti jala sedap sukatan cawan

44 comments:

  1. terima kasih sudi kongsikan resepi....nampak sedap

    ReplyDelete
  2. Feveret nie tapi bab kena pi dapur tu tak sempat pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe zumal order jer dari mak zumal :)

      Delete
  3. rajinnyerr mak buat roti jala., sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab anak-anak kuat makan, mak terpaksa rajin hehe :)

      Delete
  4. dh lama xmenjala kt kuali nihhh....nyum2 sedap heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bila-bila free boleh la menjala :)

      Delete
  5. wow.. roti jala a.k.a roti kirai.. feveret nih.. heheh

    kak, hadiah dah sampai.. thanks...

    https://www.instagram.com/p/-yoYEgsUtw/

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang utara panggil roti kirai eh? encik suami tak pernah lak sebut roti kirai :)

      sama-sama pha is ... tq tau sebab dulu rajin komen kat sini

      Delete
  6. hari jumaat ni ada plan nak buat.. leh guna resepi ni. thnks share..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan seraa ... seraa ni walaupun masih single mingle, rajin sungguh memasak. kiidap :)

      Delete
  7. Replies
    1. hehe ... samalah dengan encik suami kat rumah ni, suka benor dengan kari ;)

      Delete
  8. Replies
    1. tak berseni tangan ni ... comot sebab tu tak nampak zigzag walaupun tangan ni tirai secara zigzag hehe :)

      Delete
  9. Tempaham d buka sekarang... sila order

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempahan khas untuk anak-anak dan encik suami ajer, dimasak dengan kasih sayang ;p

      Delete
  10. mudah je bahan2 utk buat roti jala rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah sangat, sikit ajer pula tu :)

      Delete
  11. tapis dengan tujuan tak berketul eh..pastu nanti ada yg melekat di tapis tu kan then tekan2 dan kacau biar dia keluar habis melalui lubang tapis tu?

    ReplyDelete
  12. waktu nak bakar guna kuali leper tu x perlu guna minyak or marjerin..ke mcm mana? soalan dari org yg x pernah buat roti jalan heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok jenis kuali la, kalau macam saya punya, haruslah letak minyak ... kalau non stick tak perlu kot, lebih sihat gitew :)

      Delete
  13. satu lagi waktu bakar tu perlu alihkan ke tak...ke terus lipat or gulung..pergh byk betul soalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sekadar nak lipat, terus lipat guna senduk la ... kalau nak gulung kenalah alih, satgi melecur jari kang kena kuali :)

      Delete
  14. nasib baik ada jual kt cafe tmpat keje.. hehehe
    sedap dimakan dgn kuah ayam

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti rajin keluar beli minum petang ni :)

      Delete
    2. hahaha.. pandai pon. rehat kul 3 mesti cari mkn :)

      Delete
    3. kalau kerja asyik dok opis ajer stress juga kan, haruslah makan-makan sekejap time petang tu :)

      Delete
  15. Gulai kari berlebihan malam tadi lalu berfikir apa yg sedap dicicah dg gulai kari lalu saya terfikir kalau makan dg roti jala tentu sedap tetapi saya tak tahu macam mana nak buat roti jala.Oleh kerana nak makan roti jala dimana gulai kari sudah tersedia lalu saya buka internet masuk kalaman web ini yg membuat ruangan resipi roti jala. Dengan tidak membuang masa saya membancuh tepong dg air mengikut sukatan resipi ruangan ini lalu memasukan telur dan garam secukup rasa serta kunyit serbuk .saya tidak memiliki acuan roti jala hanya memakai hujung lima jari direnjiskan kedalam kuali leper. Hasilnya memang sedap dimakan dg kari.Nampaknya terpaksalah membeli acuan roti jala .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, kalau orang lelaki pun rajin buat roti jala memang terbaiklah ... pasni boleh lah beli acuan roti jala tu, lebih mudah :)

      Delete
  16. Gulai kari berlebihan malam tadi lalu berfikir apa yg sedap dicicah dg gulai kari lalu saya terfikir kalau makan dg roti jala tentu sedap tetapi saya tak tahu macam mana nak buat roti jala.Oleh kerana nak makan roti jala dimana gulai kari sudah tersedia lalu saya buka internet masuk kalaman web ini yg membuat ruangan resipi roti jala. Dengan tidak membuang masa saya membancuh tepong dg air mengikut sukatan resipi ruangan ini lalu memasukan telur dan garam secukup rasa serta kunyit serbuk .saya tidak memiliki acuan roti jala hanya memakai hujung lima jari direnjiskan kedalam kuali leper. Hasilnya memang sedap dimakan dg kari.Nampaknya terpaksalah membeli acuan roti jala .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, kalau orang lelaki pun rajin buat roti jala memang terbaiklah ... pasni boleh lah beli acuan roti jala tu, lebih mudah :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...