Thursday, September 3

Destinasi Budget 3H2M Di Kuching, Sarawak

Salam ...

Entri terakhir untuk percutian kami di Kuching, Sarawak. Seperti yang BW inform dulu, ini adalah entri kenangan. Untuk simpanan BW sendiri di hari tua. Sebab rasanya tak mampu dah nak ke sana lepas ni, tak mampu nak angkut anak-anak empat orang ni ;)
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
3H2M di Kuching, Sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Kami bercuti di Kuching selama 3H2M. Pergi dan balik naik flight Air Asia. Beli tiket promosi awal enam bulan kay ;) Nama pun destinasi budget kan. Kami menginap di Tune Hotel. Tune Hotel yang gah pada nama tapi tidak pada biliknya :p Nasib la tune hotel ni terletak di tengah-tengah Bandar Kuching. Bolehlah kami jalan kaki sahaja ke kesana kesini ;)
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Sepanjang kami di Kuching, kami makan-makan biasanya di food court dan restoran biasa. Antara food court yang kami pergi di Tun Jugah Food Court, Top Spot Seafood Food Court dan Food Court Kampung Boyan di seberang sungai. Nasi ayam penyet paling sedap yang BW rasa, di My Village Barok Bistro (Nama je bistro, tapi restoran kampung sebenarnya) Laksa Sarawak paling sedap di Tun Jugah Food Court. Mee Kolok paling sedap di restoran yang terletak di jalan satok, BW dah lupa namanya Sedap-sedap semua makanan kat sana ;) 
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Untuk destinasi budget di Kuching ni kami berkunjung ke tempat-tempat yang masuk free ajer ;) Sape kate budget ciput tak boleh bercuti jauh-jauh kan :p Jom tengok tempat yang kami sekeluarga pusing-pusing dan makanan yang kami cuba sepanjang 3H2M di Kuching.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Pusing Pusing Bandar Kuching, Sarawak, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Muzium-Muzium Di Sekitar Kuching, Sarawak, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Kek Lapis Sarawak Sedap Dayang Salhah
Sedapnya Kek Lapis Sarawak Dayang Salhah, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Pasar Minggu Satok Hanya Tinggal Kenangan, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Bersiar-Siar di Kuching Waterfront, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Tempat makan best dan sedap di kuching sarawak.
10 Makanan Sarawak Mesti Cuba, Klik Sini.
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Walaupun sekadar destinasi budget, tapi rasa seronok sangat. Yang paling seronok sebab dapat rasa makanan-makanan yang kami belum pernah rasa sebelum ni. Hopefully ada rezeki kami nak ke Kuching lagi bila anak-anak dah besar nanti, nak pergi berdua dengan encik suami. Semoga kami panjang umur, sihat sentiasa dan murah rezeki ;)
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Tempat menarik dan best di kuching sarawak.

24 comments:

  1. Memang mengamit kenangan... SS pernah bawak family SS ke sini.... Alhamdulilah tercapai jugak hajat nak bawa family terbang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah mesti family SS seronok ... sebab anak yang bawa kan :)

      Delete
  2. Rindu jugak dengan makanan Sarawak... Laksa.. Mee kolok... Adusss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ... rindu dengan mee kolok, laksa dah pandai masak sendiri :)

      Delete
  3. Wawa suka makan nais penyet.. Laksa sarawak blm pernah try lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi penyet indonesia yang biasa kita makan tu lain sikit rasa sambalnya compare dengan yang kat kuching ni, sedap ... laksa sarawak pun sedap :)

      Delete
  4. belum pernah ke sarawak utk travel 2 kali ke sana aas urusan kerja...bila ntah nk ke sana lagi...ada org nk temankan x

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la dah pergi dua kali walaupun urusan kerja ... eh JM kan dah jadi solo traveller la ni :)

      Delete
  5. Tune Hotel..yes mmg budget dan murah tetapi sedih...nak tgk TV perlu byr..nak aircond perlu byr...huhuhuh...gi mari g mari lebih baik stay di hotel yg sediakan all facilities

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe ... cam rugi je kan, tu la first and last kami book tune hotel ;)

      Delete
  6. its not destination its about journey...kiranya x pergi kampung budaya? tiket masuk semakin mahal skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pergi pun ... sebabnya kami tak survey, last-last pusing-pusing bandar kuching aje lah ... trip suka-suka sebab air asia buat promo :)

      Delete
  7. JM faham..setiap travel perlu budget besar terutama jika bawak anak2 sekali kan..tapi x pe bukan selalu at least anak tahu ada tempat2 menarik di msia

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kalau bawa anak kos tinggi sikit ... sebab tu sekarang ni tak usya dah air asia walaupun ada promo, jenuh nak beli tiket untuk 6 orang semua sekali, rabak poket ;)

      Delete
  8. xpernah ke sana lg.. bawa anak2 4 org dgn flight rabak juga duit tu. nanti ada rezeki boleh ke brunei pulak. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni entri kenangan nina. time tu anak sorang... sekarang anak 4, sikit pun tak pandang AA walaupun promo :p ... brunei pun dah pernah pergi sekali time anak sorang juga :)

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...