Lagi resepi biskut raya. Kali ni resepi biskut sarang semut pula. Anak-anak suka ni sebab ada chocolate rice. Resepi asal dari Resepi Asas Biskut Raya, Klik Sini.
biskut sarang semut sedap rangup
Biskut sarang semut agak mudah untuk dibuat, cuma leceh nak sagat aje :)
Bahan-Bahan;
biskut sarang semut sedap rangup
biskut sarang semut sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 1/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Tepung Kastard
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur
- Chocolate Rice
- 1 Biji Telur
- Chocolate Rice
biskut sarang semut sedap rangup
Cara-Cara;
biskut sarang semut sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga agak kembang sedikit.
2. Masukkan telur dan esen vanilla kemudian pukul lagi hingga kembang dan sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla kemudian pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung dan baking powder.
Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk
masukkan last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh
kurangkan bila adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan
lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh
yang tidak melekat ditangan.
5. Sagat doh menggunakan sagat timun. Sagat sikit-sikit supaya tak tertekan dan melekat.
6. Masukkan kedalam cup dan taburkan choclate rice diatasnya.
7. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.6. Masukkan kedalam cup dan taburkan choclate rice diatasnya.
biskut sarang semut sedap rangup
Doh biskut yang tidak melekat ditangan tapi peroi bila diambil.
biskut sarang semut sedap rangup
Sagat doh sikit-sikit dulu, supaya tak terlekat dan masukkan ke dalam cup.
biskut sarang semut sedap rangup
Taburkan chocolate rice diatasnya. Ni sebelum dibakar, warna kuning agak terang.
biskut sarang semut sedap rangup
Selepas dibakar, warna kuring agak pudar dan kelihatan garing.
Loyang pertama siap bakar tak sempat masuk balang, habis dimakan anak-anak :)
biskut sarang semut sedap rangup
Entri Berkaitan;
biskut sarang semut sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut sarang semut sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut sarang semut sedap rangup
Entri Berkaitan;
biskut sarang semut sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut sarang semut sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut sarang semut sedap rangup
sedapnye, terbau2 kewangian biskut ni masa panas2 kuar oven
ReplyDeletebetul tu ... wangi tepung kastard :), anak-anak tunggu je biskut sejuk bila keluar oven :)
Deletelenguh tau tangan nak menyagat doh biskut tu ... tapi sedap .
ReplyDeletememang lenguh ... kalau buat laju-laju takut tersagat jari pula kan :)
DeleteKlu letak dlm peti ais dlu, lgi senang nk sagat
DeleteKlu letak dlm peti ais dlu, lgi senang nk sagat
Deletesagat? guna sagat yg mcm mana eh..leh dapat size besar tu...pertanyaan org x pernah buat kuih
ReplyDeletesagat timun tu la ... kalau pernah buat laksa mesti tahu sagat ni :)
Deletememang jenuh nk sagat.. lama dh xbuat biskut ni sebab susah. hehee
ReplyDeletememang lenguh ... tapi suka biskut ni, buat juga :)
DeleteMmg sedap biskut ni... Bbygirl sya mmg ske... Tp nk uli tu n sagat tu yg lemahnye... Hihi...
ReplyDeletebetul tu, sedap dimakan tapi leceh nak membuatnya kan :)
DeleteMmg sedap biskut ni... Bbygirl sya mmg ske... Tp nk uli tu n sagat tu yg lemahnye... Hihi...
ReplyDeletebetul tu, sedap dimakan tapi leceh nak membuatnya kan :)
DeleteTak payah sagat... gunakan acuan maruku yg pusing atau tekan dlm bekas..kemudian kita sudu masuk cup... 😅 😅
ReplyDeletekalau ada acuan maruku, boleh guna yang tu jer kan senang ... tapi sy tak ada acuan maruku lah, tu pasal sagat ;)
DeleteDnar tq info,, nnti sy nk guna acuan maruku lah,, so tak payah sagat2 ek,
ReplyDeletememang senang kalau ada acuan maruku kan ... just picit ajer, selamat mencuba :)
DeleteAssalamualaikum. Apa beza tepung yang diayak dan tidak? Tepung biasanya disukat sebelum diayak atau selepas diayak?
ReplyDeleteWassalam ... bezanya tepung jadi sedikit halus. tak kisah nak sukat sebelum atau selepas ayak.
Deletedulu masa anak dara dan sebelum ada anak memang saya akan ayak dulu. tapi sekarang dah ada anak, nak cepat, tak ayak pun :)
Mmg sedap... Tp tak penah buat.. Agak2 utk satu adunan di atas.. Brape biji dpat ye? ��
ReplyDeletebiasa untuk 1 buku butter dapat dalam 2 balang lebih biskut ... kalau biskut yang guna paper cup macam sarang semut, dapat dalam 3 balang lebih. balang saiz sederhana. kuantiti tak kira lah pulak :)
DeleteTepung naik sendiri tu tepung apa
ReplyDeleteSelf Raising Flour ... ada kat kedai runcit, supermarket ... tepung tu dah siap ada baking powder :)
DeleteResepi biskut jakarta ada tak? Dah lama x buat jadi lupa dah... Last buat masa anak dara dulu... Sarangnya pun dah hilang.... Hihihihi. .. Biskut sarang semut mmg sedap...
ReplyDeleteAlaa tak ada lah sis resepi biskut jakarta. Saya kurang gemar sikit biskut yang ada kelapa ni :)
DeleteResepi biskut jakarta ada tak? Dah lama x buat jadi lupa dah... Last buat masa anak dara dulu... Sarangnya pun dah hilang.... Hihihihi. .. Biskut sarang semut mmg sedap...
ReplyDeleteAlaa tak ada lah sis resepi biskut jakarta. Saya kurang gemar sikit biskut yang ada kelapa ni :)
Delete