Resepi dan cara buat kulit pai atau pie crust buat semua. Bahan-bahan nak buat kulit pai lebih kurang sama ajer dengan bahan-bahan kulit tart. Cuma cara atau teknik uli doh jer lain sikit. Jom buat :)
Ramas buttercup dan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan telur atau air sejuk dan uli hingga jadi doh. |
Bahan-Bahan;
- 1/2 Biji Buttercup (Potong Kiub)
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1 Biji Telur / Air Sejuk
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- Sedikit Garam / Gula
Cara-Cara;
1. Masukkan tepung gandum, baking powder, garam / gula ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan ketulan kiub buttercup dan ramas hingga tepung menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan sebiji telur atau beberapa sudu air sejuk dan uli hingga jadi doh.
4. Doh bolehlah di uli lagi untuk dimasukkan dalam acuan.
Butter atau marjerin yang digunakan mestilah sejuk baru keluar fridge dan dipotong kiub. Telur pula optional, kalau tak nak guna telur gantikan dengan beberapa sudu air sejuk. Kalau nak buat pai inti manis, masukkan gula. Kalau nak buat pai savory pula, masukkan garam kay.
Kalau korang tak ada acuan pai macam BW juga, boleh guna acuan muffin atau acuan tart mini. Kalau rajin boleh beli acuan aluminium foil khas untuk pai tu.
Untuk buat pai menggunakan loyang muffin, Leperkan doh guna roller dan tekan menggunakan gelas plastik. |
Pai inti prawn chips, mix vege dan telur dalam loyang muffin. |
Untuk buat pai menggunakan acuan tart mini, Hanya perlu bulatkan, leperkan dan tekan menggunakan jari. |
Pai inti cendawan black pepper dalam acuan tart mini. Klik Sini untuk resepi penuh. |
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat wanita)
Yum yum yum!
ReplyDeleteyummy :)
Deletenasib baik masa tengok ni perut dah kenyang. kalau x boleh mengidam nih.. hehehe
ReplyDeletehehe betul tu ... kalau perut lapar tengok menu apa semua teringin kan :)
Deletesemua sedap, kalo berjiran buat muka x malu mintak sikit..hahaha
ReplyDeletehaha .. kalau berjiran biasanya bila masak lebih hantar sepinggan kan kat jiran :)
DeleteAllah sedapnya .kene cari acuan ni..mmg salute rajin msk dapur ni
ReplyDeletecari jangan tak cari ... better beli acuan tart mini, macam-macam boleh buat :)
Deletethanks 4 sharing... sy mmg tgh berkira2 nk buat pie ;-)
ReplyDeletesama-sama ... nanti buat kay :)
DeleteUntunglah anak2 BW...
ReplyDeletemasing-masing kuat makan :)
Deleteberapa lama masa di ambil untuk buat ni eh Zie
ReplyDeletenak uli doh tu sekejap ajer ... nak menekan dalam acuan kecil-kecil tu ambil masa sikit la ... pastu nak tunggu bakar lagi, lama gak la JM.
Deletebila dah beli oven nanti pastikan buat kek dulu tau, senang dan cepat, kacau-kacau masuk loyang bakar, siap. baru lah rasa tak penat sangat pun membaking :)
Sedap tu bila dah buat pie..
ReplyDeletekulit pai ni goreng buat karipap pun sedap juga :)
Deletemcm2 makanan BW dh buat.. hehehe
ReplyDeletesemua nampak sedap
kat rumah ni ramai pemakan .. tu yang macam-macam buat tu :)
DeleteNk tny kulit pie tu bakar dulu ke boleh bakar sekali dgn inti ye?
ReplyDeletebiasa buat pie bakar sekali dengan kulit pie ... so inti meresap sikit dalam kulit pie, moist didalam :)
DeleteSlalu beli jer. Tgok BW buat cm senang. Nk tryla buat sndri😄
ReplyDeletemacam senang kan? cubalah :)
DeleteTerima kasih resipinya. Saya mohon share ya...
ReplyDeletesama-sama ... boleh sis, semoga bermanfaat :)
Delete