Sunday, February 7

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka

Salam ...

Ini cerita minggu lepas. Patutnya bercuti minggu ni lah kan, cuti raya cina. Tapi disebabkan encik suami busy minggu ni, dia bawa kami bercuti di Melaka minggu lepas. Kami bersantai dan menunggang kuda di Pantai pengkalan Balak, Alor Gajah, Melaka.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Dari pantai, diorang dah nampak kuda lalu.

Actually pagi-pagi lepas sarapan, kami ke sini dengan tujuan nak bersantai ditepi pantai sambil makan makanan ringan ajer. Tapi anak-anak semua nak main air. Dah la tak bawa baju extra pun, habis basah kereta bila balik :)

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Sebelum tu, anak-anak semua sakan main air.

Next time kita datang sini, kita bawa baju extra dan life jaket yer, boleh lah ibu ayah bagi semua mandi laut. Risau juga nak bagi mandi, sebab pantai di pengkalan balak ni bukan macam pantai di Cherating yang landai tu, Klik Sini.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si kakak naik kuda hitam yang lebih kecil, kuda padi ni kata tuannya.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si adik naik kuda coklat besar dengan ayah.
Tapi dia takut, menjerit sekuat hati sepanjang perjalananan :)

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si abang mula-mula takut tak nak naik, lepas tu semangat di kejar kuda.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Bila kuda pusing semula, si abang pula yang naik sebab si adik menjerit tak sudah ;)

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si penakut kuda. Nak suruh naik takut. Nak bergambar dekat kuda pun takut.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Memang mendamaikan bersantai di pantai time pagi, semua tak nak balik lagi.

Di pantai pengakalan balak ni, selain boleh main pasir dan mandi manda di pantai, ada juga aktiviti menarik yang lain. Antaranya, menunggang kuda dengan harga RM5 seorang. Ada banana boat dengan harga RM10 seorang rasanya. Rasanyalah sebab kami tak naik pun. Nanti tunggu si boboi boy berdua tu dah besar bolehlah bagi naik banana boat tu. Ada juga inflatable playground untuk anak-anak dengan harga RM8 seorang.

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si abang dan kakak berdua ni sambung main pasir pula.

Biasanya kami bawa set mainan pasir untuk diorang, Klik Sini. Tapi last time, si abang tu kaut pasir dan tuang atas kepala kakaknya. Tu pasal tak bawa dah kali ni. Bagi main pasir guna ranting kayu sudah :)

Menunggang Kuda Di Pantai Pengkalan Balak Melaka. Tempat Menarik di Masjid Tanah Alor Gajah Melaka. Tempat Best Di Tanjung Bidara. Aktiviti Best di Pantai Pengkalan Balak Teluk Gong. Tunggang Kuda. Mandi Manda. Main Pasir. Banana Boat.
Si adik yang montel kerjanya nak minum, nak makan ajer :)

Dari pagi sampai tengah hari juga kami bersantai di Pantai Pengkalan Balak ni. Anak-anak ni excited sangat walaupun tak bawa mainan pasir, walaupun tak dapat mandi. Next time kita datang lagi yer. Kami bermalam di rumah my brother ajer, tu pasal datang sini selalu, dekat dan free :)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

10 comments:

  1. harga rm5 je naik kuda? murah sangat dah tu. memang harus la grab peluang naik kuda. Syok nye, bercuti tepi pantai dan berpeluang naik kuda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah kan sue ... tapi jarak dekat jer tu, beberapa minit sahaja. berbaloilah harga tu sekadar nak bagi anak mencuba.

      kalau pandai tunggang kuda boleh sewa dengan harga RM80 sejam, macam best jer kan :)

      Delete
  2. ahakss...comel tgk si adik tu...takut ehh...itulah kan.kalau dah nampak air mesti nak main...so kena preapare extra baju lah kalau ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut tengok muka kuda tu kot hehe ... tu la kan, next time kena bawa baju extra :)

      Delete
  3. Dekat sangat dah dengan kampung Mrs. A nih! tapi tak tahu di mana silapnya jarang bebenor menjejak kaki di sini. Biasalah tukan yang dekat tak nak pergi nak yang jauh jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang betul tu. kalau dekat dengan rumah memang tak ada hati nak pergi. sibuk nak pergi tempat jauh ajer kita ni kan :)

      Delete
  4. bestnya naik kuda.. dh lama tak naik. aritu ke thai pon xnaik sbb hujan pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita nina ... saya pun dah lama tak naik kuda ... kali ni bagi anak-anak jer naik :)

      Delete
    2. kuda padi memang comelkan.. eloklah pony tu utk kanak2 :)
      mak budak xsesuai

      Delete
    3. penyek pony tu kalau mak budak yang naik ... hahaha :p

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...