Dah siap ke buat biskut raya? Jom buat cornflakes madu pula. Mudah sangat nak buat. Last minute pun sempat ni. Yang penting gerenti rangup dan sedap ;)
konflake cornflakes madu sedap rangup
Cornflakes madu biskut pilihan kami sepanjang tahun. Nyum Nyum~ ;)
konflake cornflakes madu sedap rangup
konflake cornflakes madu sedap rangup
Mesti guna nestle cornflakes tau. Barulah gerenti sedap :)
konflake cornflakes madu sedap rangup
Bahan-Bahan;
konflake cornflakes madu sedap rangup
- 1 Pack Nestle Cornflakes (500g)
- 3/4 Buku Buttercup (250g)
- 1/2 Tin Susu Pekat
- 5 Sudu Besar Madu
- 5 Sudu Besar Gula (Membukit)
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
konflake cornflakes madu sedap rangup
Cara-Cara;
konflake cornflakes madu sedap rangup
1. Masukkan buttercup kedalam kuali dan kacau sehingga cair.
2. Masukkan susu pekat, gula, madu dan esen vanilla, kacau rata.
3. Kacau dan kacau sehingga berbuih-buih dan tutup api.
4. Biarkan seketika supaya suhu menurun, so cornflakes tak lembik.
5. Masukkan cornflakes dan kacau rata, makesure semuanya digaul.
6. Masukkan kedalam cup dan taburkan hiasan yang disukai.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 5-7 minit.
konflake cornflakes madu sedap rangup
Masak sampai keluar buih dan kacau-kacau sehingga buih mengembang baru tutup api.
konflake cornflakes madu sedap rangup
Inilah rupanya bila dah siap gaul dengan cornflakes.
konflake cornflakes madu sedap rangup
Masukkan dalam cup dan hias la dengan apa saja yang korang suka.
Boleh guna chocolate rice, semua jenis kekacang, ceri kering yang dipotong pun boleh.
konflake cornflakes madu sedap rangup
Nota: Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau budget lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Nak guna marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.
konflake cornflakes madu sedap rangup
Selamat Mencuba!
konflake cornflakes madu sedap rangup
Entri Berkaitan;
konflake cornflakes madu sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
konflake cornflakes madu sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
konflake cornflakes madu sedap rangup
Satu2 nya kuih raya yg saya reti buat sebab easy breezy hehe. Selamat Hari Raya buat tuan blog :)
ReplyDeletebetul tu easy sangat ;) ... selamat hari raya :)
DeleteMasa nak bakar tu hanya susun plastik paper je ke atas dulang tu then bakar? Atau ada acuan lain kemudian letak plastik paper tu baru bakar?
Deleteguna paper cup sahaja tak perlu acuan lain :)
Deletesaya dah buat tapi gunakan bubble rise ...
ReplyDeletewah lain dari lain ... belum pergi lagi guna buble rice, next year nak cuba la :)
DeleteBW... ianya lebih sedap kalau dikongsikan dengan saya....
ReplyDeletehihihi... cepat... bak mai sikit...
ahaks ... kongsi gambar ajelah nampaknyer sebab dah habis settle semuanya ;p
Deletesuka biscuit cornflake ni lebih kepada biscuit kanak2...simple je nk buat...kalau lah JM rajin
ReplyDeletememang simple ... bukan kanak-kanak je suka, org dewasa pun suka gak kan :)
DeleteKena masukkan butter dulu atau gula dulu yer? Biasa saya letak butter dulu, xjd huhu
ReplyDeletemasukkan butter dulu untuk cairkan, make sure api perlahan ... kalau masukkan gula dulu nanti jadi gula hangus pula :)
DeleteKena masukkan butter dulu atau gula dulu yer? Biasa saya letak butter dulu, xjd huhu
ReplyDeletemasukkan butter dulu untuk cairkan, make sure api perlahan ... kalau masukkan gula dulu nanti jadi gula hangus pula :)
Deletetak perlu bakar kat oven ke
ReplyDeleteperlu ... memang perlu bakar supaya rangup dan tak melekit. bakar sekejap sahaja dalam 5-7 minit :)
Deletetak perlu bakar kat oven ke
ReplyDeleteperlu ... memang perlu bakar supaya rangup dan tak melekit. bakar sekejap sahaja dalam 5-7 minit :)
DeleteKalau tak letak susu pekat, jadi rangup tak?
ReplyDeleterangup tu sebab dibakar ... cuma kalau tak letak susu pekat rasa conflakes madu tu kureng sedap, tak berlemak lah :)
DeleteKlau tk letk esen vanilla jdi tk ?
ReplyDeletejadi ... esen vanilla nak bagi bau wangi time bakar :)
Deletekalau tak letak susu pekat boleh tak??
ReplyDeleteboleh juga, tapi kurang sedap nanti ... better letak susu pekat lah kalau nak confirm sedap :)
Deletesalam kak. Butter tu guna 250g ke 3/4 daripada 250g buttercup ?
ReplyDeletesalam. guna 3/4 dari 250g butter ... actually kalau nak guna 250g pun boleh juga, cuma nanti bila dah siap bakar, ada adunan yang melekat di bawah cup. dari segi rasa sama ajer :)
DeleteApa maksud gula (membukit)? ��
ReplyDeletewaktu sukat tu biarkan gula tu berbentuk bukit ... kalau ratakan gula tu, kuantiti kena lebih kan atau double kan.
DeleteKalau takde oven boleh guna microwave tak?
ReplyDeleteboleh rasanya ... sebab nak bakar cornflake madu ambil masa sekejap ajer tak macam bakar biskut. tapi saya belum pernah cuba guna microwave lagi, cubalah :)
Delete½ tin susu pekat tu ikut sukatan tin besar ke tin kecil sis?
ReplyDeletetin kecil sis ... saya tak pernah beli susu pekat tin besar sebab tu tak inform :)
DeleteSedap resepi tu..nak cuba juga!
ReplyDeletegerenti sedap sis ... sebab resepi ni guna dari zaman saya sekolah menengah ... cuba tau :)
DeleteBajar api
ReplyDeleteatas bawah ke sis?
yups bakar biskut memang api atas bawah, loyang pulak letak tengah-tengah :)
DeleteBakar api ats bawah ke sis?
ReplyDeleteyups bakar biskut memang api atas bawah, loyang pulak letak tengah-tengah :)
DeleteXsabar nk cuba..tq tt..
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba tau ;)
DeleteCant wait to try
ReplyDeleteHihi dah try ke? ;)
DeleteGuna gula ape ya
ReplyDeletegula pasir boleh, gula perang pun boleh :)
DeleteSy x ada oven.. Ade microwave je.. Blh Bakar kt microwave ke? Atau x pyh bkar..?
ReplyDeletemicrowave tak boleh bakar biskut ... so tak perlu bakar, just simpan fridge. Tapi kalau tak bakar, kurang rangup, melekit dan tak bercantum :)
Deletesis, dah ada susu pekat, madu dan gula tak terlalu manis ke bila dah bakar dan sejuk ?
ReplyDeleteresepi ni tak terlalu manis ... kalau nak lagi kurang manis, kurangkan gula satu sudu :)
DeleteAssalamualaikum. Kak mcm mna nak kire 3/4 dari 250g buttercup tu ye?
ReplyDeleteTinggalkan sikit dlm suku 3jari je...klu nak pakai sebuku boleh.tam bah je sikit lagi cornflaks segengam.
DeleteTerima kasih☺️
DeleteTq Anonymous tolong jawabkan :)
DeleteLluvia Hasanah selamat mencuba ;)
Saya dah repeat 2 kali.. ni pun anak2 minta buatkan lg... memang sedap.. Tq sis..
DeleteAlhamdulillah ... anak-anak memang suka cornflakes madu yang rasa lemak manis macam ni kan ... sama-sama :)
Delete3 suku jari tu mcm mana ?
DeleteAssalammualaikum w.b.t sis :) mintak halalkan resepi..saya dah cuba buat. Super duper sedap rangup lazat bkrim dsukai seisi keluarga :') saya save ya blog sis:') untuk pertanyaan yg atas madu,gula susu semua bahan di atas tidak terlalu manis..sebab nya cornflaks nya bnyak n sesuai sukatan nya...ribuan tetima kasih sis:)
ReplyDeleteWassalam ... Alhamdulillah seonok baca kalau semua pun suka. Yer betul, resepi ni tak terlalu manis. Sama-sama :)
Deletehi. sudu tu guna sudu makan ke atau sudu senduk nasi yang besar tu?
ReplyDeletehi ... sudu makan sis, sebabnya sudu makan ada dua saiz, satu saiz besar, satu saiz kecil (sudu teh)
Deleteyang nasi tu senduk sis, jarang orang panggil sudu.
nak campur adunan time gula sejuk ke time panas2 tu... klau panas2 x lembik ke corn flake?
ReplyDeletetutup api, masuk time panas pun boleh. tak kembang sis sebab takde air. lagipun lepas tu akan bakar semula kat oven.
Deletenak campur adunan time gula sejuk ke time panas2 tu... klau panas2 x lembik ke corn flake?
ReplyDeletekalau biarkan sejuk, adunan terlampau pekat susah sikit lah nak gaul sebati dengan cornflakes tu nanti.
DeleteResepi ni mmg menjadi sangat2.. sedapppp.. last year buat rasa tak balance
ReplyDeleteThank you kak share resepi2 kuih raya
ReplyDeleteakak guna madu apa ya ?
ReplyDeletesy nak tanya kalau butter, madu dan susu tak dipanas kan atas api boleh x? just gaul dengan cornflakes pastu trus bakar?
ReplyDeleteperkongsian yang bermanfaat.. terima kasih.. sy nak try buat yaa..hihihi
ReplyDeleteWhy cornflakes i lpas siap bakar je ada yg melekat kat papercup๐ada tips tak
ReplyDeleteSebelum bakar , kena panaskan oven x? Untuk panaskan oven suhu berapa Dan berapa min eh?
ReplyDeleteLetak dlm microwave bole? If tkde oven tu. Hehe
ReplyDeleteResipi ni mmg sedap.. x terlalu manis..dh buat byk kali.. tq sis share resipi sedap ni..๐๐๐
ReplyDeleteKalau jd keras sangat. Kenapa ekk
ReplyDeletesunroof
ReplyDeleteketuk body kereta
cat kereta
kedai cat kereta
harga cat kereta
jenis cat kereta
cat kereta murah kl
ketuk kereta
spray kereta
bengkel cat kereta
condolence flowers
condolence flowers
funeral flower
bridal bouquet
wedding bouquet
condolences flower
Setiap tahun mmg refer resepi ni even banyak blogger yg famous ada buat juga, tapi resepi ni lain dari lain mmg sedap sangat, family dgn org yg dtg beraya pon kata sedap sangat.
ReplyDelete