Hari ni nak share resepi asas doh biskut yang mudah sukatan cawan. Dengan resepi ni kita boleh buat pelbagai jenis biskut raya. Resepi ni BW create dari try and error :) Jom buat biskut raya sendiri ...
resepi asas biskut raya mudah
resepi asas biskut raya mudah
resepi asas biskut raya mudah
Asas: Untuk resepi asas menggunakan butter dan marjerin ni, disarankan menggunakan campuran tiga jenis tepung iaitu tepung naik sendiri, tepung gandum dan tepung jagung bagi mendapatkan biskut yang rangup. Cadangan 4-5 cawan campuran tepung termasuk oat / nestum / cornflakes, kuantiti tepung bergantung kepada cara kita memukul butter dan gula. Sekiranya butter dan gula dipukul kurang kembang, kuranglah tepungnya, kalau agak kembang, lebih la tepungnya.
resepi asas biskut raya mudah
Bahan-Bahan;
resepi asas biskut raya mudah
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 1/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Tepung Kastard / Nestum / Oat / Conflakes
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur (Optional)
- 1 Biji Telur (Optional)
resepi asas biskut raya mudah
Cara-Cara;
resepi asas biskut raya mudah
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan telur, dan pukul lagi hingga kembang dan sebati (Skip step yang ni jika tidak masukkan telur).
2. Masukkan telur, dan pukul lagi hingga kembang dan sebati (Skip step yang ni jika tidak masukkan telur).
3. Masukkan esen vanilla, semua tepung termasuk oat/ nestum / cornflakes dan baking powder.
Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk
masukkan last sekali sambil uli dgn tangan, supaya kita boleh
kurangkan bila adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan
lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh
yang tidak melekat ditangan.
5. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan yang disukai.
6. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
resepi asas biskut raya mudah
Nota: Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau budget lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Nak guna marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.
resepi asas biskut raya mudahresepi asas biskut raya mudah
Nota: Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau budget lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Nak guna marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.
Doh biskut berbeza dengan doh roti, Klik Sini. Doh biskut agak peroi bila dipegang.
Biskut Ais Krim Coklat, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Mentega Kacang, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Nestum, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Sarang Semut, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Chocolate Rice, Klik Sini untuk resepi penuh.
Resepi Asas Menggunakan Minyak Jagung
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Cornflakes, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
resepi asas biskut raya mudah
Asas: Untuk resepi ni disarankan menggunakan minyak jagung, sedap dan sihat. Boleh juga nak guna minyak masak, tapi rasa biskut tu tak seberapa la. Minyak jagung dituang akhir sekali supaya tidak terlebih minyak. Pastikan uli menggunakan tangan suapaya kita boleh rasa doh dah jadi ke belum.
resepi asas biskut raya mudah
Bahan-Bahan;
resepi asas biskut raya mudah
- 2 Cawan Kacang Hancur / Oat / Nestum / Cornflakes Hancur
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 3/4 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- Minyak Jagung Secukupnya
resepi asas biskut raya mudah
Cara-Cara;
resepi asas biskut raya mudah
1. Masukkan tepung, baking powder, kacang / dll dan gula ke dalam bekas dan gaul sebati.
2. Masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
3. Bulat-bulatkan doh dan leperkan kemudian susun dalam loyang.
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10-15 minit.resepi asas biskut raya mudah
Nota: Resepi ni agak simple. Ianya kurang sedap berbanding dengan resepi menggunakan butter dan marjerin di atas. Resepi guna minyak jagung ni sesuai untuk biskut kacang.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Kacang Mazola, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudah
Biskut Oat Daisy, Klik Sini untuk resepi penuh.
resepi asas biskut raya mudahSelamat Mencuba!
resepi asas biskut raya mudah
Entri Berkaitan;
resepi asas biskut raya mudah
1. Resepi Asas Kek Simple & Senang
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi asas biskut raya mudah
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi asas biskut raya mudah
wah dah byk buat biskut raya.
ReplyDeleteooo baru tahu asas2 dlm buat biskut sbb mmg tak pernah buat. masa kecik just tolong2 mak je :)
sebenarnya banyak buat makan sendiri untuk anak-anak :) ... yang nak bawa balik bagi kakak-kakak dan abang-abang, sejenis aje, buat berbalang-balang ;)
Deleteerm ... memang asas dia sama aje. ni pun resepi my resepi 10 tahun lepas setelah puas try and error :)
wah ...ada tips rupanya
ReplyDeletehehe ... untuk yang baru belajar ni, so tak perlu try and error banyak kali :)
Deletesaya dah biasa buat biskut / kek pakai agak sendiri je sukatannya ... heheheee
ReplyDeletewahh hebat la ... buat biskut ni dah berabat lamanya, tapi setahun sekali aje, tu yang sukat sentiasa ;)
DeleteHy blh sya belajar mcm mna nk buat biskut tnpa ikut sukatan yg d berikan,contoh nk buat biskut dlm 1 balang je
Deletehai ... separuhkan adunan tu, dapatlah sebalang lebih sikit :)
Deletewah..hebat tu
ReplyDeletetak hebat mana ni ... sebab tu still sukat guna cawan, kalau hebat boleh agak-agak aje macam Qaseh Vee :)
Deletetips dari BW yang ada pengalaman 10 tahun buat biscuit? daebak!!!!
ReplyDeletetak daebak manalah ... sebab buat setahun sekali. bolehlah bagi tips untuk adik-adik yang baru belajar :)
Deletebuat biskut yang senang-senang aje. yang susah macam tart nenas, almond london tu ... tak buat pun. so tak daebakk la :p
boleh buat meniaga ni BW kalau ada assistant. hehe
ReplyDeletebanyak gunakan tepung dan yg penting biskut tak keras tp ranggup :)
laku ke kalau jual ni?? semua pun biskut yang senang-senang aje :p ... biasa yang wanted biskut raya yang susah-susah macam tart nenas, almond london tu :)
DeleteAssalam akak, tumpang tanya kalau tukar guna planta boleh ke ?
ReplyDeletewassalam ... boleh sangat tukar dengan planta, buttercup pun marjerin juga sebenarnya, marjerin yang dicamput sedikit butter :)
DeleteSalam akak kalau guna tepung gandum dgn baking powder jer boleh ke? Bru nk try buat ni hehe..
ReplyDeleteboleh jer kalau sekadar nak guna tepung gandum ditambah baking powder sahaja ... cuma bila kita campurkan pelbagai jenis tepung, biskut jadi lebih rangup :)
DeleteAssalamualaikum,kak nak resepi kuih makmur yg guna tepung susu
ReplyDeletewassalam ... alamak nurazira, saya orang selatan ... tak pernah lagi buat biskut makmur, makan pernah lah ;)
DeleteSy suka sgt2 blog ni. Penuh dgn tips menarik. Semakin bertambah minat nk baking kek. Anyway, thanks BW.
ReplyDeletesama-sama ... selamat membaking yer :)
DeleteSaya cari resepi utk biskut dam sukatan cawan.mntk bnatuan plizz...
ReplyDeleteerkkk... bantuan apa tu? resepi kat atas tu kan dalam sukatan cawan :p
DeleteSatu perkongsian yang menarik..
ReplyDeleteThanks :)
DeleteKalau cokelat chip boleh x guna self rising flour?
ReplyDeleteboleh, bila dah guna self raising flour jangan tambah baking powder dah tau ... tapi kuantiti kena pandai adjust, tak boleh terlalu banyak, nanti terlampau cookies kembang :)
DeleteBaru nak pelajar buat visit sendiri..selalu beli he..terima kasih tips!!
ReplyDelete*biskut
DeleteCubalah buat sendiri kali ni ... sama-sama :)
DeleteWahhhh.... NK tryy... Xpenah lagi buat... Hahahahah
ReplyDeletetry jangan tak try hihi :)
DeleteNk tau sukatan cawan guna cawan apa ye?
ReplyDeletecawan minum teh tu ... make sure semua sukat guna cawan yang sama :)
Deletewahhhhh...hebat tu, nak try lah utk raya ni..
ReplyDeleteSis.. Kalo tak guna tepung naik sendiri tu boleh ke?
ReplyDeleteTerima kasih sis...semua biskut yang I buat hebat...I suka blog INI..
ReplyDeleteGuna this resepi this best but it is very old but old its gold
ReplyDeleteMenarik cerita biskut dalam ini. Rumah saya tiada oven. Yang ada mikro, air fryer, toaster dan magic fryer. X boleh bake biskut atau kek.
ReplyDeletesunroof
ReplyDeleteketuk body kereta
cat kereta
kedai cat kereta
harga cat kereta
jenis cat kereta
cat kereta murah kl
ketuk kereta
spray kereta
bengkel cat kereta
condolence flowers
condolence flowers
funeral flower
bridal bouquet
wedding bouquet
condolences flower
Umur atok dah 66 tahun. Masa kecil selalu tolong mak, akak dan aunti buat pelbagai kuih tradisional, roti, kek dan biskut. Masa kecil mana kisah fasal adunan dan sukatan atau suhu oven. Kini dah pencen ada duit lebih sedikit atok bermodal sedikit dan belajar semula. Dengan adanya internet, atok lebih faham dan bila buat sesuatu kek atau biskut, semuanya menjadi. Bake roti pun elok aje. Tambah semangat bila Tok Chah sama2 buat. Anak cucu pun suka masakan air tangan Tok Wan. Kredit kepada Cikgu Internet pengurus blog. Drpd. Cg. Wan 0167082442 JB
ReplyDeleteTerima kasih...share ilmu ni ya
ReplyDelete