Saturday, September 19

Tips Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup

Salam ...

Korang selalu tak beli goreng pisang tepi jalan? BW dulu selalu beli, tapi sejak dah kawin, dah aware pasal makanan ni, jarang beli la. Goreng pisang tepi jalan tu minyak goreng diorang recycle berpuluh kali. Minyak masak yang kita guna ni, kalau recycle lebih dari dua kali akan jadi toksin. Bayangkanlah kalau puluh-puluh kali recycle, bertoksin-toksin :p So, jom goreng sendiri dirumah. Goreng garing macam yang peniaga jual :)
tepung goreng pisang rangup sedap
Tip Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup Garing. Cara Buat Pisang Goreng Sedap
Goreng Pisang Garing Rangup
tepung goreng pisang rangup sedap
Ada certain-certain tempat yang ada tepung goreng pisang ready made yang rangup, just bancuh air sahaja. Tapi kat area my rumah susah nak jumpa tepung goreng pisang bumiputra tu. So, biasanya BW beli tepung goreng pisang adabi. Tapi kalau bancuh tepung goreng pisang adabi sahaja, susah nak menggoreng, tepung lekat di kuali.
tepung goreng pisang rangup sedap
Cara paling mudah adalah mencampurkan tepung goreng pisang adabi dengan tepung gandum. Nisbah 1:1, Satu cup dadih tepung goreng pisang adabi dicampur dengan satu cup dadih tepung gandum dan dibancuh dengan air secukupnya. Bancuh pekat-pekat kay.
tepung goreng pisang rangup sedap
Tip Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup Garing. Cara Buat Pisang Goreng Sedap
Tepung gandum dan tepung goreng pisang adabi, 1:1
tepung goreng pisang rangup sedap
Tip Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup Garing. Cara Buat Pisang Goreng Sedap
Bancuh pekat-pekat macam ni.
tepung goreng pisang rangup sedap
Tip Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup Garing. Cara Buat Pisang Goreng Sedap
Pastikan minyak betul-betul panas dan api sedikit kuat time menggoreng.
tepung goreng pisang rangup sedap
Tip Bancuhan Tepung Goreng Pisang Rangup Garing. Cara Buat Pisang Goreng Sedap
Zoom sikit. Jemput makan ;)
tepung goreng pisang rangup sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
tepung goreng pisang rangup sedap

12 comments:

  1. wahh, ade yg segera ye.. wawa suka buat manual je.. ")

    ReplyDelete
    Replies
    1. wawa pandai bancuh kot ... ntah la, setiap kali buat campuran sendiri tak sesedap campuran tepung adabi ni :)

      Delete
  2. perghh.. tips menarik.. mesti sedap ni. hehe

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. selamat berhujung minggu ... will visit nanti kay :)

      Delete
  4. sedap tu sis goreng pisang menggunakan tepung goreng pisang adabi...rangup jak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan tepung goreng adabi ni ... tapi kalau tak campr tepung gandum, lecehnnya nak goreng, melekat-lekat dan senang tanggal kulit goreng pisang tu :)

      Delete
  5. nampak rangup dan cantik je pisang goreng tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rangup, macam beli kat tepi jalan, tepung adabi memang sedap :)

      Delete
  6. aha..biasa goreng dgn tepung gandum pastu letak sedikit garam dan air kapur makan tu utk rasa rangup....so nanti kalau nk rangup leh try tips ni plak..1:1..okey2 faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang biasa kat kampung pun gitew juga bancuhannya ... tapi sejak dah guna tepung goreng pisang adabi ni, bancuhan sendiri rasa tak sedap la pulak :p

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...