Friday, January 23

Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino

Salam ...

Korang pernah buat cappucino dan coffee latte sendiri tak? BW banyak kali dah buat sendiri. Suka yang letak ice. Walaupun tak sama rasa macam kat hotel ke cafe ke, tapi lebih kurang la rasa dia ;) Jom buat ...
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
McCafe Hot Cappucino
Hot Cappucino dari Mc Cafe, Klik Sini
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
Kalau pergi cafe kan mahal gak la harga coffee dia dah macam harga set KFC :p  Macam The Coffee Bean ke Star Buck ke memang mahal rasanya kot, tak sanggup nak cuba :p Kalau ada yang murah sikit pun Mc Cafe. Tapi sekarang kan misi memboikot McD, so kita buat sendiri kat rumah yer :)
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
Bahan-Bahan Caffe Latte
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
1. Coffee
2. Gula
3. Susu / Creamer
4. Esen Vanilla / Serbuk Vanilla
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
(Kalau nak wangi, better letak serbuk vanilla, letak lebih pun ok. Kalau esen vanilla ni, terlebih akan rasa pahit)
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
Bahan-Bahan Cappucino
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
1. Coffee
2. Gula
3. Susu / Creamer
4. Serbuk Koko
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
(Kalau serbuk koko buat kek, agak pahit rasanya. Better guna serbuk koko Van Houten ke. Letak sikit-sikit dulu, ikut citarasa kita)  
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
Bancuh je semua bahan tu. Kalau suka panas, bancuh dengan air panas sahaja. Kalau suka sejuk, letak ice. Mudah kan :)
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi / Bahan Untuk Buat Coffee Latte dan Cappucino Sedap Di Rumah

42 comments:

  1. Sue x minum caffein, tp boleh cuba resepi ni untuk hubby ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. dulu pun tak minum.. tapi husband hari-hari minum, tu yg terminum juga ;)

      Delete
  2. tak boleh minum kopi..ada migrain :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker.. so, jangan minum, resepi ni bukan untuk yan :)

      Delete
  3. Wahhh. macam sedap je.. hihi. Bolehlah kalau nak mencuba kan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm.. kalau tak suka kopi pekat, memang suka cappucino dan latte ni :)

      Delete
  4. Latte & Cappucino, memang best sangat2! Selalu beli jenis Nescafe tin je... Mahal gak... 3.50 :P ... thx sharing kak puteri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm.. yang tin pun sedap kan... lain kali cuba buat pula yer :)

      Delete
  5. Sedap ni..blh try nt..coffee ni layan skali skala best gakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. dulu layan sekali sekala, sebab tak berapa suka.. sekarang cam addict lak... minum tiap-tiap hari ;)

      Delete
  6. mudah je nk buat rupanya tapi JM ni pandai minum je

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm mudah je... tapi mula-mula kena cuba try test la :)

      Delete
  7. lama dh tak minum latte. kalau nk buat sendiri agak pemalas. haha
    starbucks mmg mahal tp sdap

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah rasa star buck sekali je, tu pun rasa org lain nyer yg take away... biasa je. mahal sangat untuk air, kalau makanan ok la kot ;)

      Delete
  8. tambah antara serbuk koko dan vanilla je rupanya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze... sedap ke tidak tu bergantung pada jenis coffee creamer serbuk koko vanilla yg kita letak je. senang kan :)

      Delete
  9. sedapnya kalau ada org buatkan :D

    ReplyDelete
  10. Mana nak cari serbuk vanilla ye kt malaysia ni??mohon share

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari kat pasaraya ajer, cari bahagian buat kek, kecil ajer dalam botol tau. cari kat kedai bahan bakeri pun boleh. biasanya sebotol kecil harganya RM2-RM3

      Delete
  11. Wah,mesti cube ni...nk tanye a gak,slalunye zie has pkai kopi ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ... biasanya buat guna nescafe atau indocafe ajer :)

      Delete
  12. klu y kcg 2 dye ltk kcg ape eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang 3 in 1 sedap tu ke? ... diorang tambah kacang hazelnut, tapi bukan serbuk kot extract hazelnut, yang ni belum pernah cuba buat lagi :)

      Delete
    2. agaknya kalau buat sendiri letak hazelnut sedap ke tak yer? ... ermmm nanti kalau ada hazelnut nak cuba. tq sebab bertanya :)

      Delete
  13. susu utk cafe latte sis pkai susu pe ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa guna susu pekat tin jer ... kadang-kadang guna susu kotak dutch lady full cream, lebih sedap la :)

      Delete
    2. try nanti kay ... sama-sama :)

      Delete
    3. Sis.. coffee yg sis pakai tu jenis ape? Ke pakai je kopi yg biji² yg di mesin tu?

      Delete
    4. guna coffee dalam botol ajer macam nescafe tu, kalau kat hypermarket ada banyak brand, pilih coffee gold kay, lebih sedap.

      jangan guna serbuk kopi kampung sudah. kalau guna serbuk kopi kampung memang tak sedap lah :p

      kalau nak guna biji kopi leceh la pula. nak kena panggang dulu. then nak kena ada grinder untuk hancur kan. nak kena tapis dengan tapis kertas/ kain supaya tak berserdak. leceh kan?

      Delete
  14. Sis... coffee tu pakai jenis ape? Yg sy tau kopi biji yg di mesin tau la. Ke memang yg tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna coffee dalam botol ajer macam nescafe tu, kalau kat hypermarket ada banyak brand, pilih coffee gold kay, lebih sedap.

      jangan guna serbuk kopi kampung sudah. kalau guna serbuk kopi kampung memang tak sedap lah :p

      kalau nak guna biji kopi leceh la pula. nak kena panggang dulu. then nak kena ada grinder untuk hancur kan. nak kena tapis dengan tapis kertas/ kain supaya tak berserdak. leceh kan?

      Delete
  15. Salam.. Makasih sudi share resepi kopi latte dan cappucino.. Please visit my blog ranauamazinghometown.blogspot.com trima kasih^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... sama-sama.

      will visit your blog later kay :)

      Delete
  16. Hehehe..sukatan kopi n susu tu mcm mn sis??? 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukatan ikut suka. ikut tekak masing-masing ... lain orang lain seleranya :)

      Delete
  17. Hehehe..sukatan kopi n susu tu mcm mn sis??? 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukatan ikut suka. ikut tekak masing-masing ... lain orang lain seleranya :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...