Wednesday, August 19

Resepi Mudah Cucur Bakar, Baked Cucur

Salam ...

Sape kat sini suka macam jemput-jemput a.k.a cucur? Kami satu family suka makan, tapi takleh buat selalu la kan sebab makanan bergoreng kurang sihat. Jom kita bakar pula ;)
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Cucur bakar dengan kentang, fish chips dan mayo.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Untuk adunan cucur, sama aja adunan macam cucur goreng. Cuma ditambah dengan sedikit baking powder. Untuk base, BW guna potongan kentang supaya mudah nak dikeluarkan dari loyang. Topping pula letak potongan fish chips, bagi nampak menarik.
cucur jemput-jemput bakar sedap
 Bahan-Bahan;
cucur jemput-jemput bakar sedap
- 1 Biji Telur (Dipecahkan)
- 1 Cawan Tepung Gandum.
- Bawang Holland (Dicincang)
- Kentang (Dicincang)
- Garam Secukup Rasa.
- Sedikit Baking Powder.
- Air Secukupnya.
- Sedikit Serbuk Bilis.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Tambahan;
cucur jemput-jemput bakar sedap
- Potongan Kentang.
- Potongan Fish Chips.
- Mayonnaise.
- Sos Cili.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Cara-Cara;
cucur jemput-jemput bakar sedap
1. Gaul kesemuanya bahan sehingga menjadi adunan yang sebati.
2. Letakkan potongan kentang kedalam loyang dan tuang adunan.
3. Bakar dalam oven pada suhu 190 celcius selama 5 minit.
4. Keluarkan dari oven, letakkan potongan fish chips, mayonnaise dan sos cili.
5. Bakar lagi selama 15 minit.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Letakkan potongan kentang dibawahnya supaya mudah tanggal bila dah masak.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Tuang adunan sehingga penuh dan bakar seketika.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Keluarkan dari oven dan letakkan kepingan fish chips.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Tuang sos cili dan mayo diatasnya jika mahu.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Resepi mudah dan cara buat cucur jemput-jemput bakar sedap
Inilah rupanya bila dah siap bakar.
cucur jemput-jemput bakar sedap
Actually cucur gorenglah yang terbaik, lebih kick rasanya. Cucur bakar ni sekali sekala boleh la, nak bagi anak-anak kenyang dan sihat. Rasanya agak kureng kalau nak compare dengan cucur goreng yang biasa kita buat tu :)
cucur jemput-jemput bakar sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cucur jemput-jemput bakar sedap

11 comments:

  1. bakar tu sebenarnya lebih bagus..sedap tolak tepi dulu la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, bakar lebih bagus ... kadang-kadang nak sihat, kadang-kadang sedap juga ;)

      Delete
  2. sedapnya..bakar lebih bagus..less guna minyak2 ni..boleh cuba nt..tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ... kurang minyak. tapi kurang sedap juga la :p

      Delete
  3. sesekali ubah selera ke arah yg sihat kan...asalkan anak2 makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sure makan ... anak-anak saya tak memilih. sekali sekala ok juga cucur bakar ni :)

      Delete
  4. Sihat nombor satu, sedap nombor dua. Sepatutnya lah kan. Tapi ssh jugak nak tukar tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan ... memang susah nak tukar, tau nak yang sedap aje, sihat yang nombor dua :)

      Delete
  5. cucur bakar lah best tidak berminyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze tak berminyak, sihat sikit ... tapi rasa pun kureng sikit :p

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...