Monday, November 9

Tempat Menarik Putrajaya: Pusat Penghayatan Alam

Salam ...

Cerita hujung minggu. Minggu ni kami ke Pusat Penghayatan Alam Putrajaya. Tak sangka pula, seronok juga pusat ni. Macam-macam ada kat sini. Ini first time kami masuk Pusat Penghayatan Alam ni.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Model tak berbayar ;)
tempat menarik best putrajaya
Actually kami dah ke Putrajaya minggu lepas. Time tu plan nak tengok Festival Lampu. Kami datang sabtu malam tapi hampa sebab hujan, lampu tak on. Kami lepak dulu di Alamanda, sampai pukul 11.00 malam still hujan, so balik rumah sahaja. Janji dengan anak-anak datang lagi minggu depan. So, kami ke Pusat Penghayatan Alam.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Berkonsepkan alam lah kan ;)
tempat menarik best putrajaya
Pusat Penghayatan Alam ni terletak dalam kawasan Taman Wetland, Presint 13, Putrajaya. Pusat ni dibuka setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang kecuali Isnin. Sabtu, Ahad, Cuti Umum dan Cuti sekolah dibuka dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Masuk adalah percuma.
tempat menarik best putrajaya
Percuma tau. Tu yang tak sangka best tu. Ingatkan dalamnya ala-ala muzium cincai ajer. Sebelum ni pernah masuk Muzium Alam Semulajadi, yang tu kena bayaran masuk seringgit dua, tapi dalamnya yang hado, hidup segan mati tak mahu gitew Klik Sini. Tapi Pusat Penghayatan Alam di terjaga rapi.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Boboy berdua ni kalau bawa berjalan kamcing pula :)
tempat menarik best putrajaya
Pusat Penghayatan Alam Putrajaya terbahagi kepada tiga aras. Aras utama terdapat ruang pameran. Bahagian luarnya pula ada cafe dan ruang pameran statik.
tempat menarik best putrajaya
Aras bawah ada cineplex, hidden depth dan corridor walk. Corridor walk ni anak-anak suka sangat la. Aquarium lampu katanya. Kat lantai ada ikan yang bergerak, so semangat la masing-masing mengejar ikan tu ;)
tempat menarik best putrajaya
Aras atas pula ada ruang edutainment, pusat sumber, sudut info dan pelantar tinjau. Bahagian atas ni cerah sikit, anak-anak suka la berlari. Si kakak dua orang tu pula suka la dapat main game dan baca buku.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Ni di aras utama, dalam ruang pameran, agak gelap.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Antara 'aquarium lampu' yang diorang suka ;)
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Mural yang sangat cantik.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Ni pula di bahagian aras atas, terang benderang.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Area sudut info dan tasik buatan :)
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
View dari pelantar tinjau.
tempat menarik best putrajaya
Tempat Menarik di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland. Tempat Best di Putrajaya, Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland.
Si baby pula selfie di bahagian luar, ruang pameran statik.
tempat menarik best putrajaya
Kepada ibu ayah yang dah kekeringan idea nak bawa anak bercuti dan ronda-ronda, bolehlah pergi ke Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland, Putrajaya. Kami datang sini tengah hari, petang baru balik tau. Sebab anak-anak seronok, kalau boleh diorang nak pusing dua kali semua tempat. Lagipun ada surau dan cafe, boleh la stay lama sikit ;)
tempat menarik best putrajaya
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
tempat menarik best putrajaya

41 comments:

  1. ooooo....baru tau ada tpt nih....pernah g wetland tu tp xpasan lak ada tpt nihhh....coz jaang sgt pergi wetland...padahal opis dekat jer.......heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ... dulu kalau ke wetland singgah area atas ajer, area menara tinjau ... tak tahu pun ada pusat ni, dia kebawah sikit :)

      Delete
  2. Salam singgah sini sis....cantiknya sis rugi kalau tak pergi k tempat² macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu diana ... kalau tak pergi rugi, masuk free pula tu :)

      Delete
  3. Kalau dekat ni teringin diana nak pergi juga..hihi

    ReplyDelete
  4. Smlm jiran2 ada ty ttg tmpt ni kt group... so baru smlm lh sy tau tmpt no wujud...

    Baru kot tmpt ni Bw?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama rasanya cuma management tak buat promosi kot ... bangunan tu bangunan lama ...kita jer yang tak tahu :)

      Delete
  5. Replies
    1. kalau suka snap gambar macam brother MKL sesuai sangat pergi :)

      Delete
  6. Replies
    1. kat luar jer mesra, kat rumah macam tom and jerry :)

      Delete
    2. Tom and Jerry. Air dicincang tak kan putus.

      Delete
  7. Semoga hubungan anak-beranak kekal sampai ke Jannah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ... semoga Allah pinjamkan anak-anak kepada kami sehingga hujung nyawa kami :)

      Delete
  8. dah beberapa kali g putrajaya n lalu dpt wetland ni tp lom ada hati lg ni sggh ;-) aduyaii

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita anies banyak kali lalu situ ... baru-baru ni ajer tahu kewujudan pusat penghayatan alam ni ;)

      Delete
    2. sama la kita.. selalu lalu je..

      Delete
  9. Yang penting masuk FREE... He He He....

    ReplyDelete
    Replies
    1. free tu yang paling penting kan ;) ... syok sungguh kalau dok putrajaya, banyak tempat free, kalau kena bayar pun bawah lima hengget ajer

      Delete
    2. hahahhaahah hamboiii SS free aje....

      Delete
  10. Cantek gak Muzium Alam semulajadi ni.. dah start bukak simpan impian nak pi sampai la ni..tak gak pegi...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya mummy dah tahu lama dah la yer dari start buka? ... kami yang dok selangor ni pula yang baru tahu ;)

      Delete
    2. jom pergi mummy.. aiza selalu lalu je kat luar jalan.. tapi tak terfikir nak singgah..

      Delete
    3. pasni boleh lah singgah aiza :)

      Delete
    4. aaa dah tau lama ... tapi tu la tak pernah pi round2 area situ. kalo pegi kejap2 pun atas urusan keje , tak dan nak meround Zie.. :)

      Delete
    5. kalau pergi urusan kerja memang tak dan nak singgah ... nanti cuti sekolah boleh la datang sini bawa hero-hero tu yer :)

      Delete
  11. thanks bg info ni... puas duk seacrh nk tgk ct umum bka ke x..akhirnya terjwb suda dlm blog ni..tq ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... boleh la pergi cuti nanti yer :)

      Delete
  12. selalu lalu jer . satu hari nak singgah juga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ramai yang tahu wetland ni ... tapi tak ramai yang tahu pusat penghayatan alam kan :)

      Delete
  13. nampak best tu.. aiza selalu ke putrajaya tapi tak pernah singgah pun.. lepas ni boleh bawa mak aiza jalan-jalan sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sangat aiza bawa mak, sebab ada lift selesa, tak perlu penat-penat naik tangga :)

      Delete
  14. baru tahu walaupun dah bertahun tggal kat sini...adus!! JM memang mcm tu..ce tanya nama tempat d Seoul...semua dia tahu...hadoi lahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak per ... kalau obersi laju ajer dia ... kalau koya hafal jer dia hehe ;p

      Delete
  15. oo..ni yg viral kt fb aritu kan..xpenah pegi jgk..hihi..ank pegi ikut rombongan taska je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul yang viral tu ... boleh lah pergi next time, masuk percuma ajer tau :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...