Last time dah bagi resepi biskut raya coklat rice, Klik Sini. Kali ni nak share resepi biskut raya nestum pula. Kalau korang dah pernah buat doh biskut, mudah aje nak buat rasa apa pun, just ejas-ejas je :)
biskut nestum sedap rangup
Biskut nestum yang wangi dan rangup :)
biskut nestum sedap rangupActually BW kalau buat biskut, sukatan sama, just adjust certain bahan aje. So, resepi ni sama jga macam resepi bikut coklat rice, cuma ditambah nestum. Klik Sini untuk resepi asas biskut yang BW sentiasa guna :)
biskut nestum sedap rangup
Susun dalam loyang yang telah digris.
(Abaikan sedikit coklat rice tu, sebab buat guna bekas yang sama selepas buat biskut coklat rice :)
biskut nestum sedap rangupBahan-Bahan;
biskut nestum sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 1/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Nestum
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
biskut nestum sedap rangup
Cara-Cara;
biskut nestum sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan esen vanilla, semua tepung, nestum dan baking powder.
Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk
masukkan last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh
kurangkan bila adunan dah jadi doh.
3. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan
lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh
yang tidak melekat ditangan.
4. Rollkan doh dan tekan menggunakan acuan.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
biskut nestum sedap rangup
Klik Sini untuk resepi asas doh biskut dan tips tambahan.
biskut nestum sedap rangup
Klik Sini untuk resepi asas doh biskut dan tips tambahan.
biskut nestum sedap rangup
Bila dah siap bakar nampak rangup :)
biskut nestum sedap rangup
Kalau tak guna kertas minyak, memang agak melekat diloyang, so keluarkan guna spatula kek yer, kalau guna sudu kena la slow-slow takut hancur.
biskut nestum sedap rangup
Selamat Mencuba!
biskut nestum sedap rangupEntri Berkaitan;
biskut nestum sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut nestum sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut nestum sedap rangup
Anak2 suka biskut ni..sedapnye..
ReplyDeleteDah siap byk kuih ke BW?
anak-anak sy pun suka makan biskut, especially yg baru keluar oven :) ... baru dua tiga jenis untuk makan sendiri aje, nak bawa balik kampung belum buat lagi :)
Deletewahhh! dah start sekut raya laaa...
ReplyDeletehehe ... semangat biskut untuk makan lepas berbuka ni namanya :)
DeleteCakkk...jumpa SS kat sini.
Deletetq :) ...
ReplyDeleteBestnya! macam teringin nak cuba.
ReplyDeleteSatu buku buttercup tu yang seketul besar tu ek?
Sebuku sekali gus untuk satu adunan???
eh bukan, yang kecil 250gram je ... sat nak update :)
DeleteRasa macam nak buat jer
ReplyDeletewahh mesti satu kampung terpegun ... kalau anak bujang bawa balik biskut raya hasil tangan sendiri :)
DeleteJumpa Zumal kat sini jugak :)
Deletebiscuit nestum....bebudak suka nih
ReplyDeletebetul tu ... anak-anak suka. lagipun senang nak buat :)
DeleteHai kak JM.
DeleteJalan-jalan cari resipi biskut nestum..at last jumpe SS, Zumal.. Kat sini jugak. Hehe..
ramai kenalan nazeck kat sini yer :)
Deleterajin BW sebab anak2 suka.. nina pun dh siap bakar 6 jenis.
ReplyDeletetinggal nk buat kerepek2 jelah.
betul tu ... seronok buat bila anak-anak suka makan :)
Deletewahhh ... lagi banyak, 6 jenis dah siap. awat tak blogging? nanti banyak dapat hits ;)
sedap sangat.. bolehkah nestum diganti oat? tq
ReplyDeletetaboo princess
boleh sangat ... nestum kalau ganti dengan oat lebih sihat biskut tu :)
Deleteboleh x mentega gnti dgn minyak ?
ReplyDeleteboleh ... kalau guna minyak jagung, pukul minyak dengan telur hingga kembang dulu baru masukkan gula dan pukul lagi. anggaran dalam satu cawan minyak. nanti tepung last sekali masuk sikit-sikit tau takut keras.
Deletetapi kan, biskut guna minyak kurang sedap dan kurang wangi. boleh jer kalau nak cuba :)
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSorry ... Link not allowed! Tq
DeleteKalu guna tepung putih lg halus gantikan tepung naik sendiri...baking powder pun kna tambah ke klu guna tepung putih lg halus
ReplyDeletetepung putih tu tepung gandum bleach ke? ... kalau guna tepung gandum sahaja memang kena tambah sedikit baking powder lah :)
DeleteKalu guna tepung putih lg halus gantikan tepung naik sendiri...baking powder pun kna tambah ke klu guna tepung putih lg halus
ReplyDeletetepung putih tu tepung gandum bleach ke? ... kalau guna tepung gandum sahaja memang kena tambah sedikit baking powder lah :)
Delete1cawan=?gram
ReplyDeletetak pernah timbang lagi :)
DeleteInsya Allah .. nak cuba buat hari ni ... harap2 menjadi .. akak, api bawah jer kan ??! Ke atas bawah??! Sy guna oven kecik jer ...
ReplyDeleteApi atas bawah ... suhu dan masa tu ikut oven masing-masing tau :)
DeleteKak, kalau pakai tepung naik sendiri perlu baking powder lg ke ?
ReplyDeletekalau tak nak letak baking powder, lebihkan sedikit tepung naik sendiri tu :)
DeleteWaahh semalam dah buat 10 balang conflakes madu ikut resepi akak. Mmg menjadi dan sedap sangat rasa. Lps ni smgt nak buat biskut nestum hehe
ReplyDeleteDlm resepi xde pon tulis telor. Hmm
ReplyDeleteSebenarnya telur memang tak ada dalam resipi ni.. sebab kalau tengok resepi asas dia telur optional sebijik kalau nak letak :-)
ReplyDeleteTerimakasih ya resepi yang ringkas .. <3
ReplyDeleteBoleh guna majerin x gantikan buttercup tu
ReplyDeletesunroof
ReplyDeleteketuk body kereta
cat kereta
kedai cat kereta
harga cat kereta
jenis cat kereta
cat kereta murah kl
ketuk kereta
spray kereta
bengkel cat kereta
condolence flowers
condolence flowers
funeral flower
bridal bouquet
wedding bouquet
condolences flower
Mohon share ilmunya...tq
ReplyDelete