Jom buat pisang coklat cracker. Pandai-pandai je bagi nama kan. Sesuai dimakan sewaktu sarapan, minum petang dan supper. Resepi ikut suka, menggunakan doh karipap ni tau ;)
biskut cracker rangup sedap
Pisang Coklat Cracker. Yummy~ ;) |
Untuk doh tu cara buat sama macam korang buat karipap. Biasa doh karipap kita guna minyak masak kan, tapi doh cracker ni kita guna butter atau marjerin. Bila digoreng jadi karipap, bila dibakar tipis jadi cracker ;)
biskut cracker rangup sedap
Bahan-Bahan (Doh);
biskut cracker rangup sedap
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 2 Sudu Besar Buttercup
- Secubit Garam (Optional)
- Sedikit Gula (Optional)
- Air Secukupnya
biskut cracker rangup sedap
Cara-Cara (Doh);
biskut cracker rangup sedap
1. Masukkan tepung dan buttercup kedalam satu bekas.
2. Ramaskan buttercup sehingga jadi sekata dengan tepung gandum.
3. Masukkan gula dan garam ramas lagi hingga sekata.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga jadi doh yang tak melekat ditangan.
biskut cracker rangup sedap
Doh yang telah dileperkan diatas plastik, Diterbalikkan kedalam loyang. |
Bahan-Bahan (Inti);
biskut cracker rangup sedap
- Pisang Montel
- Chocolate Rice
- Susu Pekat Tin
biskut cracker rangup sedap
Cara-Cara;
biskut cracker rangup sedap
1. Bahagikan doh kepada dua bahagian dan bulat-bulatkan.
2. Leperkan doh diatas plastik menggunakan roller.
3. Terbalikkan plastik doh kedalam loyang yang telah di gris.
4. Ratakan doh sekeliling loyang dan susun hirisan pisang diatasnya.
5. Tuang susu pekat diatasnya dan taburkan coklat rice.
6. Leperkan doh yang satu lagi dan tutup loyang.
7. Kemaskan doh especially ditepi loyang dan lubangkan guna garpu.
8. Bakar pada suhu 180 celcius selama 25-30 minit.
biskut cracker rangup sedap
Susun hirisan pisang, tuang susu pekat dan taburkan coklat rice. |
Kemaskan doh disekeliling loyang dan lubangkan guna garpu. |
Pisang coklat cracker yang telah siap dibakar. |
Bila dah sejuk dan dipotong, bentuknya macam cracker la kan ;) |
Selamat Mencuba!
biskut cracker rangup sedap
Entri Berkaitan;
biskut cracker rangup sedap
biskut cracker rangup sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)biskut cracker rangup sedap
Mesti rangup kan.. Sedapnya..")
ReplyDeletenak kata rangup macam biskut tak juga, rangup macam karipap la, rangup tapi lembut :)
Deletenampak sedap tu.. mesti cuba nanti.. :)
ReplyDeletecuba lah :)
Deletedah selalu makan yg mak buat nieh
ReplyDeletebestnya la, kalau mak yang buatkan lagi sedap kan :)
Deleteokay .. sedap! nanti kakbell try dan taq zie, thanks share!
ReplyDeletetry kay... sama-sama :)
Deletenyum2
ReplyDeleteJemput singgah blog Nurfuzie.com
Entri promosi Tawaran Iklan di Blog Nurfuzie.com Serendah RM10
dan entri ini Malaika Oil - Produk Semulajadi Terbaik Untuk Kulit Anda
nyum~ :)
Deletealahai sedapnya.. sib baik mummy tgh diet, kalo tak wajib buat ni..ehhehee
ReplyDeletehehe ... menu ni memang tak sesuai untu yang berdiet ;)
Deletesalam singgah sini sis...wahh..sedapnya...nak try buat ni sis..
ReplyDeletesalam diana ... try jangan tak try :)
DeleteSedapnya... Kena try gak nie...
ReplyDeletetry jangan tak try :)
Deletenampak sedap disitu.. BW pandai mencipta resepi baru.
ReplyDeletebosan la asyik-sayik karipap je kan ... ni doh karipap convert jadi cracker manis :)
Deletepesal rajin sgt ni hiks!! Untung anak2 ibu rajin dan pandai masak :-):-)
ReplyDeleteanak-anak memang suka sangat kalau buat gini ni ... tapi encik suami pening, asyik masak menu karut ajer katanya :p
Delete