Tuesday, September 8

Cara Tingkatkan Speed Blog. Kaitan Speed Dan SEO

Salam ...

Korang selalu tak check speed blog korang? BW dah berabad dah tak check speed blog ni. Jom kita check sama-sama. Kali ni BW check guna pingdom. Kalau korang nak check juga boleh Klik Sini. Atau korang boleh guna mana-mana speed checker yang ada.
cara lajukan speed blog mesra seo
Kenapa kena check speed blog? Apa kaitan speed blog dengan SEO?
cara lajukan speed blog mesra seo
Blog speed test dan blog mesra SEO
Sebelum 'repair' blog. Load time 6.18s
cara lajukan speed blog mesra seo
Kenapa perlu check speed blog? Ianya bertujuan untuk kita tahu blog kita berat ke tidak. Apa kaitan dengan SEO? Untuk pengetahuan korang SEO tu Search Engine Optimization. Biasanya kita refer pada google search. Google crawler dia tak akan crawl web atau blog yang bersaiz berat. So, kena check speed blog la. Sekiranya loading time lama, maksudnya blog kita berat, kena lah 'repair'.
cara lajukan speed blog mesra seo
Blog speed test dan blog mesra SEO
Selepas 'repair' blog, Load time jadi cepat sikit, 3.20s
cara lajukan speed blog mesra seo
Kat sini BW nak share sedikit cara untuk 'repair' blog atau cara untuk tingkatkan speed blog. First of all, kita kenalah tahu apa yang menyebabkan blog berat. Ada tiga benda utama yang akan buat blog berat iaitu iframe, javascript dan images. Jangan ada iframe dalam blog, mesti remove semua gadget / widget yang ada iframe kay. Blog yang ada iframe adalah blog yang tidak mesra SEO. Untuk javascript pula, korang kenalah kurangkan penggunaannya, jangan terlalu banyak add gadget / widget yang ada javascript. Manakala untuk images pula, korang kenalah resize dulu image kepada saiz yang lebih kecil sebelum upload. Dan jangan lupa masukkan title dan alt text untuk setiap image yang korang upload, supaya blog kita mesra SEO.
cara lajukan speed blog mesra seo
Sekian sahaja tips ringkas SEO dari BW yang bukan pakar SEO ;p Next time will share lagi tips ringkas kay.  Explain panjang-panjang pun nanti buat pening aje kan :)
cara lajukan speed blog mesra seo
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara lajukan speed blog mesra seo

20 comments:

  1. Betuiii suka suka..
    tapi tips ni baguih..
    kena upkan sikit SEO asyik ke laut jer lately



    Wanita dikecam kerana Jerawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita ... mula-mula dulu rajin test itu ini, pastu kelaut. sekarang ni nak start test test semula :)

      Delete
  2. speed blog pun sangat penting sebenarnya untuk seo...

    terbaik akak kita nieh...tips blog terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips ringkas je ni ... nak juga share sedikit info yang sendiri tahu :)

      Delete
  3. Replies
    1. blog JM kan blog travel mestilah kena upload banyak gambar ... ok sangat dah ni below 10s sebab blog JM banyak gambar kan :)

      Delete
  4. kalau iframe or javascript tu mmg x de sbb JM ni x pandai nk letak bukan2 dalam blog tapi maybe image tu yg buat blog JM berat....jika size image yg JM upload tu besar pun effect eh..kala kalau resize jadi small kecik sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. saiz image rasanya JM ... kalau dari camera terus upload memang la besar saiz dia, standard sekeping gambar +-3000KB

      Delete
    2. biasanya untuk gambar blog ni akan resize kepada 500X400 pixel, so saiz +-70KB sekeping ... tapi bila tengok gambar kat blog JM tak besar mana pun, ok la tu JM :)

      Delete
  5. singgah tengok toturial ^_^
    saya nak mcm mana ya untuk membuat blog kita mesra seo dalam smartphone. Dimana full template semasa menggunakan smartphone. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak sorry ... saya blogging guna lappy. so tak ambil tahu pasal smartphone. boleh tanya encik google lah macam ni :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...