Tuesday, September 8

Percubaan Buat Yogurt Sendiri Guna Susu Soya

Salam ...

Dulu BW pernah share resepi homemade yogurt dan tutorial bergambar cara membuat yogurt menggunakan rice cooker, Klik Sini. Kali ni BW nak cuba buat yogurt guna susu soya. Saje nak test jadi ke tidak ;)
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Cara Buat Yogurt Soya
Bahan utama susu kacang soya dan yogurt natural.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Kali ni just nak share result percubaan buat yogurt guna susu soya sahaja. Nak share jadi ke tidak. Kalau korang nak buat yogurt sendiri dirumah korang boleh Klik Sini untuk resepi dan Klik Sini untuk tips.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Yogurt soya yang telah siap
Yogurt soya yang telah siap. Ada air yang timbul diatas. Buang air tu kay.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Tekstur yogurt soya
Tekstur yogurt yang diperbuat dari soya berbeza dengan tekstur yogurt dibuat dari susu.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
So, jadi ke tidak? Jadi tu jadilah, tapi rasanya agak lain macam sikit. Sebab soya kan manis, kandungan gula tinggi. Yogurt pula sepatutnya masam. Rasa masam yogurt bercampur dengan rasa manis soya menghasilkan yogurt yang rasa pelik :p
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Yogurt soya dimakan bersama pisang
Yogurt soya dengan pisang, cracker, kismis dan madu.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Walaupun rasanya agak pelik, tapi bila dicampur itu ini, not bad la rasa dia, habis juga dimakan ;) Jangan bazirkan kultur hidup yang sihat tu kan.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Entri Berkaitan;
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Cara buat yogurt sendiri dirumah.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Cara buat yogurt sendiri dirumah.

8 comments:

  1. hahaha.. takpa yang penting cuba.
    Rasa belakang kira penting rupa..

    Miss this blog sorry lama tak jengah mak buzy sket


    Wanita dikecam kerana Jerawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun rupa ok juga, tapi sekali ni je guna soya, pasni taknak dah ... buat macam selalu je, guna susu :)

      Delete
  2. Bagus laa bw, klu rajn mencuba pasti jd chef terhebat nanti..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi chef terhebat untuk anak-anak dan suami je la ;) ...

      Delete
  3. try n error pun dah jadi satu resepi...

    bukan ilmu blog je hebat..ilmu memasak pun sama ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. memasak pun kena try and error juga :) ...

      Delete
  4. Replies
    1. rasa yogurt yang pelik :p ... so sesiapa yang nak buat yogurt jangan sesekali buat guna susu soya yer :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...