Sunday, November 8

Resepi Bihun Tomyam Lala. Mudah Lagi Malas

Salam ...

Resepi mudah lagi malas dihujung minggu. Lagi pun nanti nak keluar kan. So masak simple-simple ajer la. Nanti keluar sure singgah makan kan ;)
bihun lala masak toyam sedap
Resepi Bihun Tomyam Lala. Mudah Lagi Malas. Cara Masak Bihun Tomyan. Resepi Lala Masak Tomyam Sedap Senang Simple.
Bihun tomyam lala ;)~
bihun lala masak toyam sedap
Untuk lala masak tomyam ni pastikan lala dipilih dan dibuang lala yang bertanah hitam tu. Pastikan dicuci bersih, rebus seround dan tos, barulah mula masak tomyam.
bihun lala masak toyam sedap
Bahan-Bahan;
bihun lala masak toyam sedap
- 1/2 Pack Bihun
- 1 Kg Lala
- 1/2 Pack Serbuk Tomyam Putih
- 1 Batang Serai (Diketuk)
- 2 Biji Limau Kasturi
- 6-8 Helai Daun Limau
- 6-8 Biji Cili Hijau
- 1 Biji Bawang Holland (Dihiris)
- Daun Ketumbar (Dihiris)
- Air Secukupnya
- Secubit Garam
bihun lala masak toyam sedap
Cara-Cara;
bihun lala masak toyam sedap
1. Bihun direndam hingga kembang, dicuci, direbus dan ditos.
2. Lala dipilih, dibersihkan, direbus, dibuang airnya dan ditos.
3. Masukkan air kedalam periuk bersama daun limau, serai dan bawang holland.
4. Masak hingga mendidih kemudian masukkan serbuk tomyam dan secubit garam.
5. Perahkan limau kasturi dan masukkan daun ketumbar dan cili.
6. Masukkan lala dan masak lagi hingga mendidih kemudian tutup api.
7. Tuang lala tomyam diatas bihun yang telah direbus tadi.
bihun lala masak toyam sedap
Resepi Bihun Tomyam Lala. Mudah Lagi Malas. Cara Masak Bihun Tomyan. Resepi Lala Masak Tomyam Sedap Senang Simple.
Masukkan lala yang telah direbus ke dalam tomyam yang telah panas.
bihun lala masak toyam sedap
Resepi Bihun Tomyam Lala. Mudah Lagi Malas. Cara Masak Bihun Tomyan. Resepi Lala Masak Tomyam Sedap Senang Simple.
Tomyam putih lala. Nampak macam sup ajer kan ;)
bihun lala masak toyam sedap
Selamat Mencuba!
bihun lala masak toyam sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
bihun lala masak toyam sedap

46 comments:

  1. sedapnye, dah lama tak makan lala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap lala kan sue ... ratah pun sedap :)

      Delete
  2. wah sedapnya tu ,,asa sup tengahari ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan sup ke tomyam sesuai time hujan kan ... tengah hari pun ok juga :)

      Delete
  3. Replies
    1. hehe apa yang unik tu wawa? lala tu ke? siput tu memang namanya lala ;)

      Delete
  4. ambil masa nak masak juga orang seperti saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper, nanti kak chinta masak kan special punya, bukan yang malas macam ni hehe :)

      Delete
  5. saya suka bihun tom yam...tapi resepi anda unik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. unik sebab masukkan lala eh :)

      Delete
    2. zie has kreatif.. yang penting sedap..

      Delete
    3. plus ... yang penting kenyang :)

      Delete
  6. mana bihun nya x nampak pun nampak lala je ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bihun setengah pack, lala sekilo ... tu yang penuh lala ;)

      Delete
  7. JM suka resipi mcm ni..main campak je semua x perlu nk tumis bagai pastu siap..itu tanda nya JM 'malas' heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu senang cepat lagi sihat ... plus malas juga hehe ;)

      Delete
  8. Perghhhh! Merembis... Simple tu yg sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS merembis tu apa... ? tgk kamus dewan xde pun..hehhhee :p

      Delete
  9. hi ☺ please visit my blog. have a nice day ~
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
  10. Haha.. yes i like to cook tom yam n sup too...

    Dlm 1 masakan ada semua ... lauk n sayur.
    Cukup lh.... mkn sorang kan... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... senang sangat, masak campak-campak :)

      Delete
    2. mummy pun sama ..satu lauk semua all in... hehheehe

      Delete
  11. Suka tag line ni... #Mudah Lagi Malas...

    Itu lah rahsia masakan sedappp...
    #kipidap

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mana satu rahsia masakan sedap? mudah ke malas? hehe ;p

      Delete
  12. tgk resepi ni tingat ms kecik2 dulu...ms musim lala, boleh dikatakan hari2 kami mkn lauk mcm ni. kalau x sup buat sambal...kalau terlebih rajin mama buat otak2 ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kalau ada musim lala ... kat my kampung tak ada lala, ada kepah sahaja, pun sedap macam lala :)

      amboi kretifnya mama anies ... buat otak-otak lala? tak pernah rasa lagi tau. teringin pula bila dengar ;)

      Delete
  13. menarik.. xpernah lgi makan lala masak tomyam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kan tak payah pikir lala tu nak masak apa ... masak tomyam ajer :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...