Pages

Saturday, September 26

Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker

Salam ...

Jom buat pisang coklat cracker. Pandai-pandai je bagi nama kan. Sesuai dimakan sewaktu sarapan, minum petang dan supper. Resepi ikut suka, menggunakan doh karipap ni tau ;)
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Pisang Coklat Cracker. Yummy~ ;)
biskut cracker rangup sedap
Untuk doh tu cara buat sama macam korang buat karipap. Biasa doh karipap kita guna minyak masak kan, tapi doh cracker ni kita guna butter atau marjerin. Bila digoreng jadi karipap, bila dibakar tipis jadi cracker ;)
biskut cracker rangup sedap
Bahan-Bahan (Doh);
biskut cracker rangup sedap
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 2 Sudu Besar Buttercup
- Secubit Garam (Optional)
- Sedikit Gula (Optional)
- Air Secukupnya
biskut cracker rangup sedap
Cara-Cara (Doh);
biskut cracker rangup sedap
1. Masukkan tepung dan buttercup kedalam satu bekas.
2. Ramaskan buttercup sehingga jadi sekata dengan tepung gandum.
3. Masukkan gula dan garam ramas lagi hingga sekata.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga jadi doh yang tak melekat ditangan.
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Doh yang telah dileperkan diatas plastik, Diterbalikkan kedalam loyang.
 biskut cracker rangup sedap
Bahan-Bahan (Inti);
biskut cracker rangup sedap
- Pisang Montel
- Chocolate Rice
- Susu Pekat Tin
biskut cracker rangup sedap
Cara-Cara;
biskut cracker rangup sedap
1. Bahagikan doh kepada dua bahagian dan bulat-bulatkan.
2. Leperkan doh diatas plastik menggunakan roller.
3. Terbalikkan plastik doh kedalam loyang yang telah di gris.
4. Ratakan doh sekeliling loyang dan susun hirisan pisang diatasnya.
5. Tuang susu pekat diatasnya dan taburkan coklat rice.
6. Leperkan doh yang satu lagi dan tutup loyang.
7. Kemaskan doh especially ditepi loyang dan lubangkan guna garpu.
8. Bakar pada suhu 180 celcius selama 25-30 minit.
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Susun hirisan pisang, tuang susu pekat dan taburkan coklat rice.
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Kemaskan doh disekeliling loyang dan lubangkan guna garpu.
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Pisang coklat cracker yang telah siap dibakar.
biskut cracker rangup sedap
Resepi Dan Cara Buat Pisang Coklat Cracker Sedap Rangup Best Roti Biskut Pisang
Bila dah sejuk dan dipotong, bentuknya macam cracker la kan ;)
biskut cracker rangup sedap
Selamat Mencuba!
biskut cracker rangup sedap
Entri Berkaitan; 
biskut cracker rangup sedap
biskut cracker rangup sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut cracker rangup sedap

20 comments:

  1. Replies
    1. nak kata rangup macam biskut tak juga, rangup macam karipap la, rangup tapi lembut :)

      Delete
  2. nampak sedap tu.. mesti cuba nanti.. :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. bestnya la, kalau mak yang buatkan lagi sedap kan :)

      Delete
  4. okay .. sedap! nanti kakbell try dan taq zie, thanks share!

    ReplyDelete
  5. alahai sedapnya.. sib baik mummy tgh diet, kalo tak wajib buat ni..ehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... menu ni memang tak sesuai untu yang berdiet ;)

      Delete
  6. salam singgah sini sis...wahh..sedapnya...nak try buat ni sis..

    ReplyDelete
  7. nampak sedap disitu.. BW pandai mencipta resepi baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan la asyik-sayik karipap je kan ... ni doh karipap convert jadi cracker manis :)

      Delete
  8. pesal rajin sgt ni hiks!! Untung anak2 ibu rajin dan pandai masak :-):-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak-anak memang suka sangat kalau buat gini ni ... tapi encik suami pening, asyik masak menu karut ajer katanya :p

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)