Monday, August 31

Resepi Sup Telur Goreng Daun Saderi Ringkas

Salam ...

Siapa kat sini pernah makan sup telur goreng? BW first time makan time bujang dulu. Time tu menyewa bilik dengan sorang kakak ni namanya Kak Miza. Dialah yang masak sup telur goreng, dia kata mak dia selalu masakkan untuk dia time dia kecil. Sedap juga rasa sup telur goreng ni. So, sekarang ni bila malas aje, BW masak sup telur untuk anak-anak ;)
resepi dan cara masak sup telur goreng
resepi dan cara masak sup telur goreng
Sup telur goreng dengan daun saderi :)~
resepi dan cara masak sup telur goreng
Sup telur ni boleh dimasak dengan pelbagai sayur yang kita suka seprti carrot, bunga kubis, brokoli dan lain-lain lagi. Sedap jika ditambah dengan daun sup dan bawang goreng. Tapi yang ni resepi betul-betul malas hanya guna daun saderi ajer ;)
resepi dan cara masak sup telur goreng
Bahan-Bahan;
resepi dan cara masak sup telur goreng
- 2 Biji Telur
- 1 Batang Daun Saderi
- Air Secukupnya
- Garam Secukup Rasa
- 1 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 1 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- Sehiris Halia (Jika Suka)
- 1 Sudu Minyak Masak
resepi dan cara masak sup telur goreng
Cara- Cara;
resepi dan cara masak sup telur goreng
1. Goreng telur dadar hingga garing dan potong-potongkan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan halia.
3. Masukkan air, daun saderi yang telah dipotong dan sedikit garam.
4. Masak hingga mendidih, masukkann potongan telur dadar dan masak lagi.
resepi dan cara masak sup telur goreng
resepi dan cara masak sup telur goreng
 Zoom sikit menu malas untuk anak-anak BW ni ;p
resepi dan cara masak sup telur goreng
resepi dan cara masak sup telur goreng
Anak-anak mestilah suka makan bila dah sejuk :)
resepi dan cara masak sup telur goreng
Ringkas dan malas kan? Hanya perlu hidangkan dengan nasi putih. Walaupun kita malas, jangan pula masak megi, masak ajer yang simple macam ni. Tapi ni untuk anak-anak kecil je tau. Kalau umur lebih dari 10 tahun, mau tak nak makan kalau hidang macam ni :p
resepi dan cara masak sup telur goreng
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi dan cara masak sup telur goreng

10 comments:

  1. alaaa...klaau JM pun mau makan sup mcm ni...jgn kata anak kecil je...sedap tu bila letak daun dan batang saderi...resipi ni sgt sesuai utk JM yg malas masak tetapi rajik Blog Walking hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun suka makan yang simple-simple macam ni eh ... bagus ni, diet sambil blogwalking, hehe ;)

      Delete
  2. Tengok pun terliur. Boleh ratah je ni

    ReplyDelete
  3. salam singgah petang sis....sedapnya sis makan dengan nasi panas2 mesti sedap..,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... betul tu, makan dengan nasi panas-panas tambah ikan masin. nyum~ :)

      Delete
  4. ejulz suka sup.. dulu selalu gak buat sup telur... tapi yg simple2 je la.. resepi bujang.. hehe

    Entry terkini
    1. "Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan"
    2. "Lantai Cilik Musim Ke-3"




    ReplyDelete
    Replies
    1. oh memang biasa masak sup telur ye ... pandai masak ni wpun bujang :)

      Delete
  5. sedapnya kalau makan time hujan dan nasi putih. nyum2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau time hujan ... makan sup panas memang terbaik :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...